Rusia a lansat 50 de atacuri chimice din drone. Soldații ucraineni, sufocați

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.03.2024 - 18:33
Rusia își intensifică atacurile chimice asupra teritoriului Ucrainei - Foto: Profimedia Images
Rusia își intensifică atacurile chimice asupra teritoriului Ucrainei - Foto: Profimedia Images

Rusia își intensifică atacurile chimice asupra teritoriului Ucrainei. Cincisprezece cazuri noi de atacuri cu arme chimice asupra Ucrainei au fost înregistrate.

SHARE

Rusia își intensifică atacurile chimice asupra teritoriului Ucrainei. Cincisprezece cazuri noi de atacuri cu arme chimice asupra Ucrainei au fost înregistrate numai pe 9 martie.

Ucraina a documentat cincisprezece cazuri de utilizare de către forțele rusești a armelor chimice, pe 9 martie, majoritatea dintre acestea având loc în zona de operațiuni Zaporoje, potrivit unui oficial militar ucrainean.

Rusia își intensifică atacurile chimice asupra teritoriului Ucrainei

"Rușii folosesc din ce în ce mai mult muniție cu o substanță otrăvitoare. În total, în ultima săptămână, grenade cu substanța otrăvitoare Cloropicrin au fost lansate de drone, de aproape 50 de ori", a explicat purtătorul de cuvânt al grupului operativ-strategic Tavria, căpitanul Dmytro Lykhoviy, potrivit Militaryni.

"Când inamicul nu poate să ne cucerească tranșeele cu o lovitură clasică de artilerie sau cu o dronă, el folosește astfel de gaze lacrimogene", a declarat căpitanul Lykhoviy. Atacurile fac parte dintr-o tendință în creștere, forțele rusești folosind tot mai mult substanțe chimice interzise în război.

Citeşte şi: Rusia a dat startul războiului chimic. Aruncă substanțe toxice sufocante din drone, în Herson

Un raport recent al Comandamentului Forțelor de Sprijin ale Forțelor Armate ale Ucrainei a dezvăluit că Rusia a folosit "gaze lacrimogene iritante, provenite din substanțe chimice".

La 13 ianuarie, Statul Major General ucrainean a raportat că au fost înregistrate 51 de cazuri de utilizare a armelor chimice, de la începutul noului an, și a adăugat că aplicarea tacticii este în creștere. În unele zile, au fost înregistrate până la 10 cazuri.

Citeşte şi: Rusia folosește o nouă grenadă cu un gaz chimic. Ucrainenii au doar 5 minute să își salveze viața

Arma chimică cel mai des folosită de forțele rusești este K-51, pe care Congresul Mondial Ucrainean a descris-o ca fiind o grenadă de mână cu gaze lacrimogene, neletală, și RGR, despre care Collect Awareness to Unexploded Ordonance a precizat că este un iritant chimic.

Foto: Profimedia Images

Forțele rusești ar fi fost de asemenea monitorizate folosind echipamente explozive artizanale și arme care sunt umplute cu substanțe chimice. Obuze de artilerie care conțin substanțe chimice periculoase ar fi fost de asemenea folosite împotriva trupelor ucrainene.

Citeşte şi: 

Un incident special de utilizare a armelor chimice, care a fost semnalat de Statul Major General ucrainean, în ianuarie, a fost utilizarea unui nou tip de grenade cu gaz RG-VO, împotriva forțelor armate ucrainene, la 14 decembrie 2023, conform The Daily Digest.

Grenadele RG-VO conțin o substanță chimică cunoscută sub numele de gaz CS, care este un gaz periculos, despre care militarii au precizat la momentul respectiv că a fost folosit în "scopuri militare, pentru a combate tulburările civile, pentru a dispersa demonstranții și în autoapărare".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te