Republica Moldova se retrage din acordul CSI: „Nu a ajutat la rezolvarea conflictului transnistrean”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.05.2023 - 12:51
Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu - Foto: Profimedia Images

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a anunţat luni că Republica Moldova va iniţia procedura de retragere din cadrul Acordului privind Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente (CSI) din care face parte.

SHARE

"Am luat decizia de a iniţia procesul de denunţare de către Republica Moldova a acordului privind Adunarea Interparlamentară a CSI", a declarat preşedintele legislativului moldovean, Igor Grosu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Republica Molvoda se retrage din acordul CSI

"După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a ajutat la rezolvarea conflictului transnistrean, nu a dus la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, nu a ferit ţara de embargouri economice şi şantaj energetic", a subliniat Igor Grosu.

El a mai spus că prezenţa în CSI nu a apărat ţările membre de atacuri militare, război şi ocupare ilegală a teritoriilor suverane. "După ce o ţară fondatoare a CSI, Federaţia Rusă, a atacat în mod barbar un alt stat fondator al CSI, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi comunitate", a declarat Igor Grosu.

Preşedintele parlamentului de la Chişinău a mai subliniat că retragerea din acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este "un prim pas", iar autorităţile "evaluează acum următorii paşi".

CSI a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunităţii Statelor Independente de către preşedinţii Republicii Belarus, Federaţiei Ruse şi Ucrainei. R.Moldova a aderat la acest organism în 1994.

Citește și: Erdogan, pregătit pentru al doilea tur de scrutin. Kilicdaroglu promite victoria. Scor: 49,34 vs 45%

Grosu a afirmat că decizia ca Republica Moldova să se retragă din Adunarea Interparlamentară a fost luată în urma consultărilor cu Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la guvernare (pro-european) şi cu preşedintele Maia Sandu, notează Noi.md.

"După mai multe discuţii cu cetăţenii în cadrul vizitelor în teritoriu, discuţii în cadrul fracţiunii parlamentare PAS, după consultări cu preşedinta Maia Sandu şi reprezentanţii guvernului, anunţ că am luat decizia de a iniţia procedura de retragere a Republicii Moldova din acordul privind adunarea interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente", a declarat Grosu.

Citește și: The Washington Post: Zelenski plănuia atacuri în Rusia şi voia să-l lase pe Orban fără țiței rusesc

El a adăugat că va propune în curând legislativului să ceară în mod oficial premierului Dorin Recean să pregătească un proiect de lege pentru a denunţa acordul, notează EFE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te