„Căsătoria” dintre extrema dreaptă și cea stângă, obiectivul lui Vladimir Putin pentru Germania

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.04.2023 - 18:19
Războiul rus din Germania. „Căsătoria” dintre extrema dreaptă și cea stângă, obiectivul Kremlinului - Colaj Newsweek

Rusia încearcă să construiască o coaliție destabilizatoare anti-război în „motorul Europei”. Căsătoria dintre extrema dreaptă și extrema stângă din Germania este un obiectiv al Kremlinului, potrivit unor documente rusești analizate de The Washington Post

SHARE

Atunci când 13.000 de manifestanți s-au adunat la Poarta Brandenburg pe 25 februarie pentru a cere încetarea livrărilor de arme către Ucraina, protestul a fost condus de Sahra Wagenknecht, deputat al partidului german de extremă-stânga Die Linke și o persoană înflăcărată cu ambiții naționale. Wagenknecht a denunțat perspectiva ca tancurile germane, care urmează să fie livrate în curând Ucrainei, să fie din nou folosite pentru a trage în "femei și bărbați ruși".

Războiul rus din Germania. „Căsătoria” dintre extrema dreaptă și cea stângă, obiectivul Kremlinului

"Nu vrem ca Germania să fie atrasă și mai mult în acest război", a spus ea, în timp ce a cerut crearea unei noi mișcări pentru pace și a condamnat vărsarea de sânge din Ucraina, fără a menționa invazia Rusiei.

Printre mulțimea din Berlin s-a aflat Jürgen Elsässer, editorul unei reviste de extremă dreapta, și zeci de membri ai partidului de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD), care au aplaudat apelurile lui Wagenknecht de a tăia calea Ucrainei. Revista Compact a lui Elsässer declarase recent pe copertă că Wagenknecht este: "Cel mai bun cancelar - un candidat pentru stânga și pentru dreapta".

Protest Germania - Foto: Profiemdia Images

Reunirea opușilor politici din Berlin sub „stindardul păcii” se prefigura de luni de zile, deși uniunea rămâne ad-hoc și neoficială. Dar căsătoria dintre extremele Germaniei este un obiectiv explicit al Kremlinului și a fost propusă pentru prima dată de oficiali de rang înalt de la Moscova la începutul lunii septembrie, potrivit unui teanc de documente clasificate rusești datate în mare parte între iulie și noiembrie, obținute de un serviciu de informații european și analizate de The Washington Post.

Strategii ruși se concentrează pe destabilizarea motorului Europei

Documentele consemnează întâlniri între oficiali de la Kremlin și strategi politici ruși, precum și ordinele Kremlinului pentru ca strategii să se concentreze asupra Germaniei pentru a crea un sentiment anti-război în Europa și a diminua sprijinul pentru Ucraina.

Dosarele relatează, de asemenea, eforturile strategilor de a pune în aplicare aceste planuri și rapoartele lor către Kremlin.

Citește și: VIDEO Contraofensiva Ucrainei poate începe în orice moment. Ce au discutat Stoltenberg cu Zelenski

Documentele nu conțin niciun material care să înregistreze comunicările dintre strategii ruși și vreun aliat din Germania. Dar interviurile arată că cel puțin o persoană apropiată de Wagenknecht și mai mulți membri AfD au fost în contact cu oficiali ruși în momentul elaborării planurilor.

Documentele - ale căror detalii au fost în mare parte confirmate de oficiali din guvernele occidentale - arată pentru prima dată încercările directe ale Kremlinului de a interveni în politica germană, încercând să creeze o nouă coaliție între Wagenknecht, extrema stângă și AfD, precum și să sprijine protestele extremiștilor de stânga și de dreapta împotriva guvernului german.

Care este scopul unei coaliții „mamut”de dreapta - sânga? 

Scopul unei noi formațiuni politice, potrivit unui document datat 9 septembrie, ar fi acela de a câștiga "o majoritate în alegerile la orice nivel" din Germania și de a reseta AfD pentru a-și spori poziția dincolo de cele 13 procente cu care partidul era cotat atunci.

Resetarea, prezentată printre documentele unui manifest propus pentru AfD, care a fost scris de strategii politici ai Kremlinului, include transformarea AfD în partidul "unității germane" și declararea sancțiunilor împotriva Rusiei ca fiind contrare intereselor germane.

Citește și: Cartierele rezidențiale nu vor mai putea fi construite dacă nu au școli în zonă. Ce prevede noul Cod

"Politicieni neadecvați, incapabili să calculeze consecințele deciziilor lor, au târât Germania în conflict cu Rusia - un aliat natural al țării noastre și al poporului nostru", se arată în manifest.

Protest Germania - Foto: Profiemdia Images

"Interesele noastre cer restabilirea unor relații normale de parteneriat cu Rusia. ... Astăzi, în Germania există doar două partide: partidul dușmanilor Germaniei și partidul prietenilor săi." Din documente nu este clar dacă manifestul a ajuns vreodată la cineva din AfD.

Frontul ascuns al Rusiei

Eforturile de a construi un sentiment anti-război în Germania fac parte dintr-un front ascuns în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în timp ce Kremlinul încearcă să submineze unitatea occidentală și să înghețe războiul în condițiile sale.

Exploatarea protestelor pentru pace pentru a diviza Occidentul repetă tactici care au fost perfecționate pentru prima dată în perioada sovietică și care au revenit în prim-plan de la invazia Rusiei în Ucraina.

Elsässer, în vârstă de 66 de ani, care a migrat de la stânga comunistă la extrema dreaptă de-a lungul vieții sale politice, a condus pentru prima dată demonstrații în anii 1980 împotriva amplasării rachetelor americane Pershing II în Germania de Vest. Revista sa Compact este acum descrisă de oficialii germani ca fiind un organ de propagandă a Kremlinului.

Tactici rusești vechi la vremuri noi

"Cunoaștem aceste tactici din timpul Războiului Rece, când sovieticii au încercat să influențeze și să manipuleze mișcările anti-război", a declarat un înalt oficial german din domeniul securității care, la fel ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile.

Dosarele indică faptul că, la 13 iulie, primul adjunct al șefului de stat major de la Kremlin, Serghei Kiriyenko, a reunit un grup de strategi politici ruși și le-a spus că Germania urma să devină "punctul central" al eforturilor Moscovei de a submina sprijinul pentru Ucraina în Europa.

Protest Germania - Foto: Profiemdia Images

Strategia propusă de Kremlin ar urma să atragă laolaltă două facțiuni germane cu poziții pro-ruse de lungă durată. Wagenknecht, în vârstă de 53 de ani, este o fostă comunistă care a crescut în Germania de Est și a intrat de mai multe ori în conflict cu conducerea mai tradițională a Die Linke, inclusiv din cauza poziției sale populiste împotriva imigrației neautorizate și a afirmațiilor sale potrivit cărora partidul era prea concentrat pe elitele academice de stânga, nu pe clasa muncitoare.

Sondajele de opinie arată că popularitatea sa este în creștere la nivel național și că se gândește în mod deschis la formarea unui nou partid.

Experții germani prezic că ea ar putea atrage sprijin din partea bazei AfD și, în general, ar putea obține până la 24% din voturile naționale, potrivit unui sondaj recent citat de revista germană Der Spiegel, care tocmai a pus-o pe Wagenknecht pe coperta sa.

Wagenknecht a declarat pentru The Post că nu va exista "nicio cooperare sau alianță" între ea "și elemente ale AfD sub nicio formă". Ea a spus că orice sugestie că ar fi primit comunicări din partea unor oficiali ruși sau a reprezentanților acestora care să propună o alianță cu AfD este "absurdă", adăugând că "nu a fost în contact cu nimeni din partea statului rus sau cu vreunul dintre reprezentanții acestuia".

Partidul german AfD vorbește cu „limba Kremlinului”: SUA au declanșat războiul din Ucraina. Rusia doar se apără

AfD - numit de unii din Germania partidul "înțelegătorilor lui Putin" - a reluat opinia Kremlinului potrivit căreia războiul din Ucraina a fost declanșat de Statele Unite și că Rusia pur și simplu se apăra de încercuirea NATO, protejând în același timp vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei.

Moscova a cultivat de mult timp zeci de membri AfD, în special prin intermediul unor călătorii fastuoase, cu toate cheltuielile plătite în Rusia, arată documente și interviuri.

Din documente nu reiese clar cum au încercat strategii politici care lucrau cu Kremlinul să comunice cu membrii AfD sau cu alți potențiali aliați germani despre planurile Moscovei. Dar, la scurt timp după ce Kremlinul a dat ordinul ca o uniune să fie făurită între Wagenknecht și extrema dreaptă, deputații AfD au început să vorbească în sprijinul ei în parlament, iar membrii partidului i-au scandat numele la mitinguri. Björn Höcke, președintele AfD în Thüringen, în estul Germaniei, a invitat-o public să se alăture partidului.

AfD, precum și co-liderul său, Tino Chrupalla, au refuzat să comenteze ca răspuns la întrebările privind alianța și dacă AfD a primit comunicări de la Kremlin sau de la persoane apropiate acestuia care să propună o astfel de uniune.

Unii din AfD au descris efortul rusesc ca fiind previzibil, dar nu neapărat ca având un rol real în trasarea direcției partidului, mai ales că cele două tabere germane au viziuni diametral opuse în ceea ce privește gestionarea economiei. "Bineînțeles, rușii se vor folosi de orice oportunitate, dar pentru ei este doar o teorie", a declarat un membru al parlamentului AfD, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile ale partidului. "Este un fel de plan de luptă teoretic. Dar nu este ceea ce practicăm noi aici".

Poziția înșelătoare a Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că Kremlinul ar fi implicat în orice efort de a interveni în politica germană. "Acest lucru este 100 la sută fals", a declarat Peskov pentru The Post. "Nu am intervenit niciodată înainte și acum chiar nu avem timp pentru asta".

Dimitri Peskov - Foto: Profimedia Images

Cel puțin două figuri cheie - unul din AfD și altul apropiat de Wagenknecht - au declarat că au fost în contact cu oficiali sau aliați ai Kremlinului în momentul în care au fost elaborate propunerile Moscovei pentru o coaliție. În plus, trei parlamentari AfD au călătorit în Rusia pe 20 septembrie, dar au întrerupt călătoria după mai puțin de o zi, în urma unei proteste publice - și a cenzurii conducerii partidului AfD - din cauza planurilor lor de a vizita Donbas, regiunea din estul Ucrainei ocupată ilegal de Rusia.

Una dintre persoanele aflate în contact cu oficialii ruși a fost Ralph Niemeyer, fostul soț al lui Wagenknecht. Acesta a declarat pentru The Post că încă se află în comunicare aproape zilnic cu Wagenknecht și că, în timpul unor întâlniri recente cu oficiali de nivel înalt ai Kremlinului de la Moscova, i-a fost clar că "există anumite persoane din Rusia care au [un] interes" într-o uniune între Wagenknecht și extrema dreaptă.

"Știu, din discuțiile private cu aceste persoane, că sunt conștienți de potențialul pe care l-ar avea acest lucru", a declarat Niemeyer, a cărui casă a fost percheziționată la sfârșitul lunii martie în cadrul unei anchete penale privind presupusa sa implicare într-un complot al mișcării de ultra-dreapta Reichsbürger pentru răsturnarea guvernului german - acuzații pe care Niemeyer le neagă.

În ciuda interesului Kremlinului, a declarat Niemeyer, Wagenknecht nu ar accepta niciodată niciun fel de sprijin din partea Moscovei. "Acest lucru ar distruge imediat acest proiect, deoarece ... ați văzut asta cu Marine Le Pen în Franța. Ea a împrumutat doar niște bani de la o bancă rusească, și nici măcar o donație, iar asta a costat-o președinția. Sahra nu poate face această greșeală".

Wagenknecht a declarat că nu va comenta despre contactele sale private, ca răspuns la o întrebare dacă a fost în comunicare frecventă cu Niemeyer.

Cealaltă persoană a fost Petr Bystron, un carismatic membru al parlamentului AfD. Bystron a călătorit în secret în Belarus timp de trei zile în noiembrie; el a recunoscut călătoria doar după ce aceasta a fost dezvăluită de mass-media lituaniană și germană. Bystron a declarat pentru The Post că s-a întâlnit cu ministrul belarus de externe și că vizita a fost o misiune de documentare pentru a pregăti o inițiativă de pace a AfD, nu pentru a discuta despre politica germană.

El a precizat că nu s-a întâlnit cu niciun oficial rus. O călătorie anterioară pe care a făcut-o la Kiev pentru a-l vizita pe Viktor Medvedciuk, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, aflat în arest la domiciliu, nu cu mult timp înainte de invazia Rusiei, a stârnit, de asemenea, îngrijorări în rândul oficialilor europeni, potrivit unui oficial european din domeniul securității.

„Coada” lui Putin în „gardul” Occidentului

La începutul lunii iulie, Putin a declarat că "chiar și în țările care sunt încă sateliți ai Statelor Unite, există o înțelegere tot mai mare a faptului că obediența oarbă a elitelor lor conducătoare față de stăpânul lor, de regulă, nu coincide neapărat cu interesele lor naționale și, cel mai adesea, le contrazice pur și simplu și chiar radical".

Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images

Câteva zile mai târziu, Kiriyenko i-a convocat pe strategii politici la Kremlin, iar aceștia au început să încerce să exploateze contradicția percepută identificată de Putin, arată documentele. 

Strategilor politici li s-a spus la întâlnirea cu Kiriyenko că ținta lor principală era Germania, unde trebuiau să discrediteze Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și NATO, convingându-i în același timp pe germani că sunt afectați de sancțiunile impuse Rusiei, arată unul dintre documente, datat 13 iulie.

Ponderea populației germane în favoarea îmbunătățirii relațiilor cu Rusia, a cerut Kiriyenko, trebuia să crească cu 10% într-un interval de timp de trei luni, arată un document ulterior.

Strategii politici ruși au regretat dificultatea sarcinii lor. "Acest lucru va fi complicat", a remarcat unul dintre ei. Aceștia s-au grăbit imediat să lucreze cu ferme de troli ruși pentru a pompa sloganuri pentru platformele germane de socializare și pentru proteste - "Cumpărați gaz, nu război" și "Ucraina vrea război, Germania vrea pace".

Extremiștii germani, „păpușați” cu sloganuri pro-Rusia

Potrivit documentelor, pregătirea sloganurilor pentru protestele legate de creșterea bruscă a costurilor energiei a constituit o altă parte a strategiei, deși această problemă nu a reușit să obțină prea multă influență din cauza unei ierni blânde în Europa și a capacității guvernului german de a diversifica aprovizionarea cu energie.

Campania s-a extins chiar și la graffiti care urmau să fie pictate pe pereții din Germania și apoi fotografiate și plasate în presa germană, arată documentele. Printre acestea se număra un desen cu un "Unchiul Sam" gras care spunea: "Mai suportați câțiva ani". Un altul îl înfățișa pe ministrul german de externe Annalena Baerbock stând pe conducta de gaze naturale Nord Stream care leagă Rusia de Germania, fluturând un steag ucrainean și spunând: "Nu-mi pasă ce cred germanii". Nu este clar dacă a apărut vreunul dintre aceste graffiti.

Strategii au raportat progresul lor cel puțin o dată pe lună oficialilor de la Kremlin, arată documentele, folosind o prezentare de tip tablou de bord pentru a demonstra raza de acțiune a rețelelor lor sociale, a conturilor Telegram și a altor mijloace de comunicare, cum ar fi un talk-show pe YouTube, "Understanding the Russians", înființat în august.

Până la sfârșitul lunii august, arată documentele, strategii compilau informații despre protestele planificate în toată Germania, de la Neustrelitz, un orășel la nord de Berlin, până la Stuttgart, în vest.

Protestele urmau să aibă loc sub conducerea extremei stângi sau a extremei drepte, inclusiv demonstrații care urmau să fie conduse de mișcarea Reichsbürger. Strategii sperau să folosească mitingurile ca pe o oportunitate de a-și promova propria agendă, a declarat un oficial de securitate familiarizat cu documentele, adăugând că este posibil ca aceștia să fi inițiat unele dintre proteste.

Demonstranții care au participat la plimbările de protest organizate în fiecare luni la Leipzig și Neustrelitz au purtat sloganuri elaborate de strategii Kremlinului, cerând la Leipzig: "Lansați imediat Nord Stream 2!", "Ridicați sancțiunile antirusești!" și "Reduceți prețurile la electricitate!". În Neustrelitz, aceștia au declarat: "Vrem să trăim și nu doar să supraviețuim!" și "Cu ce ne vom încălzi iarna?".

Kalbitz, la fel ca mulți alți parlamentari AfD, a fost un oaspete frecvent la Moscova. Cheltuielile parlamentarilor AfD, după cum arată documentele din arhivă, erau adesea plătite din banii Kremlinului, adesea prin intermediul "Fundației ruse pentru pace", o organizație prezidată de șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului rus, Leonid Slutsky. Fundația "va acoperi cheltuielile pentru călătoria dvs. în Rusia", spunea o astfel de invitație din partea lui Slutsky către Kay Gottschalk, un deputat AfD, datată 3 octombrie 2018, potrivit unuia dintre documente. Gottschalk a refuzat să comenteze.

Kalbitz a insistat că gazdele sale de la Kremlin nu au oferit niciodată bani partidului - și a remarcat că Alexander Gauland, unul dintre părinții fondatori ai AfD, a declarat că partidul nu ar accepta niciodată dacă i s-ar oferi. Dar el a recunoscut că nu poate vorbi în numele fiecărui deputat AfD și a spus că rușii și-au uimit frecvent oaspeții cu o ospitalitate somptuoasă.

În cazul său, aceasta a inclus o seară într-unul dintre cele mai ornamentate palate imperiale din Sankt Petersburg, Palatul Yusupov, închiriat doar pentru câțiva vizitatori ai AfD și gazdele lor legate de Kremlin, cu un spectacol privat susținut de soliști de la Teatrul Bolshoi, potrivit washingtonpost.

"Rușii cred că pot face majoritatea lucrurilor cu bani", a declarat Kalbitz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te