Documente clasificate ale NATO, obținute de ruși, arată câte rachete HIMARS consumă ucrainenii

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.04.2023 - 18:30
Tancuri germane Leopard-Foto: Profimedia Images

Documente clasificate ale SUA și NATO pentru ofensiva ucraineană au fost scurse în public. New York Times a raportat că pe Twitter și Telegram au fost difuzate documente militare clasificate.

SHARE

Documente clasificate ale SUA și NATO, „care detaliază planurile secrete pentru construirea armatei ucrainene înaintea unei ofensive planificate împotriva Rusiei”, au fost scurse pe rețele de socializare, potrivit The New York Times, citând un oficial înalt al Administrației Biden.

Pentagonul investighează în prezent cine ar fi putut scurge documentele apărute pe rețelele de socializare.

Documente clasificate ale SUA și NATO pentru ofensiva ucraineană, scurse în public

Analiștii militari au declarat pentru NYT că documentele au fost modificate, exagerând estimările americane privind pierderile ucrainene și subestimând estimările pierderilor rusești. 

Analiștii au declarat pentru NYT că aceste modificări ar putea indica implicarea Moscovei în a răspândi dezinformare.

Citește și: Fostul președinte rus Medvedev a cerut companiei Wagner asasinarea ministrului italian al Apărării

Oficialii Biden au lucrat pentru ca documentele să fie șterse de pe rețelele de socializare, dar nu au reușit, până în seara zilei de 6 aprilie.

„Suntem la curent cu rapoartele postărilor pe rețelele de socializare și departamentul analizează problema”, a declarat Sabrina Singh, secretarul de presă adjunct la Pentagon.

Citește și: O unitate de asasini ruși de la GRU bântuie prin Europa. Care sunt țintele

NYT a raportat că documentele „nu furnizează planuri de luptă specifice, cum ar fi cum, când și unde intenționează Ucraina să-și lanseze ofensiva”, ci oferă un „instantaneu al timpului” – de la 1 martie, despre ce trupe ar putea avea nevoie Ucraina pentru campanie.

„Totuși, pentru ochiul pregătit al unui stratateg de război rus, al unui general de teren sau al analistului de informații, documentele oferă fără îndoială multe indicii și perspective tentante”, scrie NYT.

Documentele arată cât de repede folosesc trupele ucrainene munițiile HIMARS

Documentele menționează, de exemplu, rata de cheltuieli a HIMARS – racheta de artilerie de mare mobilitate furnizată de americani, sisteme ce pot lansa atacuri împotriva țintelor precum depozitele de muniție, infrastructura și concentrațiile de trupe, de la distanță. Pentagonul nu a spus public cât de repede folosesc trupele ucrainene munițiile HIMARS, dar documentele o fac.”

Unul dintre documente spunea că între 16.000 și 17.500 de soldați ruși au fost uciși, în timp ce Ucraina a pierdut până la 71.500 de personal.

Estimarea reală a Pentagonului și a altor analiști este că Rusia a suferit mult mai multe victime, cu 200.000 de morți și răniți, în timp ce Ucraina a avut peste 100.000 de morți și răniți.

Cu toate acestea, analiştii au declarat pentru NYT că unele dintre documente păreau autentice şi furnizau Rusiei informaţii valoroase, cum ar fi „calendarul de livrare a armelor şi trupelor, numărul trupelor ucrainene comasate şi alte detalii militare”.

NYT a raportat că un document etichetat „top secret” era numit „Starea conflictului de la 1 martie”, ziua în care oficialii ucraineni se aflau la o bază americană din Wiesbaden, Germania.

Câte brigăzi ucrainene sunt pregătite de SUA

O zi mai târziu, generalul Mark A. Milley, președintele Marelui Stat Major Interarme și generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al aliaților în Europa, au vizitat oficialii ucraineni la Wiesbaden.

Un alt document „include tabele care enumeră unitățile, echipamentele și antrenamentele de trupe ucrainene, cu programe pentru ianuarie până în aprilie”.

Documentul conține un rezumat al situației a 12 brigăzi de luptă, nouă dintre acestea fiind antrenate și aprovizionate de Statele Unite și alți aliați NATO.

Dintre cele nouă brigăzi, documentele spuneau că șase vor fi gata până pe 31 martie, iar restul până pe 30 aprilie.

O brigadă ucraineană are 4.000 până la 5.000 de soldați, au spus analiștii”, potrivit NYT.

Documentul spunea că echipamentul total necesar pentru nouă brigăzi a fost de peste 250 de tancuri și peste 350 de vehicule mecanizate.

„Scurgerea este prima descoperire a informațiilor ruse care a fost făcută publică de la începutul războiului”, a concluzionat NYT.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te