„Nu este o decizie obligatorie din punct de vedere juridic și nu exclude posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească UE, dar înseamnă că deputații ar putea acum să voteze asupra întârzierii Brexitului. Votul va avea loc joi, iar dacă acesta va fi adoptat - și UE va fi de acord - Marea Britanie nu va părăsi UE așa cum a fost planificată la 29 martie”, scrie BBC.
Situația se complică în mod dramatic în condițiile în care Uniunea Europeană nu este dispusă să negocieze un alt acord cu Londra, lucru subliniat de majoritatea liderilor europeni.
După vot, premierul Theresa May a anunţat că va propune oficial Camerei Comunelor o moţiune care prevede amânarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană. „Voi propune o moţiune care va prevedea prelungirea pentru scurt timp, în mod limitat, tehnic, a negocierilor cu UE, dacă nu se va aproba un acord până la sfârşitul lunii martie", a spus ea.
„Uniunea Europeană a fost destul de clară că proiectul de acord Brexit este singurul disponibil. Am putea avea un nou referendum, dar ar apărea riscul să nu mai avem deloc Brexit", a adăugat May în Camera Comunelor.
Cu 374 voturi „pentru” la 164 „împotrivă”, a fost respins un amendament care stabilea că Marea Britanie va solicita o prelungire a termenului de ieșire din Uniunea Europeană până în 22 mai 2019.
Amendamentul a fost propus de liderul conservator Damian Green și a fost susținut de parlamentari conservatori favorabili sau care se opun Brexitului. Amendamentul fost cunoscut sub numele de „Compromisul Malthouse”, după Kit Malthouse, ministrul care la conceput.
Pe de altă parte, premierul britanic Theresa May a rămas fără voce în parlamentul de la Londra și, prin urmare, nu a putut să deschidă dezbaaterea din Camera Comunelor de dinanaintea votului privind ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord cu Bruxelles-ul, informează BBC.
În ultimele zile, May a făcut față unui veritabil maraton parlaamentar, în condițiile în care a participat ieri la dezbaterea și votul asupra acordului negociat cu Bruxelles, iar astăzi, după respingerea lui, la discuțiile despre strategia de urmat.
Ea a fost remarcată de juraliști având vocea răguşită, iar gesturile sale trădau o stare avansată de oboseală. Locul premierului britanic la tribuna Camerei Comunelor a fost luat de ministrul mediului, Michael Gove.
Adresându-se deputaţilor, Michael Gove a pledat împotriva ieşirii din UE fără un acord, poziţie exprimată anterior şi de Theresa May, el invocând, printre altele, „provocările constituţionale” pe care le-ar implica o asemenea decizie.