Propaganda rusească din online atacă mințile tinerilor europeni. Mirajul extremismului, în creștere

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.07.2025 - 10:03
Propaganda rusească din online atacă mințile tinerilor europeni. Mirajul extremismului, în creștere - Foto: Profimedia images
Propaganda rusească din online atacă mințile tinerilor europeni. Mirajul extremismului, în creștere - Foto: Profimedia images

Un sondaj citat de The Guardian arată o tendință îngrijorătoare în rândul tinerilor europeni: tot mai mulți pun la îndoială eficiența democrației și se arată deschiși către regimuri autoritare, influențați de polarizare politică, probleme economice și propaganda online.

SHARE

Democrația pierde teren în rândul tinerilor europeni, potrivit unui sondaj realizat de YouGov pentru Fundația Tui, citat de The Guardian.

Propaganda rusească din online atacă mințile tinerilor europeni. Mirajul extremismului, în creștere

Doar 57% dintre tinerii din generația Z (16-26 de ani) consideră democrația drept cea mai bună formă de guvernare.

Sprijinul variază semnificativ: 48% în Polonia, 51% în Spania și 52% în Franța, în timp ce Germania rămâne campioană la atașamentul față de regimul democratic, cu 71% susținere.

Autoritarismul rusesc, o opțiune reală pentru mulți tineri

Sondajul arată că 21% dintre respondenți ar accepta un regim autoritar „în anumite circumstanțe”. Cel mai mare procent a fost înregistrat în Italia (24%), urmată de Franța, Spania și Polonia (23%), iar cel mai mic în Germania (15%). Aproape 10% dintre tineri spun că nu le pasă dacă guvernul lor este sau nu democratic, în timp ce alți 14% nu știu sau nu răspund.

„Democrația este sub presiune, atât din interior, cât și din exterior. Tinerii care se declară de centru-dreapta și se simt marginalizați economic susțin democrația într-o proporție de doar 33%”, avertizează Thorsten Faas, politolog la Universitatea Liberă din Berlin.

Citește și: 

UE, văzută ca greoaie în opinia tinerilor europeni

Deși majoritatea tinerilor susțin rămânerea țării lor în Uniunea Europeană, 39% consideră că UE nu este „deosebit de democratică”, iar 53% o văd ca pe o instituție „prea birocratică și axată pe detalii inutile”.

Doar 6% cred că guvernele naționale funcționează bine și nu ar avea nevoie de schimbări majore.

Tinerii cer ca UE să se concentreze pe combaterea costului ridicat al vieții, consolidarea apărării și susținerea antreprenoriatului și a creșterii economice.

Citește și: Dictatură cruntă în Rusia. Tânăr cu dizabilități, închis pentru 12 ani pentru o donație de 33 €

Brexitul, o lecție? Tinerii britanici vor revenirea în UE

În mod paradoxal, în Marea Britanie, sprijinul pentru UE rămâne puternic: 73% dintre tineri ar dori revenirea în blocul comunitar, iar 50% consideră UE unul dintre principalii actori globali.

În restul Europei, doar 42% văd UE ca un actor de prim-plan pe scena internațională, sub SUA (83%), China (75%) și chiar Rusia (57%).

Citește și: Unde pot fi reclamate amenințările primite online. Agresorii din spatele tastaturii riscă închisoare

Polarizarea politică crește în rândul generației Z. Procentul celor care se declară de centru-dreapta a crescut de la 14% în 2021 la 19% în 2025. De asemenea:

  • 33% se consideră centriști,
  • 32% de stânga,
  • 16% nu se identifică politic.

În Germania, Franța și Italia, femeile se declară mai progresiste decât în urmă cu patru ani. În schimb, în Polonia și Grecia, tinerii devin tot mai conservatori.

Migrația și mediul - poziții mai dure

Sprijinul pentru restricții mai stricte privind migrația a crescut de la 26% în 2021 la 38%. În ceea ce privește protecția mediului, doar o treime dintre tineri mai cred că aceasta ar trebui să aibă prioritate față de creșterea economică, față de 44% în 2021.

48% dintre tineri se tem că sistemul democratic din țara lor este în pericol. În Germania, acest sentiment este cel mai accentuat (61%), pe fondul unei economii slăbite și al ascensiunii extremei drepte, inclusiv în rândul alegătorilor tineri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te