Rusia vrea să construiască spaţii comerciale şi locuinţe deasupra deşeurilor radioactive

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.04.2024 - 19:44
Rusia vrea să construiască spaţii comerciale şi locuinţe deasupra deşeurilor radioactive - Foto: Profimedia Images
Rusia vrea să construiască spaţii comerciale şi locuinţe deasupra deşeurilor radioactive - Foto: Profimedia Images

Russia vreaa să construiască magazine şi locuinţe deasupra deşeurilor radioactive. Planurile Moscovei de a construi deasupra conductelor de deșeuri radioactive declanşează alarma.

SHARE

Russia vreaa să construiască magazine şi locuinţe deasupra deşeurilor radioactive. Planurile Moscovei de a construi deasupra conductelor de deșeuri radioactive declanşează alarma în rândul experților și industriei.

La 38 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, dezvoltarea urbană neglijentă riscă să declanșeze încă un pericol radioactiv, sub picioarele moscoviților.

Rusia vrea să construiască spaţii comerciale şi locuinţe deasupra deşeurilor radioactive

Astăzi, după aproape patru decenii, când Uniunea Sovietică a asistat la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, când al patrulea reactor de la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina a explodat, pare că liderii ruşi nu au învăţat din greşelile trecutului.

În capitala Rusiei, o altă potențială amenințare latentă radioactivă stă sub picioarele moscoviților.

În districtul Shchukino, din nord-vestul Moscovei, autoritățile orașului plănuiesc noi dezvoltări, deasupra conductelor subterane care transportă deșeuri radioactive lichide, cu planuri de a construi clădiri comerciale și rezidențiale, o școală și o grădiniță.

Citeşte şi: Astăzi se împlinesc 38 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Cum arată zona astăzi?

Localnicii și experții spun că aceste lucrări extinse de construcție ar putea deteriora conductele, deversând poate aceste deșeuri radioactive în mediul înconjurător.

„În interiorul conductelor vechi, există depozite de săruri radioactive cu grosimea de ordinul centimetrilor. Există un cocktail uriaș acolo, cu mulți radionuclizi diferiți prezenți”, a spus Andrei Ozharovsky, un fizician nuclear și militant antinuclear.

„În cazul deteriorării unei țevi funcționale, aceasta ar putea duce la scurgerea conținutului, ceea ce va produce o contaminare locală”, a declarat Ozharovsky, conform The Moscow Times.

Citeşte şi: Putin, răsturnat după o revoluție cum nu s-a văzut în 100 ani. Rebelii pregătesc marșul spre Moscova

Dacă proiectul va merge mai departe, aceasta va presupune demolarea unui complex de garaje, pe Rogova Ulitsa, din Shchukino, înfuriind și mai mult locuitorii proprietari de maşini, care deţin peste 1.400 de garaje, ce congestionează curțile locale, deja aglomerate.

Districtul Shchukino din Moscova găzduiește mai multe instituții științifice. Aici a fost leagănul industriei nucleare a Rusiei, în anii 40, și a contribuit la crearea primei bombe atomice sovietice.

Printre acestea, se numără Institutul Kurchatov și Institutul Bochvar de Materiale Anorganice, ambele implicate în știința nucleară, până în prezent. De zeci de ani, cercetările lor au generat deșeuri nucleare, transportate prin conducte subterane, la uzina de procesare a deșeurilor radioactive lichide din Moscova, din același district.

Citeşte şi: VIDEO Mercenarii ruși Wagner, lovitură de stat în Niger. Cum poate afecta Europa pe termen lung

Din cauza secretului din jurul acestui cluster nuclear, cu informații adesea clasificate, în timpul corespondenței cu autoritățile, volumul exact al materialelor radioactive implicate și amploarea unui accident ipotetic rămân neclare, a spus Ozharovsky .

Experții familiarizați cu cercetarea nucleară nu pot decât să facă presupuneri.

„Pentru că am o educație specializată, pot spune că întreprinderi precum atelierele experimentale radiochimice, de la Institutul Bochvar, precum și reactoarele nucleare și alte facilități, de la Institutul Kurchatov, nu pot funcționa fără a genera deșeuri radioactive, în principal deșeuri lichide”, a spus Ozharovsky.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te