"Părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată", se arată în articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord, relatează CNN.
Potrivit site-ului NATO, consultarea în temeiul articolului 4 poate duce la acțiuni colective între cele 30 de state membre.
Site-ul precizează că articolul 4 a fost invocat anterior de șase ori de la formarea alianței în 1949, cel mai recent de către Turcia în februarie 2020, după ce zeci de soldați turci au fost uciși de un atac al forțelor guvernamentale siriene în zonele din nordul Siriei controlate de opoziție.
Citește și: A început războiul: Putin a atacat Ucraina la scară largă
Turcia a mai invocat articolul 4 în alte patru ocazii: o dată în 2015 pentru a informa alianța cu privire la răspunsul său la atacurile teroriste din țară; de două ori în 2012, după ce un avion de război turc a fost doborât în nordul Siriei și după ce civili turci au fost uciși de bombardamente siriene; și în 2003, când a cerut ajutorul alianței pentru a-și proteja populația de orice repercusiuni ale războiului din Irakul vecin.
În două dintre aceste ocazii, NATO a răspuns cu ajutor militar, trimițând baterii de rachete Patriot pentru a se proteja împotriva atacurilor siriene în 2012 și trimițând avioane și baterii de rachete în sud-estul Turciei, de-a lungul graniței cu Irakul, în 2003.
Polonia a invocat articolul 4 în 2014, după agresiunea anterioară a Rusiei în Ucraina, o reuniune care a dus la continuarea eforturilor alianței de a fi împreună împotriva oricăror amenințări.
Articolul 4 este separat de articolul 5, care reprezintă declarația alianței potrivit căreia un atac împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor.