Și-n Israel, există, la fel ca-n România, priorități la vaccinare: personal medical și bătrânii peste 60 de ani.
Totuși, birocrația este redusă la minimum și, decât să arunce dozele de vaccin care nu pot fi recongelate, la finalul unei zile poate fi vaccinat orice voluntar.
“Iată un exemplu al „haosului organizat” din Israel. Sfârșitul zilei într-un centru de vaccinare. Câteva doze au rămas și vor expira. Asistentele medicale ies pe stradă, găsesc un tip care livrează pizza, îl întreabă „Hei, pizza guy, vrei să te vaccinezi?”, injecție și încă o persoană este vaccinată“, povestește Yaniv Ehrlich, pe Twitter, preluând mesajul unui jurnalist israelian.
“Dacă au rămas vaccinuri, primul venit este primul servit, pentru a evita risipa lor. Procesul este foarte rapid și durează câteva minute pentru a intra și a ieși. Nu semnezi hârtii de rahat către avocați. Asistenta vă pune câteva întrebări, jab, zei gezunt și arrivederci!“, mai arată Ehrlich.
Și New York Times relatează faptul că, decât să arunce vaccinul, cadrele medicale preferă să-l ofere pe principiul “primul venit, primul servit“.
Presa scrie că, deși Israelul a păstrat secret numărul de doze cumpărate și prețul lor, se estimează că a plătit un preț mai mare pentru a-și asigura din timp stocuri.
Viteza vaccinării este asigurată și de faptul că acest stat are, de mai mulți ani, un registru electronic al vaccinărilor, știind exact cine a fost vaccinat și cu ce. Acest fapt a ajutat la distribuirea rapidă a vaccinului anti-covid.
Comunitatea evreilor ultraortodocși a sprijinit campania de vaccinare. Liderii comunității au fost fotografiați când erau vaccinați.
Israelul are deja o rată de vaccinare de peste 15%, in timp ce România a ajuns la 0,22%.