Presa austriacă, despre palma lui Karner dată României: Fără calendar. Bode nu a criticat decizia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.04.2023 - 16:18
Presa austiacă despre palma lui Karner dată României - Foto: Profimedia Images - Colaj Newsweek

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a respins cererea guvernului român pentru stabilirea unui calendar privind aderarea ţării la spaţiul Schengen, în timpul unei întâlniri cu omologul său Lucian Bode, desfășurată la București.

SHARE

România nu a primit nicio promisiune concretă din partea ministrului de interne al Austriei privind aderarea la spațiul Schengen și ministrul care a dat o palmă dură țării noastre a invocat din nou problema migranților ilegali.

Bode nu a criticat decizia lui Karner și a exprimat speranța că vizita acestuia în România va contribui la deblocarea procedurii de aderare la Schengen, ba mai mult ministrul român a fost de acord să semneze „întărirea granițelor României, nu cele extene, ci cu Ungaria, izolând practic și mai mult țara noastră de Schengen.

Presa austiacă despre palma lui Karner dată României: Nu există calendar. Bode nu a criticat decizia

„Ministrul de interne Gerhard Karner  nu a dat speranțe României pentru o încetare rapidă a blocajului privind aderarea țării la Schengen, în timpul unei vizite efectuate miercuri.

El a respins cererea guvernului român de stabilire a unui calendar în timpul unei întâlniri cu omologul său Lucian Bode la București. "Suntem încă foarte departe de sistemul care funcționează în acest moment", a declarat Karner. Bode a văzut totuși „un dezgheț” inexistent în relațiile răcite.

Citește și: România se înarmează cu drone Bayraktar de 321.000.000 $. Au distrus tancurile lui Putin în Ucraina

„Sistemul unui spațiu Schengen fără controale la frontiere nu funcționează bine”, a spus Karner. Germania recunoaște acest lucru și atunci când extinde controalele la frontieră față de Austria, așa cum a făcut în urmă cu trei săptămâni, a subliniat el, referindu-se la țara vecină care militează pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen.

„Nu mă lupt împotriva României, ci împreună luptăm pentru ca sistemul să funcționeze”

"Nu mă lupt împotriva României sau a ministrului român de interne Lucian Bode, ci împreună luptăm pentru ca sistemul să funcționeze", a subliniat el, deși pentru aderarea Croației sistemul a funcționat „bine-merci”.

Citește și: Cazinoul din Constanța, restaurat cu 50 mil. euro. În ce stadiu se află lucrările

Ministrul austriac „la convins” pe Bode să facă „împreună” presiuni asupra Comisiei Europene pentru ca managementul frontierelor externe să fie mai puternic și mai robust. El nu a vrut să dea o dată pentru sfârșitul blocării extinderii Schengen, a mai spus Karner.

Bode nu a criticat decizia ministrului austriac

În ciuda lipsei de angajament, ministrul român de interne s-a abținut de la critici în fața jurnaliștilor. Vizita lui Karner în România a dezghețat relațiile bilaterale care se răciseră la sfârșitul anului trecut, a declarat Bode, potrivit Agerpres, și ministrul român și-a exprimat speranța că, în cele din urmă, vizita lui Karner va contribui "la deblocarea procedurii de aderare la Schengen".

Karner nu a răspuns ce ar trebui să facă concret România pentru a realiza acest lucru. "Nu este treaba mea să joc rolul unui profesor superior", le-a spus el jurnaliștilor care călătoreau cu el. România face multe, a spus el, și a lăudat cooperarea bilaterală în lupta împotriva traficanților. Ceea ce nu funcționează este întregul sistem, a spus Karner, referindu-se la necesitatea unei acțiuni din partea Comisiei Europene.

Bode, „convins” de austriac să întărească granițele României cu UNGARIA, nu granițele externe ale UE

În cadrul întâlnirii, Karner și Bode au semnat un plan de acțiune pentru combaterea migrației ilegale. În cadrul acestuia, s-a convenit ca polițiștii austrieci aflați la datorie în Ungaria la frontierele cu România și Serbia să poată efectua pe viitor și patrule comune în zona punctului de trecere a frontierei românești Nadlac, în triunghiul de frontieră.

„Veto-ul lui Karner împotriva aderării României la Schengen, în urmă cu patru luni și jumătate, a dus la supărări masive la București. Numeroase echipe de televiziune erau deja postate în fața Ministerului român de Interne cu câteva ore înainte de sosirea lui Karner. Un manifestant și-a dat frâu liber furiei în legătură cu blocajul de pe fundal și a strigat în mod repetat: "România Schengen".

Alegerile din Austria, „un pretext” pentru blocada României la Schengen

„În România, așteptările față de vizita lui Karner erau scăzute. În cel mai bun caz, vizita ar anunța "un ușor dezgheț" în ceea ce privește dorința celor două părți de a se angaja în dialog, a relatat cotidianul Adevarul (miercuri), citând cercuri guvernamentale. După cele trei alegeri regionale din Austria, autoritățile de la Viena au adoptat între timp un "ton ceva mai blând" în dialogul cu Bucureștiul, dar nu există totuși semnale că ar fi dispuse să regândească blocajul Schengen.

După întâlnirea de miercuri a celor doi miniștri de interne, pe ordinea de zi a fost prevăzută o vizită comună la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din București. Este prima întâlnire bilaterală între cei doi miniștri de interne de la veto-ul Schengen, care a provocat multe resentimente în România. În semn de protest, guvernul l-a retras temporar pe ambasadorul român la Viena. Guvernul de la Viena a fost acuzat că a făcut o răsturnare de situație în ultima secundă și, în plus, că a operat cu date false.

România, ca și Bulgaria și Croația, fusese certificată anul trecut de către Comisia Europeană ca fiind pregătită pentru Schengen, după ani de pregătiri. Cu toate acestea, aderarea planificată la începutul anului a României și Bulgariei la spațiul Schengen fără controale la frontieră a eșuat în decembrie din cauza rezistenței Austriei. De asemenea, Olanda au avut rezerve cu privire la admiterea Bulgariei. Pe de altă parte, Croația a devenit membră Schengen la 1 ianuarie anul acesta.

Veto-ul lasă Austria în mare măsură izolată în cadrul UE. În ultimele săptămâni, numeroase țări ale UE au încercat să convingă guvernul federal să își schimbe poziția - cel mai recent, săptămâna trecută, ministrul spaniol de interne Fernando Grande-Marlaska, a cărui țară va prelua președinția UE la 1 iulie, în timpul unei vizite la Viena”, scrie ziarul austriac Kurier.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te