RĂZBOI Orientul Mijlociu. Ce pot face Iranului bombardierele nucleare ale SUA B-52 sosite în zonă.
Iranul a trimis un mesaj diplomatic care arată că plănuiește un atac complex asupra Israelului, ce va include utilizarea de focoase mai puternice decât cele pe care le-a folosit până acum, împreună cu utilizarea de arme suplimentare..
RĂZBOI Orientul Mijlociu. Ce pot face Iranului bombardierele nucleare ale SUA B-52 sosite în zonă
Potrivit unui raport Wall Street Journal, care a citat oficiali iranieni și arabi familiarizați cu planurile, Teheranul va folosi și armata iraniană pentru a răspunde, deoarece patru soldați au fost uciși în atacul israelian din 26 octombrie, și nu doar ofițeri ai Gărzilor Revoluționare IRGC.
Oficiali din Egipt, Bahrain și Oman au declarat că diplomații iranieni au dat aceste linii generale ale viitorului atac după avertismentele din partea Statelor Unite, atât publice, cât și private, împotriva angajării într-un conflict cu Israelul.
Președintele iranian, Masoud Pezeshkian, a declarat luni că rachetele țării sale „nu sunt menite să atace alte țări, ci pentru apărare, astfel încât nimeni să nu îndrăznească să atace. S.U.A."
Totuși, Iranul merge mai departe cu planurile sale de a lovi puternic Israelul așa cum susține că nu a făcut-o în cele două atacuri anterioare.
De data aceasta intenționează să folosească focoase mai puternice, au spus oficialii iranieni și arabi. În atacurile anterioare, a folosit patru tipuri diferite de rachete balistice cu rază medie de acțiune, rachete Emad și Ghadr și două dintre cele mai noi și mai avansate rachete, Kheibar Shekan și Fattah.
La insistențele SUA, Israelul s-a abținut să lovească instalațiile petroliere și nucleare ale Iranului, esențiale pentru economia și securitatea sa, dar acest lucru se poate schimba, au declarat oficialii israelieni.
Atacul aerian de răspuns al Israelului împotriva Iranului din 26 octombrie a distrus apărarea antiaeriană strategică a țării, lăsând-o grav expusă unor noi lovituri, dacă Iranunl se decide să continue aceste atacuri în apărarea eliminării unor lideri ai organizațiilor teroriste pe care le sponsorizează.
Bombardierele B-52 Stratofortress încărcate cu 32 de tone de arme și muniții
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat desfășurarea în Orientul Mijlociu a mai multor bombardiere B-52 Stratofortress, avioane cisternă și distrugătoare ale Marinei SUA, a anunțat vineri Pentagonul.
Bombardierele americane B-52 au sosit în Orientul Mijlociu, a declarat sâmbătă armata americană, la o zi după ce Washingtonul a anunțat desfășurarea lor într-un avertisment către Iran.
„Avioanele strategice B-52 Stratofortress de la Aripa 5 a bazei aeriene Minot au sosit în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA”, a declarat comandamentul militar pentru Orientul Mijlociu și țările învecinate într-o postare pe rețelele de socializare.
B-52 Stratofortress, unul dintre cele mai recunoscute avioane din lume și un etalon de descurajare al Statelor Unite în Războiul Rece, a fost timp de decenii principalul bombardier nuclear strategic al Forțelor Aeriene ale SUA, potrivit Military.com.
Este încărcat cu 32 de tone de muniție mixtă - bombe gravitaționale, bombe cu dispersie, rachete ghidate de precizie și muniții comune de atac direct. Se deplasează cu o viteză de 650 mph și are o rază de acțiune de peste 14.000 km.
Echipajul este format din cinci ofițeri: comandant aeronavă, pilot, navigator radar, navigator și ofițer de război electronic.
Bombardierul este capabil să zboare la viteze subsonice mari la altitudini de peste 15.000 de metri. Poate transporta și muniție convențională nucleară.
Într-un conflict convențional, B-52 poate efectua atac strategic, sprijin aerian apropiat, interdicție aeriană, operațiuni ofensive contraaeriene și maritime.
De asemenea, este eficient atunci când este utilizat pentru supravegherea oceanului și poate ajuta Marina SUA în operațiuni antinavă și de așezare a minelor.
Citește și: Război Orientul Mijlociu. Racheta hipersonică nucleară pe care Iranul o lansează asupra Israelului
Flexibilitatea aeronavei a fost evidentă în Operațiunea Furtuna în Deșert și din nou în timpul Operațiunilor Forțe Aliate.
Avioanele B-52 au lovit concentrații de trupe pe o suprafață largă, baze fixe și buncăre și au demoralizat Gărzile Republicane din Irak.
Citește și: RĂZBOI Rusia și Iran semnează un pact militar strategic împotriva Israelului și Occidentului
În perioada 2 - 3 septembrie 1996, două B-52H au lovit centralele electrice și instalațiile de comunicații din Bagdad cu 13 rachete de croazieră convenționale AGM-86C, sau CALCM, ca parte a Operațiunii Desert Strike. Această misiune a fost cea mai lungă distanță parcursă pentru o misiune de luptă care a implicat o călătorie dus-întors de 34 de ore, de 25.000 km, de la Baza Aeriană Barksdale, La.
„În cazul în care Iranul, partenerii săi sau împuterniciții săi folosesc acest moment pentru a viza personalul sau interesele americane din regiune, Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru a-și apăra poporul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, într-o declarație privind desfășurarea bombardierelor B-52.