România și Bulgaria nu vor adera separat la Schengen. De ce a amenințat Ungaria cu un veto ?

DE Alin Crișan | Actualizat: 15.12.2023 - 12:26
România și Bulgaria nu vor fi separate la aderarea în Schengen. De ce amenință Ungaria cu un veto? - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

România și Bulgaria nu vor fi separate la aderarea în Schengen. Ungaria a amenințat Bulgaria cu un veto în chestiunea gazului rusesc.

SHARE

Președintele bulgar Rumen Radev se așteaptă ca Olanda să ridice în curând "veto-ul" asupra Schengen și crede că o decizie privind aderarea deplină este posibilă până la sfârșitul anului, în timp ce premierul Nikolay Denkov a declarat că negocierile continuă și că nu se discută despre o separare a Bulgariei și României în drumul lor spre zona de liberă circulație.

România și Bulgaria nu vor fi separate la aderarea în Schengen

Premierul a comentat la Bruxelles că Bulgaria va trimite propuneri concrete Austriei pentru ca aceasta să fie de acord să "lase" Bulgaria și frontierele sale terestre să intre în zona de liberă circulație.  

"Vom folosi CE ca mediator în aceste negocieri", a declarat Denkov, care se află la Bruxelles pentru reuniunea liderilor europeni.

Ungaria a amenințat oficial cu un "veto"

Prim-ministrul bulgar a confirmat că Ungaria a avertizat oficial că s-ar putea opune prin veto extinderii Schengen dacă taxa de transport a gazelor din Bulgaria este menținută.

La începutul acestei luni, guvernul a decis să elimine retroactiv taxa de 20 BGN/MWh pentru transportul gazului rusesc prin rețeaua bulgară, după ce a introdus-o la jumătatea lunii octombrie.

Citește și: Implicarea SUA, decisivă pentru „deblocarea” Austriei în problema Schengen. Aderarea, în două etape

Denkov a confirmat acum că a existat un avertisment oficial din partea Budapestei. 

Radev consideră posibilă o decizie până la sfârșitul anului În același timp, președintele Rumen Radev a declarat că este optimist în privința unei decizii privind aderarea deplină a Bulgariei la Schengen până la sfârșitul anului.

El a spus că premierul olandez Mark Rutte l-a asigurat că, după dispariția Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru Bulgaria, ceea ce s-a întâmplat deja, Olanda va sprijini Bulgaria pentru intrarea în Schengen fără restricții.

"Mă aștept ca Olanda să anunțe sprijinul deplin pentru Bulgaria și România în viitorul apropiat", a spus Radev. 

În cuvintele sale, "unele țări își rezolvă problemele politice interne prin veto".

Olanda decide în zilele următoare

Austria suspendă Bulgaria și România, în timp ce Olanda are rezerve doar în ceea ce privește aderarea noastră. 

Austria a recunoscut deja că ar putea fi de acord ca cele două state balcanice să intre primele cu aeroporturi, iar o reacție din partea Olandei este așteptată în următoarele zile. 

Citește și: Iohannis: „Aderarea României la Spaţiul Schengen ar transmite un puternic mesaj de solidaritate”

Mark Rutte, care guvernează Olanda în calitate de prim-ministru interimar, a declarat că Olanda va decide dacă va ridica sau nu dreptul de veto asupra aderării Bulgariei la Schengen "cândva în zilele următoare", potrivit mediapool.bg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te