Putin vrea să schimbe doctrina țării pentru ca Rusia să poată folosi "prima" armele nucleare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.12.2022 - 19:06
Putin vrea să schimbe doctrina Rusiei pentru a putea folosi "prima" utilizarea armelor nucleare - FOTO: Profimedia

Pentru a doua oară în această săptămână, președintele Vladimir Putin a evocat posibilitatea ca Rusia să își schimbe în mod oficial doctrina actuală potrivit căreia nu va fi prima care va folosi arme nucleare într-un conflict.

SHARE

Putin a precizat că politica Statelor Unite nu a fost aceea de a exclude posibilitatea unui atac nuclear "dezarmant". 

"O au în strategia lor, în documente este explicitat - o lovitură preventivă. Noi nu o facem. Noi, pe de altă parte, am formulat în strategia noastră o lovitură de ripostă", a spus Putin.

Chiar dacă Rusia ar riposta imediat după ce ar vedea lansarea de rachete nucleare spre ea, a spus Putin, "acest lucru înseamnă că căderea focoaselor rachetelor inamice pe teritoriul Federației Ruse este inevitabilă - ele vor cădea în continuare". 

Putin vrea să preia "modelul american"

"Deci, dacă vorbim despre această lovitură de dezarmare, atunci poate că ar trebui să ne gândim să adoptăm cele mai bune practici ale partenerilor noștri americani și ideile lor pentru a-și asigura securitatea. Noi doar ne gândim la asta. Nimeni nu a fost timid când a vorbit cu voce tare despre asta în vremurile și anii anteriori", a adăugat el.

Citește și: Croația „a cumpărat” votul Austriei pentru Schengen cu gaz și amenințând cu ruperea unor contracte

"Dacă un potențial adversar crede că este posibil să folosească teoria atacului preventiv, iar noi nu, atunci acest lucru ne face totuși să ne gândim la aceste amenințări care ne sunt adresate". Putin a vorbit în cadrul unei conferințe de presă la Bișkek. El a descris lovitura nucleară preventivă ca fiind "aplicată asupra punctelor de control, privarea inamicului de aceste sisteme de control", lăsând să se înțeleagă că ar putea chiar să prevină o lovitură de retorsiune. 

Putin a "reînviat" retorica nucleară a Rusiei

Miercuri, Putin a recunoscut că acest conflict "va dura ceva timp" și a avertizat, de asemenea, asupra amenințării "tot mai mari" a unui război nuclear.

"În ceea ce privește ideea că Rusia nu ar folosi astfel de arme prima în nicio circumstanță, atunci înseamnă că nici noi nu am putea fi al doilea care să le folosească - pentru că posibilitatea de a face acest lucru în cazul unui atac pe teritoriul nostru ar fi foarte limitată", a declarat el miercuri.

Citește și: România și alte state din UE vor un plafon mai scăzut pentru gaze: Prețurile propuse

Comentariile lui Putin au loc în contextul în care războiul intră în iarnă, Rusia continuând să bombardeze părțile estice și sudice ale Ucrainei - și confruntându-se cu atacuri pe propriul teritoriu.

Oficiali ai administrației Biden au declarat anterior că Moscova a fost avertizată la cel mai înalt nivel cu privire la consecințele utilizării armei nucleare în război, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te