Putin nu acceptă pacea lui Trump. Vrea să păstreze capacitatea de a lovi Ucraina din Marea Neagră

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.04.2025 - 07:40
Putin îl presează pe Trump pentru a-și păstra capacitatea de a lovi Ucraina din Marea Neagră - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Putin îl presează pe Trump pentru a-și păstra capacitatea de a lovi Ucraina din Marea Neagră - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Putin îl presează pe Trump pentru a-și păstra capacitatea de a lovi Ucraina din Marea Neagră - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Putin îl presează pe Trump pentru a-și păstra capacitatea de a lovi Ucraina din Marea Neagră - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Putin îl presează pe Trump pentru a-și păstra capacitatea de a lovi Ucraina din Marea Neagră. Rusia refuză să accepte o încetare necondiționată a focului în Marea Neagră, deoarece vrea să-și mențină capacitatea de a lansa lovituri asupra orașelor și porturilor ucrainene.

SHARE

Putin îl presează pe Trump pentru a-și păstra capacitatea de a lovi Ucraina din Marea Neagră.

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că, în timp ce ar trebui să înceteze focul în Marea Neagră, așa cum a cerut președintele american Donald Trump, atacă Ucraina cu rachete lansate din Marea Neagră.

„Partenerii noștri știu exact de pe ce nave au fost lansate și în ce parte a mării a avut loc lansarea”, a declarat Zelenski.

Putin îl presează pe Trump pentru a-și păstra capacitatea de a lovi Ucraina din Marea Neagră

Președintele ucrainean subliniază că motivul pentru care Rusia refuză o încetare necondiționată a focului este faptul că vrea să-și păstreze capacitatea de a lovi de pe mare în orașele și porturile Ucrainei.

O încetare a focului pe mare nu se referă doar la navigație liberă și transportul de cereale, ci și la asigurarea unei securități generale a zonei, fiind o cale spre o pace extinsă.

„Putin nu vrea să pună capăt războiului. El caută modalități de a păstra capacitatea de a îl reaprinde în orice moment cu o forță și mai mare. De aceea, toate formele de presiune asupra Rusiei rămân esențiale”, a declarat Zelenski, potrivit European Pravda.

Doar întărirea capacității Ucrainei de a se apăra, menținerea sancțiunilor asupra Rusiei și asigurarea că Moscova nu va mai relua ostilitățile pot pune capăt războiului, este de părere Zelenski, subliniind că Ucraina a fost de acord cu propunerea SUA de încetare a focului complet și necondiționat, dar liderul rus Vladimir Putin a respins-o.

Rusia a lansat opt rachete Kalibr din Marea Neagră

Lansarea de către Rusia a rachetelor de croazieră Kalibr pe mare indică faptul că în prezent nu este în vigoare nicio încetare a focului în Marea Neagră, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene.

Forțele aeriene au raportat că opt rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din Marea Neagră. Șase au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană.

Lansarea constituie o încălcare directă a acordurilor încheiate în timpul discuțiilor dintre SUA și Rusia de la Riad pe 24 martie 2025.

În urma discuțiilor, Administrația președintelui american Donald Trump a declarat că ambele părți au convenit să asigure o navigație sigură, să evite utilizarea forței și să împiedice utilizarea navelor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră.

Putin pune condiții astfel încât să fie în avantaj inclusiv militar față de Ucraina

Totuși, a doua zi după întâlnire, Rusia a anunțat că va adera la încetarea focului doar dacă unele sancțiuni vor fi ridicate.

Potrivit declarațiilor oficiale, condițiile preliminare nu au fost menționate în timpul negocierilor SUA-Ucraina sau SUA-Rusia.

În special, Rusia a cerut eliminarea sancțiunilor pentru Rosselkhozbank și alte bănci implicate în exporturile agricole, inclusiv reconectarea la sistemul SWIFT. De aici, avantajul ar putea fi extins în sectorul militar.

De asemenea, Putin cere ridicarea sancțiunilor asupra companiilor ce produc sau exportă alimente și îngrășăminte și firmelor ce asigură aceste transporturi. Cele mai multe astfel de transporturi exportă ilegal cereale și îngrășăminte furate din teritoriile ucrainene ocupate de ruși.

Rusia mai cere liberă trecere pentru navele sub pavilion rusesc care transportă alimente și îngrășăminte și servicii portuare pentru aceste nave. Din nou, Ucraina acuză că este vorba de produse ucrainene pe care Putin vrea să le exporte legal.

De asemenea se cere ridicarea sancțiunilor ce privesc furnizare de utilaje agricole și alte bunuri legate de producția de alimente și îngrășăminte. Este de notorietate confiscarea utilajelor agricole de către armata rusă din teritoriile ocupate în Ucraina.

Rusia continuă bombardamentul asupra porturilor ucrainene

Reducerea sancțiunilor propuse de Putin ar necesita nu numai decizia SUA, ci și cooperarea țărilor UE, deoarece sistemul SWIFT are sediul în Belgia.

Țările europene nu au însă de gând să faciliteze alimentarea mașinii de război a lui Putin, pentru a se confrunta cu aceasta în viitor.

Citește și: SUA pregătesc noi loturi de avioane F-16 pentru Ucraina din Olanda. În România vor fi 18

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Rusia reprezintă o amenințare și dacă războiul din Ucraina s-ar opri.

Purtătorului de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a declarat că principala condiție pentru inițierea unui acord de pace – încetarea atacurilor asupra infrastructurii portuare civile – nu a fost îndeplinită de către Rusia.

Citește și: Carnagiu în orașul natal al lui Zelenski. 18 morți, din care 9 copii, după un atac rusesc cu rachete

Atacul coordonat cu rachete și drone de la 6 aprilie arată că orice reducere anterioară a atacurilor a fost mai degrabă o „coincidență”, decât un semn că Putin ar fi dispus să facă pace.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te