România și Polonia formează „Forța de drone”, cea mai mare din Europa de Est. Vor produce mii anual

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.05.2025 - 19:25
România și Polonia formează „Forța de drone”, cea mai mare din Europa de Est  - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
România și Polonia formează „Forța de drone”, cea mai mare din Europa de Est - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
România și Polonia formează „Forța de drone”, cea mai mare din Europa de Est - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
România și Polonia formează „Forța de drone”, cea mai mare din Europa de Est - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
România și Polonia formează „Forța de drone”, cea mai mare din Europa de Est - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
România și Polonia formează „Forța de drone”, cea mai mare din Europa de Est - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

România și Polonia formează „Forța de drone”, cea mai mare din Europa de Est. Ministerul Apărării Naționale al Poloniei a semnat recent un acord pentru achiziționarea celui mai mare număr de vehicule aeriene fără pilot din istoria țării.

SHARE

România și Polonia formează „Forța de drone”, cea mai mare din Europa de Est.

Armata poloneză dezvoltă „Forța de drone” în contextul în care diverși aliați est-europeni avansează în achiziții majore de drone, după ce au văzut importanța acestora în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

România, la rândul ei, investește mai mult în fabricile producătorilor locali de drone Carfil SA și IAR Ghimbav.

România și Polonia formează „Forța de drone”, cea mai mare din Europa de Est

La 15 mai, Ministerul polonez al Apărării a semnat un acord-cadru cu compania privată locală de apărare WB Group pentru a achiziționa 10.000 de unități din muniția Warmate, cu livrări până în 2035.

„Aceasta este o investiție la scară largă - 10.000 de drone Warmate devin realitate”, a declarat Władysław Kosiniak Kamysz, viceprim-ministrul și ministrul Apărării al Poloniei, la ceremonia oficială de semnare.

„În curând vor începe să fie livrate armatei poloneze. Următoarele acorduri, care vor fi executive, vor fi semnate în viitorul apropiat”, a adăugat el.

WB Group și-a extins portofoliul de drone în ultimii ani. Printre cele mai recente adăugiri la gama companiei se numără sistemul de recunoaștere Warmate TL-R, mini-dronele de clasă tactică FT5 în variante noi, muniția Warmate 20 și Warmate 50 cu rază extinsă de acțiune.

Warmate 20 are o rază de acțiune de „câteva sute de kilometri”, iar raza de acțiune a Warmate 50 o depășește pe cea a Warmate 20, potrivit companiei.

Dronele pot înlocui soldații în punctele fierbinți ale frontului

Remigiusz Wilk, șeful departamentului de comunicare de la WB Group, a declarat pentru Defense News că, de la izbucnirea războiului Rusiei în Ucraina, producătorul de drone a observat o creștere a interesului pentru capacitățile fără pilot în întreaga regiune.

„Dronele sunt acum considerate o măsură importantă de protecție pentru soldați”, a spus Wilk. „Când sunt combinate, acestea permit crearea de sisteme aeriene complexe.”

În luptele dintre Ucraina și invadatorii ruși, secțiuni ale frontului au devenit aproape lipsite de soldați umani, dronele patrulând porțiuni mari de teren, gata să atace orice mișcă.

„Cu cât îi îndepărtăm mai mult pe soldați de pe câmpul de luptă și îi înlocuim cu drone, cu atât sunt mai în siguranță”, a spus Wilk. „Dronele au potențialul de a proteja multe vieți, iar armata apreciază acest lucru acum mai mult ca niciodată.”

Forțele Armate Poloneze manifestă un interes tot mai mare pentru achiziționarea de noi drone pentru a-și dezvolta Forța de Drone, dar WB Group folosește, de asemenea, capacitățile de producție în expansiune ale companiei pentru a debloca piețe suplimentare.

Sunt vizate țări din Europa și Asia, inclusiv Coreea de Sud și Malaezia. Plus Ucraina.

„Furnizăm drone armatei Ucrainei din 2015, așa că suntem într-o poziție optimă pentru a trage lecții din conflict și a continua să ne îmbunătățim sistemele fără pilot pentru a răspunde cerințelor în continuă evoluție ale câmpului de luptă”, a subliniat Wilk.

România se alătură inițiativei „Forța de drone” pentru Europa de Est

Forța de Drone a Poloniei va cuprinde și drone mai mari. În decembrie 2024, ministerul a semnat un contract în valoare de 310 milioane de dolari pentru achiziționarea unui număr nedivulgat de drone MQ-9B Sky Guardian.

Dronele urmează să fie livrate armatei poloneze până în primul trimestru al anului 2027.

România se alătură inițiativei „Forța de drone” pentru Europa de Est. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a vizitat recent fabricile producătorilor locali de drone Carfil SA și IAR Ghimbav.

Citește și: Ucraina cumpără drone letale de 38.000.000$. Rusia, panicată. Vor folosite și deasupra Mării Negre

În timpul vizitei, Ivan a anunțat că Bucureștiul intenționează să utilizeze o parte semnificativă din fondurile Uniunii Europene pentru achiziții de drone de către statele membre pentru a cumpăra drone pentru armata românească, potrivit Defense Express.

Ministrul român s-a referit la planul ReArm Europe, o inițiativă menită să consolideze cheltuielile și capacitățile de apărare ale UE.

Citește și: Olandezii mențin drone inteligente în România, ca să spioneze Rusia. Costă 32.000.000$ bucata

Mobilizează 800 de miliarde de euro prin diverse mijloace, programul urmărind să stimuleze bugete naționale de apărare mai mari și să finanțeze un nou instrument de împrumut disponibil statelor membre pentru a facilita achizițiile de echipamente.

Oficialii români speră că creșterea capacităților de producție autohtone de drone va permite creșterea capacităților militare fără pilot, dar va permite și producătorilor locali să vândă o parte considerabilă din producția lor în străinătate, potrivit ministrului economiei.

„Când avem o linie de producție care poate produce până la 3.500 de drone anual, nu vom produce doar pentru armata Română”, a declarat Ivan.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te