Procurorii americani îi anchetează pe donatorii lui Trump. Dragnea a participat la învestire

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.02.2019 - 21:45
Cât a costat fotografia lui Liviu Dragnea cu Donald Trump?

Procurorii americani anchetează ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump și, în acest scop, au solicitat documente referitoare la toate persoanele care au organizat, finanțat sau au făcut donații pentru acest eveniment, relatează CNN.

SHARE

Sunt vizați și toți participanții la evenimentele conexe învestirii propriu-zise, dar și donațiile primite de la cetățeni străini.

Numele președintelui PSD, Liviu Dragnea, apare în investigația în care sunt cercetate acuzații de corupție comise de comitetul de inaugurare a președinției lui Trump.

Presa americană a scris că Dragnea ar fi purtat negocieri secrete cu o companie din domeniul securității și apărării pentru a avea accest la eveniment.

Este vorba de compania „Circinus”, care-i aparține omului de afaceri Elliott Broidy, cel care s-a ocupat de strângerea de fonduri la inaugurarea mandatului lui Trump și care a reușit să adune o sumă record: 107 milioane de dolari.

Citește și: Dragnea în presa americană. Numele lui, tot mai vehiculat în ancheta inaugurării lui Trump

Pe măsură ce ancheta federală va avansa, vom putea afla dacă Liviu Dragnea a contribuit și cu anumite sume de bani pentru a participa, împreună cu premierul de atunci, Sorin Grindeanu, la o cină prilejuită de învestirea liderului de la Casa Albă, ocazie cu care șeful PSD s-a fotografiat cu președintele american.

Potrivit unor broșuri referitoare la ceremonia de învestire, publicate de „Politico” și de ”New York Times”, participarea la ceremonie și evenimentele conexe ar fi costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari, în funcție de nivelurile de acces.

„Oportunități foto”

Citația adresată Comitetului de învestire a lui Donald Trump a fost emisă de Procuratura Manhattan și-l vizează pe Imaad Zuberi şi compania sa de investiţii, Avenue Ventures LLC, autorii unei donații de 900.000 de dolari pentru fondul inaugural.

Potrivit Fox News, procurorii americani investighează o serie de infracțiuni grave precum: conspiraţie împotriva SUA, fals în declaraţii, fraudarea corespondenţei, a informaţiilor, spălare de bani, încălcări ale legilor ce interzic contribuţiile din partea unor naţiuni străine şi cele făcute în numele altor persoane.

Vor fi anchetate inclusiv beneficiile oferite donatorilor. Printre acestea se numără „bilete, oportunităţi foto şi/ sau recepţii restrânse”.

În decembrie 2018, The Wall Street Journal a scris pentru prima dată despre anchetarea ceremoniei de învestire a lui Donald Trump. Cu acel prilej, Sarah Huckabee Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a negat că preşedintele SUA ar fi ştiut despre posibile infracţiuni comise de comitetul său privind organizarea ceremoniei de învestire.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te