Rețea de spioni ruși, prinsă în Bulgaria, în timp ce încerca să îndepărteze țara de UE

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.09.2019 - 17:54

Procurorii din Bulgaria l-au pus marți sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei pe șeful unui ONG, în cadrul unei acțiuni de devoalare a unei rețele care susținea îndepărtarea Bulgariei de UE și aliații occidentali și orientarea țării către Moscova, anunță presa bulgară.

SHARE

Totodată, fostul general KGB, Leonid Reșetnicov, un apropiat al lui Putin, a primit interdicție de a intra în Bulgaria pentru o perioadă de 10 ani.

Nicolai Malinov, în vârstă de 50 de ani, șeful Mișcării Naționale Rusofile, a lucrat pentru Institutul Rusesc de Studii Strategice, condus în principal de foști ofițeri ai serviciilor secrete, și de asemenea pentru un ONG.

”Malinov a fost acuzat pentru spionaj, punându-se în slujba unor organizații străine”, a declarat procurorul general adjunct al Bulgariei, potrivit Digi24.

Acuzatul a fost eliberat pe cauțiune dar are interdicție de a părăsi țara. Procurorii au găsit un document în limba rusă pregătit de Malinov care vorbea despre ”necesitatea reorientării geopolitice a Bulgariei”.

Documentul mai arăta și planurile lui Malinov de a înființa site-uri, un canal tv, un think-tank și un partid care să îi facă pe bulgari să aibă o părere mai bună despre Rusia, bazată de tradițiile slave comune și pe ortodoxism.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, care este un apropiat al Rusiei, a spus că acuzațiile aduse lui Malinov sunt ”foarte serioase” și că procurorii trebuie să vină cu dovezi incontestabile. Ambasada SUA la Sofia a emis un comunicat în care a anunțat că era înștiințată de această anchetă și că susține eforturile Bulgariei de a-și apăra suveranitatea în fața influențelor ”maligne”.

Presa din Bulgaria a relatat despre o anchetă mai largă a Direcției Speciale de Investigații și a Agenției Naționale de Securitate, care interogaseră un mare număr de oameni în dosar.

Procurorul general adjunct al Bulgariei a declarat, marți, că cele două organizații din care făcea parte Malinov erau fondate în Rusia - Societatea Vulturul cu Două Capete și Institutul Rusesc pentru Studii Strategice.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -