Poliția olandeză, pe urmele jefuitorilor tezaurului dacic. Hoții și-au incendiat mașina după atac

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.01.2025 - 08:37
Poliția olandeză, pe urmele jefuitorilor tezaurului dacic. Hoții și-au incendiat mașina după atac - Foto: Profimedia images
Poliția olandeză, pe urmele jefuitorilor tezaurului dacic. Hoții și-au incendiat mașina după atac - Foto: Profimedia images

Poliția olandeză, pe urmele jefuitorilor tezaurului dacic. Poliția din Olanda investighează jaful spectaculos de la Muzeul Drents, în care au fost furate patru piese de patrimoniu dacic, printre care Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur.

SHARE

Potrivit surselor citate de jurnaliștii olandezi, jefuitorii au folosit un dispozitiv exploziv pentru a pătrunde în muzeu.

Poliția olandeză, pe urmele jefuitorilor tezaurului dacic. Hoții și-au incendiat mașina după atac

Furtul a vizat piese de patrimoniu universal, expuse în vitrine securizate. Camerele de supraveghere și cercetările suplimentare au oferit poliției indicii importante.

Anchetatorii suspectează că cei trei autori ar fi fugit deja în Germania și fac apel la populație să ofere informații sau imagini despre jaf. Poliția a primit peste 50 de ponturi și verifică toate pistele.

Jaful de la Muzeul Drents a provocat îngrijorare în lumea muzeală, fiind primul incident din Europa în care s-au folosit explozivi pentru a fura artefacte.

„Este groaznic ce s-a întâmplat. Există o teamă uriașă că alți infractori vor copia acest tip de comportament”, a declarat Andreas Blühm, fost director al unui muzeu din Groningen.

Hoții și-au incendiat mașina folosită la jaf

Poliția din Olanda a publicat imagini cu mașina utilizată de hoții care au sustras tezaurul dacic al României din Muzeul Drents, Assen. Vehiculul, un Volkswagen gri furat, a fost incendiat la scurt timp după comiterea jafului.

Conform poliției olandeze, mașina a fost furată din orașul Alkmaar pe 22 ianuarie și avea plăcuțe de înmatriculare false, furate și ele. A doua zi, vehiculul a fost văzut în orașul Groningen, iar ulterior, la doar 48 de ore, a fost identificat în apropierea Muzeului Drents, imediat după comiterea spargerii.

După jaf, mașina a fost condusă departe de muzeu, iar ulterior a fost descoperită arzând sub un viaduct.

„Un act terorist”

Emanuel Viorel Petac, președintele Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din România, a calificat furtul drept „un act terorist”.

„Este o pagubă pentru umanitate, nu doar pentru patrimoniul românesc. Profesionalizarea rețelelor infracționale impune o adaptare urgentă a măsurilor de securitate”, a afirmat acesta într-o conferință de presă.

Directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a precizat că asigurarea generală pentru expoziția de la Muzeul Drents depășește 30 de milioane de euro, fără a oferi detalii despre asigurarea pieselor furate.

Jaful din Olanda, parte a unui fenomen mai amplu

Acesta nu este primul caz de furt dintr-un muzeu olandez. În 2020, o pictură de Vincent van Gogh, estimată la 6 milioane de euro, a fost furată dintr-un muzeu din Laren și recuperată abia după trei ani.

În noiembrie 2024, o galerie de artă din Oisterwijk a fost ținta unui alt jaf, hoții folosind explozibili pentru a sustrage lucrări din seria lui Andy Warhol.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te