Satul idilic din Italia care oferă 5.000 de € celor care vor să se mute acolo. Care sunt cerințele?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.10.2023 - 14:38
Satul idilic din Italia care oferă 5.000 de € celor care vor să se mute acolo - Foto: Profimedia images

Petralia Soprana, un pitoresc sat sicilian, oferă 5.000 de euro celor care decid să facă din acest loc casa lor. Condiția este să cumpere și/sau să renoveze o proprietate locală.

SHARE

Satul Petralia Soprana, o oază de liniște care păstrează farmecul specific sicilian, numără în prezent mai puțin de 3.000 de locuitori, iar autoritățile locale doresc să stăvilească declinul populației care îl afectează.

Satul idilic din Italia care oferă 5.000 de € celor care vor să se mute acolo. Care sunt cerințele?

Având în vedere că în sat există peste 50 de case nelocuite, autoritățile locale au decis să se acorde subvenții de până la 5.000 de euro persoanelor care aleg să se mute și să trăiască acolo.

Un criteriu impus de administrație pentru a primi subvenția este achiziționarea și/sau reabilitarea unei proprietăți în sat. Scopul subvenției este de a acoperi până la 75% din costurile eligibile.

Consiliul local din Petralia Soprana a inițiat deja această ofertă în luna mai a acestui an, iar cei interesați pot să își manifeste interesul prin intermediul contactului direct cu autoritățile locale sau online.

Citește și: Țara unde ajutorul social este mai mare decât un salariu în România. Nu au muncit niciodată

Satele medievale și priveliști impresionante Petralia Soprana, situat pe o culme de deal, păstrează tradițiile locale și organizează evenimente anuale precum târguri tradiționale.

Străzile înguste, pavate cu piatră, oferă vederi pitorești spre valea învăluită în ceață și vârful muntelui Etna, învăluit în fum, conform TheMayor.EU. Satul se află în apropierea orașului Palermo, cu clădirile sale remarcabile desemnate ca fiind situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO.

Oportunități pentru o viață nouă

Astfel de oferte „de nerefuzat” nu sunt singulare în Italia, spre exemplu  autoritățile din regiunea italiană Calabria au adoptat un program de subvenții (chiar mai substanțial, de până la 28.000 de euro, pe o perioadă de maximum trei ani pentru persoanele care doresc să se mute în sate cu mai puțin de 2.000 de locuitori, cu speranța că acest lucru va contracara declinul demografic și îmbătrânirea populației în aceste localități.

Citește și: Țara din Europa unde femeile care fac curățenie iau 4.500 €/ lunar salariu. Acasă le-ar fi imposibil

Pentru a obţine fondurile însă, noii rezidenţi trebuie să se angajeze să pornească o mică afacere, fie de la zero, fie prin preluarea ofertelor în domeniile căutate de municipalităţi. 

În plus, solicitanţii trebuie să îşi stabilească rezidenţa acolo şi să aibă cel mult 40 de ani. De asemenea, trebuie să fie pregătiţi să se mute în Calabria în termen de 90 de zile după ce le-a fost aprobată cererea. Autoriăţile locale speră că oferta va atrage tineri proactivi şi dornici de muncă.

Gianluca Gallo, consilier regional, a declarat pentru CNN că venitul lunar ar putea fi cuprins între 8.00 şi 1.000 de euro timp de 2-3 ani. O altă variantă ar fi o singură tranşă de finanţare pentru a sprijini lansarea unei noi activităţi comerciale - fie că este vorba de o pensiune, un restaurant, bar, fermă sau magazin. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te