Robert Kennedy Jr. acuză CIA pentru asasinarea lui John F. Kennedy. Legăturile ucigașului cu KGB

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.05.2023 - 15:41
Robert Kennedy Jr. acuză CIA pentru asasinarea lui John F. Kennedy. Legăturile ucigașului cu KGB - Foto: Profimedia Images

Candidatul democrat la Casa Albă Robert Kennedy Jr. acuză CIA pentru asasinarea unchiului său, președintele John F. Kennedy, la 22 noiembrie 1963 - proclamând acest lucru "dincolo de orice îndoială rezonabilă".

SHARE

Kennedy a făcut această acuzație bombă despre o crimă care a dat naștere la multe teorii ale conspirației în timpul unui interviu televizat în Statele Unite.

Robert Kennedy Jr. acuză CIA pentru asasinarea lui John F. Kennedy. Legăturile ucigașului cu KGB

"Există dovezi copleșitoare că CIA a fost implicată în uciderea sa. Cred că este dincolo de orice îndoială rezonabilă în acest moment", a spus Kennedy despre asasinarea lui JFK în timpul unei curse de mașini în Dallas, Texas.

"Dovezile sunt copleșitoare că CIA a fost implicată în crimă și în mușamalizare".

Asasinarea președintelui John F. Kennedy - Foto: Profimedia Images

Kennedy Jr. a citat cartea lui James Douglas, "JFK and the Unspeakable" ca fiind cea care a adunat cele mai multe dovezi pe această temă - și a catalogat negarea rolului CIA ca fiind o "mușamalizare de 60 de ani".  

Citește și: Zborurile peste Marea Neagră, suspendate. România trebuie să apere spațiul aerian de acțiuni rusești

Ancheta oficială a guvernului american, Raportul Comisiei Warren, a concluzionat că Lee Harvey Oswald a acționat ca un lup singuratic în timpul împușcăturii fatale și că nu există dovezi credibile că a făcut parte dintr-o conspirație pentru a-l asasina pe cel de-al 35-lea președinte. Raportul a fost publicat la 24 septembrie 1964.

John F. Kennedy - Foto: Profimedia Images

Site-ul Agenției Centrale de Informații face referire la un articol care califică drept "minciună" afirmațiile privind rolul agenției de spionaj în uciderea lui JFK, potrivit nytimes.

Oswald și legăturile cu KGB

Lee Harvey Oswald s-a întâlnit cu un agent KGB cu doar două luni înainte de asasinarea președintelui John F. Kennedy, potrivit unor documente confidențiale recent desecretizate care provin din asasinarea lui JFK.

Lee Harvey Oswald - Foto: Profimedia Images

Citește și: Generalul CQ Brown, ales de Biden la șefia armatei americane, pentru a contracara expansiunea Chinei

Memorandumurile CIA, care fac parte dintr-un set de aproape 1.500 de documente publicate miercuri de National Archives and Records Administration, dezvăluie, de asemenea, că un informator anonim i-a avertizat pe oficialii ambasadei SUA din Australia cu un an mai devreme că Kennedy va fi asasinat de Uniunea Sovietică pentru o recompensă de 100.000 de dolari. Însă pontul nu a fost niciodată transmis de CIA.

"A fost trimisă o telegramă la Canberra în care se cereau detalii complete despre conversația telefonică din 23 noiembrie și despre apelul efectuat la 15 octombrie 1962, se arată într-un memoriu din 1964.

"Trebuie remarcat faptul că CIA nu știa până atunci de convorbirea telefonică din 1962".

Lee Harvey Oswald - Foto: Profimedia Images

Înregistrările includ detalii nou dezvăluite despre moartea lui Kennedy - dar nu reușesc să rezolve speculațiile vechi de zeci de ani despre acest caz.

Printre dezvăluirile din dosare se numără o întâlnire și o convorbire telefonică între Oswald și un agent sovietic înainte ca JFK să fie împușcat în Dallas.

"Potrivit unei convorbiri telefonice interceptate în Mexico City, Lee Oswald a fost în ambasada sovietică de acolo pe 23 septembrie și a vorbit cu consulul Valeriy Vladimirovich", se arată în document.

"Oswald a sunat la ambasada sovietică în 1 octombrie, identificându-se după nume și vorbind o rusă stricată, declarând cele de mai sus și întrebându-l pe gardianul care a răspuns la telefon dacă există "ceva în legătură cu telegrama către Washington"", se arată în memoriul șefului CIA în exercițiu de atunci, Tennent Bagley.

Stenogramele dintre Oswald și Ambasada Rusiei

Documentele includ o transcriere a convorbirii din 1 octombrie.

"Alo, sunt Lee Oswald la telefon", a spus acesta. "Am fost la dumneavoastră sâmbăta trecută și am vorbit cu un consul, iar ei au spus că vor trimite o telegramă la Washington, așa că am vrut să aflu dacă aveți ceva nou. Dar nu-mi amintesc numele acelui consul."

După un scurt schimb de replici, ofițerul KGB Valery Kostikov a răspuns: "Doar un minut. O să aflu. Ei spun că nu au primit încă nimic".

"Au făcut ceva?" a întrebat Oswald.

"Da, ei spun că a fost trimisă o cerere, dar încă nu s-a primit nimic", răspunde Kostikov înainte de a închide.

Memorandumul lui Bagley despre acest apel este datat 23 noiembrie 1963, la o zi după ce Oswald a fost acuzat de asasinarea lui Kennedy.

La două zile după asasinat, înregistrările spun că un alt informator l-a sunat pe atașatul naval al SUA în Australia - identificându-se ca fiind un șofer polonez pentru ambasada SUA din Canberra.

Pușca cu lunetă - Foto: Profimedia Images

Din înregistrări nu reiese clar dacă era vorba de același informator de un an mai devreme, dar persoana care a sunat a reiterat că sovieticii se aflau în spatele asasinatului.

"Acest individ, în timp ce discuta mai multe chestiuni de interes pentru serviciile de informații, a atins posibilitatea ca guvernul sovietic să fi finanțat asasinarea președintelui Kennedy", se arată într-o notă din 22 mai 1964.

Documentele publicate au fost colectate în timpul unei revizuiri de cinci ani a asasinatului lui Kennedy, care s-a încheiat în 1997 - dar mii de înregistrări au rămas sub sigiliu.

Președintele Joe Biden promisese în 2021 că dovezile vor fi publicate până în luna octombrie, dar ulterior a amânat acest demers și a dat vina pe pandemia COVID-19.

"Este un scandal", a declarat nepotul lui JFK, Robert F. Kennedy Jr. pentru Politico în octombrie 2021. "Este un ultraj împotriva democrației americane. Nu ar trebui să avem guverne secrete în cadrul guvernului".

Asasinarea lui Kennedy a fost mult timp subiectul unor speculații și teorii ale conspirației pe scară largă - și continuă să fie înconjurată de mister.

Oswald a fost împușcat și ucis de proprietarul barului din Dallas, Jack Ruby, la doar două zile după ce a fost arestat - ducând în mormânt multe dintre întrebările fără răspuns, potrivit Nypost.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te