Ţara în care va fi oprită tăierea pădurilor. “Vom scoate ferăstrăul din pădure!”

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.01.2024 - 09:57
Ţara în care va fi oprită tăierea pădurilor - Foto: Pexels/Aleksandra S

Ţara în care va fi oprită tăierea pădurilor. “Vom scoate ferăstrăul din pădure!”. Polonia va opri exploatarea forestieră în 10 dintre cele mai vechi păduri ale sale.

SHARE

Ţara în care va fi oprită tăierea pădurilor. “Vom scoate ferăstrăul din pădure!”. Polonia va opri exploatarea forestieră în 10 dintre cele mai vechi păduri ale sale, anunţă noul ministru al Mediului.

Acesta spune că măsurile, care afectează 1,5% dintre pădurile administrate de stat, sunt primul pas al Varşoviei pentru a opri distrugerea pădurilor Poloniei.

Ţara în care va fi oprită tăierea pădurilor

Noul ministru polonez al Climei a spus că va „scoate ferăstrăul din pădurile poloneze”, limitând exploatarea forestieră în 10 dintre cele mai prețuite păduri din țară.

Paulina Hennig-Kloska, numită luna trecută ministru al Climei și Mediului, după ce partidele de extremă-dreapta și naționaliste nu au reușit să formeze o coaliție, a declarat că moratoriul de jumătate de an în pădurile din întreaga țară a fost primul pas pentru limitarea exploatării forestiere.

Guvernul a promis în acordul său de coaliție că va proteja 20% din pădurile țării. Noile măsuri afectează doar 1,5% din pădurile administrate de stat, dar includ arii cu biodiversitate, cum ar fi pădurea Carpatică, în sud-est, pădurea Knyszyn, în nord-est, și cele din jurul orașului Wrocław, în sud-vest.

Citeşte şi: Brașovul va avea o pădure-parc. Secretar de stat de la Mediu: S-a aprobat transformarea suprafeței

Ministrul adjunct al Climei, Mikołaj Dorożała, a declarat: „Aceste situri naturale sunt cele mai valoroase şi au un aspect social foarte important, inclusiv în apropierea marilor centre urbane”.

Polonia găzduiește unele dintre ultimele păduri antice supraviețuitoare ale Europei, dar pădurile sale au fost devastate de un atac, prin exploatarea forestieră, conform The Guardian.

Grupurile de protecţia a mediului au subliniat că țara găzduiește animale amenințate, care au fost ucise în multe părți ale Europei, cum ar fi urșii bruni, lupii cenușii și zimbrii.

Citeşte şi: A fost descoperită o pădure misterioasă în România. Zona este arie protejată și puțini știu de ea

Pădurile Poloniei au suferit devastări enorme, iar companiile de stat care au grijă de ele necesită o reformă profundă, a declarat Aleksandra Wiktor, un militant pentru natură de la Greenpeace Polonia.

„O astfel de situație nu ar trebui să se mai repete”, a spus ea. „Ar trebui să servească societatea și să protejeze natura, nu să fie o mașină de a face bani pentru politicieni și baronii pădurii”.

Noul guvern al Poloniei a promis acțiuni climatice mai puternice decât ultimul, angajându-se să construiască mai multă energie curată, să grăbească trecerea de la cărbune la surse regenerabile și să reducă mai repede poluarea cauzată de încălzirea planetei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te