Șefa Comisiei Europene propune achiziții militare comune în UE: La fel cum am făcut cu vaccinurile

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.02.2024 - 12:50
Șefa Comiisiei Europene propune achiziții militare comune în UE: La fel cum am făcut cu vaccinurile - Foto: Facebook/NATO
Șefa Comiisiei Europene propune achiziții militare comune în UE: La fel cum am făcut cu vaccinurile - Foto: Facebook/NATO

Șefa Comisiei Europene propune achiziții militare comune în UE. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că va propune în următoarele săptămâni promovarea achiziţiilor militare comune, în cadrul primei strategii comunitare de apărare a UE.

SHARE

Ursula von der Leyen spune că va propune statelor europene achiziţii militare comune într-un proces similar cu cel realizat pentru cumpărarea de vaccinuri anticoronavirus sau de gaze naturale pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia, în vederea pregătirii pentru un posibil război cu Rusia în următorii ani.

Șefa Comisiei Europene propune achiziții militare comune în UE: La fel cum am făcut cu vaccinurile

"Ameninţarea războiului poate nu este iminentă, dar nu este imposibilă. Nu trebuie să exagerăm riscurile războiului, dar trebuie să ne pregătim pentru ele", a spus Von der Leyen într-o dezbatere în Parlamentul European, la Strasbourg.

 a apreciat că, având în vedere riscurile la adresa securităţii şi instabilitatea crescută din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina sau a conflictului din Gaza, Europa trebuie să "cheltuiască mai mult, să cheltuiască mai bine, să cheltuiască european", motiv pentru care va prezenta în curând diferite propuneri în cadrul primei strategii industriale de apărare a UE.

Potrivit lui Von der Leyen, strategia se va concentra, ca şi programul european de investiţii în apărare care o va însoţi, pe acordarea de prioritate licitaţiilor militare comune.

Foto: Facebook/NATO

Citește și: Serviciile secrete: Rusia dublează trupele la granița cu NATO. Nu va ezita să atace Alianța

"La fel cum am făcut cu vaccinurile sau gazele naturale. Acest lucru ne va ajuta să reducem fragmentarea şi să creştem interoperabilitatea", a indicat ea.

Von der Leyen a spus că, pentru a face acest lucru, va fi necesar să "transmitem colectiv un semnal puternic industriei", aşa că vor studia cum să înlesnim acordurile de cumpărare în avans în care să fie oferite garanţii companiilor referitoare la comenzi stabile şi predictibilitate pe termen lung.

Preşedinta executivului european a subliniat că vor fi identificate proiecte europene de apărare care au un interes comun, pentru a "concentra eforturile şi resursele acolo unde au cel mai mare impact şi valoare adăugată".

Foto: Facebook/NATO

Citește și: FOTO Cum arată scenariul războiului declanșat de Putin în Europa. Harta posibilei invazii a Rusiei

"Şi ne vom concentra pe inovare pentru a ne asigura că Europa are acel avantaj în noile tehnologii pe care le vedem implementate în întreaga lume în diferite conflicte", a afirmat ea.

Von der Leyen a anunţat, de asemenea, crearea unui birou de inovare în apărare la Kiev, care va "aduce Ucraina şi mai aproape de Europa şi va permite tuturor statelor membre să profite de experienţa Ucrainei pe câmpul de luptă şi de cunoştinţele acesteia în domeniul inovaţiei industriale în apărare".

Citește și: NATO: Rusia trece pe economie de război. Să ne pregătim pentru o confruntare de zeci de ani

Ea a recunoscut că realizarea acestui pas pentru apărarea europeană va necesita, mai presus de toate, "o nouă mentalitate" din partea instituţiilor, industriei şi investitorilor.

În acest context, Von der Leyen a lăudat declaraţiile preşedintei Băncii Europene de Investiţii, Nadia Calvino, potrivit cărora instituţia este dispusă să facă mai mult pentru a contribui la proiecte comune care să impulsioneze industria europeană de apărare.

Foto: Facebook/NATO

Citește și: Europa se pregătește de război cu Rusia. Franța și Germania vorbesc de mutarea la economia de război

"Facem apel la statele membre să sprijine această propunere. Industria de apărare din Europa are nevoie de acces la capital", a subliniat ea, încurajând sectoarele public şi privat să susţină aceste iniţiative, în special IMM-urile.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te