Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,92 %
Marcel Ciolacu 19,17 %
99,88 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Procedură simplificată pentru aderarea Ucrainei la NATO. Decizia de la București, ignorată

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.06.2023 - 18:33
Procedură simplificată pentru aderarea Ucrainei la NATO (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Military Times
Procedură simplificată pentru aderarea Ucrainei la NATO (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Military Times

Se caută o procedură simplificată pentru aderarea Ucrainei la NATO, peste decizia summitului de la București. Regatul Unit va sprijini sugestia că Ucraina nu va trebui să finalizeze Planul de acțiune pentru aderarea la NATO (MAP) pentru a deveni membru al alianței.

SHARE

Se caută o procedură simplificată pentru aderarea Ucrainei la NATO, inițiativă sprijinită de mai multe țări.

James Cleverly, secretarul de stat al Regatului Unit pentru Afaceri Externe, a declarat că Londra va susține ca Ucraina să treacă printr-o procedură simplificată de aderare la NATO, potrivit European Pravda.

Procedură simplificată pentru aderarea Ucrainei la NATO, peste decizia summitului de la București

„James Cleverly și eu am spus astăzi că decizia de la București din 2008 a fost adoptată într-o cu totul altă realitate. Iar această decizie în circumstanțele actuale  este cât se poate de departe de realitate", a spus ministrul ucrainean de Externe,  Dmitro Kuleba, potrivit pravda.com.ua.

La București, în 2008, s-a stabilit că Planul de acțiune pentru aderare (MAP) este următorul pas pentru Ucraina și Georgia pentru aderare.

„Trebuie să luăm la Vilnius o decizie care să aducă NATO la realitatea care există în securitatea euro-atlantică și în Ucraina. Dacă NATO să nu ia o astfel de decizie înseamnă o înfrângere militară și politică serioasă”, consideră Kuleba. 

Mai multe țări ar fi de acord că Ucraina nu va trebui să finalizeze Planul de acțiune pentru aderarea la NATO (MAP) pentru a deveni membru al Alianței.

Procesul MAP solicită statelor candidate să primească evaluare și consiliere pentru atingerea criteriilor NATO în apărare și în alte sectoare.

Dacă Ucraina va sări peste această etapă, va fi în aceeași categorie cu Finlanda, noul membru NATO.

Spre deosebire de aceasta, Macedonia de Nord și-a îndeplinit Planul de acțiune pentru aderare timp de 20 de ani înainte de a deveni membru în 2020.

„Am văzut Ucraina evoluând și evoluând incredibil de rapid”, a declarat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg la o reuniune informală a miniștrilor de externe.

Multe cerințe din MAP sunt deja îndeplinite

„Multe dintre cerințele planului de acțiune pentru aderare sunt de fapt îndeplinite”, a subliniat Cleverly.

„Reforma forțelor lor armate are loc în timp ce sunt angajați într-un conflict. Cred că poziția Regatului Unit ar fi foarte, foarte susținătoare dacă am trece de Planul de acțiune pentru aderare, recunoscând că oferta atât pentru Suedia, cât și pentru Finlanda nu necesita acest lucru, iar ucrainenii și-au demonstrat angajamentul de a reforma armata pentru cerința aderării la NATO prin acțiunile lor pe câmpul de luptă”, a remarcat Cleverly.

Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat joi înainte de summitul NATO din Lituania că aderarea Ucrainei la alianță este „în afara discuției înainte de încheierea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Citește și: Ungaria amenință să blocheze aderarea Ucrainei la NATO și pune condiții Kievului

El a spus că Germania va continua să-și concentreze livrările de arme pe vehicule blindate de luptă, sisteme de apărare aeriană, artilerie și muniția necesară.

În acest fel, Germania furnizează exact ceea ce are nevoie Ucraina cel mai urgent în ofensiva în curs de eliberare a teritoriilor sale.

Citește și: Dmitri Peskov: „Obiectivul nostru e să împiedicăm aderarea Ucrainei la NATO”

Președintele american Joe Biden ar susține propunerea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, conform căreia Ucraina nu trebuie să implementeze Planul de acțiune pentru aderare (MAP).

Biden a recunoscut public că armata ucraineană corespunde standardelor NATO, totuși și-a exprimat îndoiala cu privire la sistemul de securitate ucrainean, dacă este corupt sau nu.

Tot mai multe state membre NATO susțin aderarea simplificată a Ucrainei la NATO fără MAP, iar această decizie poate fi aprobată la summitul NATO de la Vilnius din iulie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te