Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina. Zelenski le ceruse acum doi ani

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.08.2024 - 19:31
Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina. Zelenski le ceruse acum mai bine de doi ani - Foto: Profimedia Images
Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina. Zelenski le ceruse acum mai bine de doi ani - Foto: Profimedia Images

Ucraina a primit primele sale avioane de luptă occidentale F-16, după peste doi ani de aşteptare, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

SHARE

Primele avioane de luptă F-16 au ajun sîn Ucraina, la mai bine de doi ani de când le solicitase. Anunțul a fost făcut duminică de președintele Volodimir Zelenski, acesta spunâns că numărul lor nu este suficient. 

De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Kievul a pledat pentru a-i fi livrate F-16 în speranţa de a pune capăt dominaţiei ruse în spaţiul aerian şi o mai bună protejare a localităţilor şi trupelor sale de bombardamentele neîncetate ale ruşilor.

Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina. Zelenski le ceruse acum mai bine de doi ani

De fabricaţie americană, aceste avioane sunt considerate ca fiind 'bijuteria coroanei' printre multele echipamente militare pe care Ucraina le-a solicitat susţinătorilor săi în încercarea de a respinge înaintarea forţelor ruse pe teritoriul său.

Citește și: Spania a trimis 8 F-18 și 150 aviatori în România pentru sprijin aerian împotriva atacurilor Rusiei

"Am avut sute de reuniuni şi negocieri" cu aliaţii pentru a obţine aceste avioane şi a consolida apărarea aeriană a ţării şi "am auzit adeseori cuvintele 'este imposibil' ca răspuns", a afirmat Volodimir Zelenski în cadrul unei ceremonii desfăşurate într-un loc ţinut în secret în Ucraina.

"Acum, aceasta este o realitate, o realitate pe cerul nostru.F-16 sunt în Ucraina", a salutat el.

Zelenski nu a dezvăluit numărul aparatelor de zbor primite de Kiev, spunând doar că este "insuficient", la fel ca numărul de piloţi ucraineni instruiţi în Occident pentru a pilota şi întreţine aceste avioane.

El nu a dezvăluit nici data livrării, nici ţara care a furnizat acest prim lot de aparate.

"Ceea ce este pozitiv este că aşteptăm F-16 suplimentare" şi că "mulţi dintre băieţii noştri fac în prezent pregătirea" pentru a le pilota, a asigurat preşedintele ucrainean.

Citește și: The Hill: ”România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est”

Jurnaliştii de la AFP au văzut cel puţin două avioane F-16 survolând situl în timpul ceremoniei.

În spatele lui Volodimir Zelenski, alte două aparate de zbor gri, asemănătoare cu F-16, se aflau la sol, fiind acoperite parţial cu plasă de camuflaj, iar pe cozi având imprimată stema naţională, tridentul.

La jumătatea lunii mai, preşedintele Zelenski a declarat într-un interviu acordat AFP că forţele aeriene ale ţării sale ar avea nevoie de 120 până la 130 de astfel de avioane pentru a atinge paritatea cu aviaţia rusă, scrie Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te