Putin a testat o rachetă balistică termonucleară. SUA vor dialog pentru „stabilitate strategică”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.10.2023 - 10:55
Putin a testat o rachetă balistică termonucleară - Foto: Profimedia Images
SUA au propus Rusiei dialog pentru „stabilitate strategică”. Putin exersează „butonul nuclear” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Putina testat o rachetă balistică termonucleară. SUA au propus Rusiei dialog pentru „stabilitate strategică”. Rusia a declarat miercuri că a primit propuneri informale din partea SUA cu privire la problemele de stabilitate strategică și controlul armelor.

SHARE

Putina  testat o rachetă balistică termonucleară. SUA au propus Rusiei dialog pentru „stabilitate strategică”. Putin respinge orice dialog cu SUA.

"Asta este adevărat. Adică pe hârtie, dar sub forma unui memoriu neoficial”, a declarat ministrul adjunct de Externe rus Serghei Riabkov jurnaliştilor de la Moscova, ca răspuns la o întrebare pe această temă.

SUA au propus Rusiei dialog pentru „stabilitate strategică”. Putin exersează „butonul nuclear”

Spunând că analizează acest lucru într-un format interdepartamental, Riabkov a spus că Rusia nu este pregătită să discute probleme de stabilitate strategică cu SUA „în izolare de tot ce se întâmplă”, potrivit aa.com.tr.

El a susținut că Moscova consideră că este „pur și simplu imposibil” să se revină la dialogul privind stabilitatea strategică, inclusiv la subiectul controlului armelor, fără o schimbare a „cursului ostil fundamental față de Rusia din partea SUA”.

În schimb, președintele rus Vladimir Putin a urmărit miercuri un exercițiu al forțelor strategice de descurajare a țării prin videoconferință, potrivit Tass.

Președintele rus s-a alăturat exercițiului din centrul situațional al Kremlinului și a ascultat rapoartele ministrului Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major generalului Valeri Gherasimov.

Exercițiul a fost desfășurat cu forțele și capacitățile componentelor terestre, navale și aeriene ale Forțelor ruse de Descurajare Nucleară, a anunțat biroul de presă al Kremlinului.

Forțele strategice de descurajare sunt o componentă a Forțelor Armate Ruse desemnate să descurajeze agresiunea împotriva Rusiei și a aliaților săi și să obțină o victorie într-un război în care se folosesc diferite tipuri de armament, inclusiv arme nucleare.

Forțele strategice de descurajare constau din Forțele Strategice ofensive și defensive.

Forțele nucleare strategice (triada nucleară) sunt o componentă cheie a Forțelor strategice ofensive și sunt compuse din Forța strategică de rachete, componenta navală (forțele nucleare strategice navale) și componenta aeropurtată reprezentată de Forțele Aerospațiale.

În timpul exercițiului de descurajare strategică, Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală termonucleară Yars (ICBM) din cosmodromul Plesețk către terenul de probă Kura din Kamceatka, a informat biroul de presă al Kremlinului.

Atac asupra unei centrale nucleare ucrainene

Dronele rusești în noaptea de 24-25 octombrie au vizat centrala nucleară Hmelnițki, potrivit pravda.com.ua.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat la 25 octombrie că dronele rusești care au atacat în noaptea de 24-25 octombrie au vizat Centrala Nucleară Hmelnițki (CNP), unde evaluarea daunelor este în curs de desfășurare.

Citește și: Un avion de luptă rusesc, scos la interceptarea a două bombardiere strategice americane B-1B

Zelenski a remarcat că acest atac împotriva centralei nucleare este o altă reamintire pentru toți partenerii ucraineni despre cât de importantă este întărirea apărării aeriene ucrainene și cât de periculos este atunci când Rusia poate ocoli sancțiunile mondiale.

Citește și: Rusia plănuia să trimită o rachetă spațială cu explozibil peste Kiev. Zbura cu 6 km pe secundă

Pentru că „multe componente ale dronelor de atac folosite de teroriștii ruși provin din alte țări”.

La 26 octombrie, Zelenski se va adresa Consiliului European cu privire la necesitatea întăririi sancțiunilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te