România vrea să cumpere de la BERD acţiuni la portul basarabean Giurgiuleşti

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.10.2023 - 14:10
România vrea să cumpere de la BERD Portul Giurgiuleşti - Foto: MoldStreet

România vrea să cumpere de la BERD acţiuni la portul basarabean Giurgiuleşti, pentru o investiţie în infrastructura de aici, de pe Dunăre. Giurgiuleşti este singura deschidere pe Dunăre a Republicii Moldova şi cel mai sudic punct geografic al vecinului nostru.

SHARE

Comuna Giurgiuleşti, din Republica Moldova, gestionează o dană comercială cu o deschidere de 600 de metri, pe Dunăre, situată imediat la est de Gara Fluvială a oraşului Galaţi.

Giurgiuleşti se află chiar pe frontiera dintre România şi Republica Moldova, la est de Vama Galaţi - Giurgiuleşti, fiind un punct strategic cu semnificaţie aparte, în prezent.

România vrea să cumpere de la BERD Portul Giurgiuleşti

La alţi kilometri spre est, e situată Vama Reni, cel mai vestic punct de frontieră dintre Republica Moldova şi Ucraina, unde au loc atacuri ale Rusiei, de când Moscova a denunţat Tratatul Cerealelor.

Președintele Maia Sandu a declarat că sunt necesare investiții pentru extinderea Portului Giurgiulești. Sandu a afirmat, conform InfoTag:

„Portul Giurgiulești a fost întotdeauna foarte important pentru noi, dar nu a fost atât de important pentru Ucraina. Din cauza războiului din Ucraina, cu Rusia atacând constant porturile ucrainene, portul Giurgiulești a devenit și mai important.

Citeşte şi: VIDEO Vladimir Putin ar pregăti un atac asupra podului de la Giurgiuleşti, dintre România şi Moldova

Este o alternativă importantă în regiune. Din păcate, încă mai există litigii în jurul portului, au început de mult... Sperăm că acolo totul va deveni clar și se vor face investiții pentru extinderea acestui port”, a spus președintele.

Comentând informaţiile conform cărora România negociază achiziția Portului Giurgiulești, Sandu a amintit că portul este administrat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„Portul este acum gestionat de BERD. În consecință, decizia trebuie luată de bancă. Dar, înainte de a discuta despre investiții din România, trebuie să clarificăm aceste lucruri. Vrem să vedem investiții în creştere, din România în Moldova. (...). Da, negociem cu România.

Citeşte şi: Reacția Armatei Române după atacul cu drone de la Ismail și Reni. A întărit măsurile de vigilență

Orice lucrare, orice dezvoltare trebuie realizată în strânsă cooperare. Evident, portul din Constanța este o variantă mult mai importantă și înțeleg că contribuția în aceste „căi ale solidarităţii” este foarte importantă pentru Ucraina”, a subliniat Sandu.

Anterior, premierul român Marcel Ciolacu a spus că, după încheierea războiului, România va deveni cel mai important nod în restaurarea Ucrainei și „trebuie să ne pregătim pentru asta, acum”.

Concesiune BERD pe 99 de ani

„Există un port în Moldova – Giurgiuleşti, care încă nu este operaţional. România a informat BERD despre interesul său pentru cumpărarea și dezvoltarea acestui port, întrucât acționarul majoritar al Portului Giurgiulești este BERD. Așteptăm un răspuns”, a spus Ciolacu.

Portul Giurgiuleşti aparţine statului Republicii Moldova. În mai 2021, BERD a devenit acționar unic al operatorului şi concesionarului Portului Internațional Liber Giurgiuleșt - Danube Logistics SRL.

Compania a luat în concesiune portul, pentru 99 de ani, angajându-se să exploateze, să dezvolte și să extindă infrastructura portuară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te