Putin îl trimite de urgență pe Lavrov la Teheran. Iranul poate declanșa un război la scară globală

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.10.2023 - 20:21
Putin îl trimite de urgență pe Lavrov la Teheran. Iranul e miza unui al treilea război mondial - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Putin îl trimite de urgență pe Lavrov la Teheran. Iranul e miza unui al treilea război mondial. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov va face o vizită la Teheran luni, 23 octombrie, în timp ce amenințările susținute de Iran împotriva SUA și Israelului cresc.

SHARE

Putin îl trimite de urgență pe Lavrov la Teheran. Iranul e miza unui al treilea război mondial.

Vizita lui Lavrov urmează călătoriei președintelui rus, Vladimir Putin, în China și călătoriei lui Lavrov în Coreea de Nord săptămâna trecută, configurându-se axa Rusia-China-Iran-Coreea de Nord în eventualitatea izbucnirii unui al treile război mondial.

Și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat Teheranul în septembrie, dar atunci exista interesul pentru achiziționarea de drone și rachete pentru războiul din Ucraina. 

Putin îl trimite de urgență pe Lavrov la Teheran. Iranul e miza unui al treilea război mondial

Acum, când Iranul a dat ordin milițiilor sale să atace Occidentul și Israelul, mizele sunt altele.

Milițiile susținute de Iran au folosit drone și rachete pentru a ataca forțele americane din Irak și Siria și este posibil să vrea să le păstreze, fiind în mod direct avertizat de SUA și Israel să nu se amestece în războiul împotriva Hamas.

Agenția rusă de știri Interfax a declarat că ministrul de Externe, Serghei Lavrov, va călători la Teheran pentru întâlnirea cu omologii săi din Iran, Turcia, Georgia, Azerbaidjan și Armenia pentru a discuta un acord de pace între cei doi vecini din Caucazul de Sud, a anunțat presa de stat iraniană.

Agenția de presă iraniană IRNA a citat Ministerul de Externe spunând că cele șase țări vor să vorbească despre probleme regionale „fără interferența țărilor non-regionale și occidentale”.

Însă Iranul este în momentul de față sub amenințarea „în reciprocitate” de a fi atacat de SUA și Israel dacă se implică în războiul împotriva Hamas. Iranul este deja implicat.

Ce a făcut Iranul în ultimul timp

Iranul a furnizat Rusiei drone kamikaze pe care Moscova le-a folosit în atacurile mortale din Ucraina în ultimul an și jumătate. 

Organizația teroristă palestiniană Hamas, susținută de Iran - și care nu încetează să mulțumească și Rusiei pentru susținere - a comis masacrul de 7 octombrie în Israel, declanșând un război în Orientul Mijlociu.

Milițiile susținute de Iran din Irak, Siria și Yemen au atacat forțele americane desfășurate în sprijinul Israelului cu drone și rachete.

Organizația teroristă libaneză Hezbollah, susținută de Iran, a lansat rachete asupra Israelului în „solidaritate” cu Hamas și a amenințat că va intra în război „când va veni momentul”.

Puterile occidentale au avertizat Hezbollah să nu intervină pentru a deschide un nou front.

„Aceasta este o situație unică, periculoasă”, a estimat amiralul britanic în retragere  lord 
Alan William John West, potrivit the-sun.com.

Dacă Hezbollah s-ar implica, spune acesta, „ar deveni o problemă reală pentru Israel”.

Deja britanicilor li s-a ordonat de la Ministerul de Externe să iasă imediat din Liban. Ambasada SUA din Beirut a fost vizată de protestatari, iar Omanul și-a avertizat cetățenii să părăsească Libanul, după vizita navelor de război din China.

În cancelariile occidentale există temerea că războiul Israel-Hamas s-ar putea răspândi în Libanul controlat de Hezbollah în orice moment.

Următorul pas ar putea fi ca Siria susținută de Rusia să se alăture, a sugerat Lord West, subliniind că „Assad este sprijinit de Rusia”, deci va executa ceea ce îi spune Putin.

Deja au existat atacuri cu rachete din Siria asupra Israelului, dar au fost implicate milițiile susținute de Teheran ce luptă în sprijinul lui Assad.

Lord West a remarcat că războiul Israel-Hamas este deja „fantastic” pentru Putin „pentru că a distras atenția de la conflictul din Ucraina”.

Iranul va „încerca să-și folosească capacitatea de a inspira terorismul în alte țări pentru a provoca atacuri asupra Israelului, ceea ce ar determina Israelul să aibă o reacție împotriva Iranului”, a spus Lord West, precizând că acesta ar fi un scenariu de coșmar.

„Deodată, lucrurile s-ar extinde dramatic”, a precizat West.

Teheranul a avertizat în mod repetat că un atac la sol asupra Gazei va fi întâmpinat cu un răspuns din alte fronturi. Și Garda Revoluționară a Iranului (IRGC) a avertizat deja Israelul că va fi „eradicat” într-o „undă de șoc”.

Războiul regional, primul pas cître unul global

Ultimul pas către un puzzle terifiant ce ar putea arunca lumea în război ar fi ca Arabia Saudită să intre în haosul creat, a explicat Lord West.

De ani de zile, Iranul i-a sprijinit pe rebelii Houthi din Yemen, care sunt în război cu Arabia Saudită.

Deja, teroriștii au început să tragă rachete către bazele militare ce găzduiesc forțele americane în Siria și Irak, după ce președintele Joe Biden a afirmat sprijinul ferm pentru Israel.

Houthii din Yemen, înarmați puternic de Iran, au amenințat direct Arabia Saudită că o va distruge, ceea ce, iarăși, necesită „un răspuns”.

Temerile ca actuala criză din Gaza să deschidă mai multe fronturi sunt în creștere,  iar tensiunile sunt explozive, riscând să atragă în războiul regional un număr mare de țări ce-și văd interesele energetice în zonă afectate.

Al treilea război mondial „bate la ușă”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te