„Vestele galbene”, cauza războiului diplomatic dintre Franța și Italia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.02.2019 - 20:22
Emmanuel Macron Foto: Guliver/ Getty Images

Franța și-a rechemat „pentru consultări” ambasadorul din Italia, după ce vicepremierul italian, Luigi Di Maio, liderul populist al ”Mişcării 5 Stele” s-a întâlnit cu reprezentanţi ai ”Vestelor galbene”.

SHARE

„Vântul schimbării a ajuns în Alpi. Repet: vântul schimbării a ajuns în Alpi”, a scris Di Maio pe reţelele sociale, după întrevederea cu contestatarii președintelui francez Emmanuel Macron, potenţiali candidaţi în alegerile pentru Parlamentul European.

Gestul lui Di Maio a survenit unor atacuri repetate ale sale și ale celuilalt vicepremier italian, Matteo Salvini, la adresa guvernului de la Paris și a liderului de la Élysée.

Concret, Luigi Di Maio şi-a exprimat dorinţa ca Uniunea Europeană să adopte „sancţiuni„ împotriva statelor care se află la originea dramei migranţilor, în frunte cu Franța.

La rândul său, într-un mesaj video postat pe Facebook, Matteo Salvini și-a exprimat speranța că poporul francez va putea ”să se elibereze de un preşedinte foarte slab” odată cu alegerile din mai pentru Parlamentul European.

În perspectiva alegerilor europarlamentare, Matteo Salvini încearcă să organizeze un front european eurosceptic și de extremă dreapta împotriva mișcării pro-europene, conduse de Emmanuel Macron.

Situație fără precedent

Partea franceză a catalogat aceste gesturi drept „declaraţii revoltătoare”, „atacuri fără fundament și fără precedent”. „Franţa face, de mai multe luni, obiectul unor acuzaţii repetate, atacuri fără fundament, declaraţii revoltătoare (...) A avea dezacorduri este un lucru, iar a instrumentaliza relaţia în scopuri electorale este altceva”, a precizat Agnes von der Mühll, purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez de Externe.

Ea a remarcat că este vorba de o situație „fără precedent de la sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial”. ”Campania pentru alegerile europene nu poate să justifice lipsa de respect faţă de fiecare popor sau de democraţia sa. Toate aceste acţiuni creează o situaţie gravă care ridică întrebări în privinţa intenţiilor guvernului italian vizavi de relaţia sa cu Franţa”, a adăugat Agnes von der Mühll.

Salvini bate în retragere, Di Maio, nu

În replică, vicepremierul Luigi a catalogat „pe deplin legitimă” întâlnirea cu reprezentanţii „Vestelor galbene” franceze. „Preşedintele Macron a atacat de mai multe ori guvernul italian din motive politice în vederea alegerilor europene”, a susținut el pe Facebook.

Di Maio a susținut că nu a dorit să provoace guvernul francez, ci să se întâlnească cu o forţă politică cu care Mișcarea 5 Stele are multe în comun. Pe de altă parte, vicepremierul Matteo Salvini a dat asigurări că guvernul său nu doreşte să intre în polemici, transmite AFP.

„Nu dorim să ne certăm cu nimeni, nu ne interesează polemica: noi suntem oameni de acţiune şi apărăm interesele italienilor. Suntem complet dispuşi să ne întâlnim cu preşedintele Macron şi cu guvernul francez, să ne aşezăm în jurul unei mese(...) Suntem pregătiţi şi disponibili, într-un spirit constructiv, să întoarcem pagina pentru binele poporului nostru”, a punctat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te