Rușii trec la faza agresivă de sabotaje în țările care livrează arme Ucrainei. România, în vizor

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.04.2024 - 07:56
Rușii au trecut la faza agresivă de sabotaje în țările care livrează arme Ucrainei. România, în vizor - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rușii au trecut la faza agresivă de sabotaje în țările care livrează arme Ucrainei. România, în vizor

SHARE

Rușii au trecut la faza agresivă de sabotaje în țările care livrează arme Ucrainei. România, în vizor.

Kremlinul folosește o rețea de proxy pentru a se infiltra în națiunile europene și a efectua o serie de operațiuni de informații și sabotaje.

Într-un raport recent, Institutul Regal al Serviciilor Unite ale Marii Britanii, sau RUSI, a avertizat că agenția rusă de informații militare, GRU, „restructurează modul în care gestionează recrutarea și pregătirea trupelor forțelor speciale și reconstruiește aparatul de sprijin pentru a le putea infiltra în țările europene.”

Rușii au trecut la faza agresivă de sabotaje în țările care livrează arme Ucrainei. România, în vizor

Cu armata sa blocată în Ucraina, Rusia încearcă să-și intensifice operațiunile „neconvenționale” în străinătate, potrivit raportului RUSI, potrivit Voa News.

Rușii „investesc în continuare miliarde în operațiuni de informații în Europa, dezvoltând capabilități care sunt concepute pentru interferența în alegeri; radicalizarea diferitelor grupuri sociale, etnice, religioase, inclusiv minorități.

Agențiile de spionaj ale Moscovei operează din ce în ce mai mult de la distanță, folosind proxy non-ruși pentru a efectua operațiuni, inclusiv grupuri de crimă  organizată și cetățeni străini.

Ceea ce este foarte important pentru astfel de operațiuni „speciale” este capacitatea guvernului rus de a nega implicarea.

În ultimii ani au fost descoperite mai multe rețele de spionaj. În Polonia, 14 cetățeni din Rusia, Belarus și Ucraina au fost condamnați în decembrie pentru apartenența la un grup de spioni care pregătea acte de sabotaj în numele Moscovei, inclusiv planuri de deraiere a trenurilor care transportau ajutoare militare către Ucraina.

La 18 aprilie s-a dezvăluit că un cetățean polonez a fost arestat sub suspiciunea că a transmis Rusiei informații sensibile pentru a facilita un posibil complot de asasinat împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Daily Mail.

Potrivit Procuraturii, o anchetă a dezvăluit modul în care Paweł K „și-a declarat disponibilitatea de a acționa pentru serviciile de informații militare” ale Rusiei și a luat contacte cu cetățeni „direct implicați în războiul din Ucraina”.

Pawel K s-a implicat în colectarea și transmiterea informațiilor militare în Rusia, inclusiv informații despre securitatea aeroportului Rzeszów-Jasionka din sud-estul Poloniei, „printre altele” menite să ajute serviciile speciale să planifice un atac asupra lui Zelenski, susțin procurorii.

În Marea Britanie, Germania, Norvegia și alte câteva țări europene sunt în desfășurare procese împotriva unor spioni ruși.

Operațiuni rusești de sabotaj

Un incident suspect a avut loc la uzina BAE Systems din Marea Britanie, principalul furnizor de arme și muniție din Europa, inclusiv pentru Ucraina. O explozie a avut loc la depozitul de obuze 155 mm, cele cerute insistent de Kiev. Obuzele erau încărcate. Incidentul este anchetat în momentul de față. 

În luna februarie a acestui an, BAE Systems și-a deschis primul birou la Kiev, după ce corporația a înființat o societate mixtă cu o companie locală pentru a repara echipamentele militare și ulterior să se extindă în producție.

„Avem un proces în etape în care vom face reparații pe pământ ucrainean, iar pe viitor, vom trece la producția locală. Ne-am făcut echipă cu un partener local pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat Christian Sayre, CEO al BAE Systems Ucraina, la o conferință la începutul acestui an, potrivit Kyiv Post.

Cu o zi înainte de incendiul BAE Systems, pompierii au răspuns la un incendiu la producătorul de muniție General Dynamics, din Scranton, Pennsylvania, din cauza unui incendiu de-a lungul liniei de producție a fabricii din SUA.

Compania beneficiază de contracte cu Pentagonului pentru înlocuirea echipamentelor și muniției care au fost trimise în Ucraina, de exemplu muniția de artilerie de 155 de milimetri, esențială pentru strategia terestră a Ucrainei de respingere a invaziei ruse.

Cehia a dezvăluit anterior că Rusia a făcut „mii” de încercări de a sabota rețelele feroviare europene, ca parte a unei campanii de a destabiliza infrastructura critică.

Premierul ceh Peter Fiala a declarat că se așteaptă la mai multe astfel de anunțuri din alte țări.

În noiembrie 2023, un producător de arme bulgar a tras un semnal de alarmă cu privire la sabotajul continuu al Rusiei împotriva fabricilor sale de producție de arme – inclusiv provocarea de explozii multiple.

Rutele strategice de mobilitate militară ale NATO, obiective importante pentru Moscova

Serviciile secrete ruse au dezvoltat o strategie privind sabotarea planurilor de dezvoltare a rutelor logistice pe flancul estic al NATO. 

Potrivit acestora, a început integrarea rutelor logistice ale Ucrainei în infrastructura NATO, de la  11 aprilie 2024, începând cu construirea a 22 km de ecartament feroviar de dimensiune europeană (1435 mm) pe tronsonul Ciop - Ujgorod. 

„Există planuri pentru a construi o cale europeană către Harkov și Odesa.  În ciuda declarațiilor oficialilor ucraineni și europeni despre natura civilă a proiectului, în realitate putem spune clar că există oportunități de a folosi astfel de rute pentru a muta personalul și echipamentul militar din țările NATO la granițele Rusiei”, scriu bloggerii militari de la Telegram/Rybar. 

Încă de anul trecut aceștia publicau hărți cu infrastructura feroviară și rutieră a Ucrainei, Poloniei, României și Moldovei, finanțată în cadrul proiectului „Mobilitate militară” al UE.

Spioni ruși, arestați în Germania

Doi spioni ruși au arestați în Germania la 18 aprilie în timp ce încercau să atace livrările de arme către Ucraina. Aceștia vizau centre industriale, fabrici de armament și infrastructură militară, rutele de transport al armamentului din Germania către Ucraina.

Unul dintre acuzați „și-a arătat disponibilitatea de a comita atacuri cu explozive, în principal asupra infrastructurii militare și a bazelor industriale din Germania”, inclusiv într- o zonă care oferă instruire soldaților ucraineni, antrenați pentru a manevra tancul american Abrams.

România, cu centrele de antrenament al piloților ucraineni pentru avioane F-16, cu rute de transport de armament către Ucraina, cu cea mai  mare bază NATO din Europa, nu are cum să scape de operațiunile de sabotaj ale Rusiei.

În acest context, nu este de mirare că drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, în cursul nopţii de luni, în apropierea aeroportului.

Chiar dacă „erau probabil de tip comercial”, cum a comunicat MApN, în acest caz a fost sesizat Parchetul Militar.

La fel de dubioasă a fost și drona rusească Geran-II descoperită nu departe de Brăila, „rătăcită” pe teritoriul României, sau ambarcațiunea fără pilot cu sistem de bruiaj descoperită în Marea Neagră, lângă Tuzla, la 3 aprilie, de către Garda de Coastă Română.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te