Într-o scrisoare publicată în ediţia de miercuri a cotidianului The Times, muzicienii au atras atenţia că guvernul şi-a încălcat o promisiune, aceea de a negocia călătoriile fără vize pentru muzicieni în Uniunea Europeană.
„Înţelegerea încheiată cu UE are o mare lacună, acolo unde ar trebui să existe libera circulaţie promisă pentru muzicieni - toată lumea dintr-un turneu muzical european va avea acum nevoie de permise de muncă costisitoare şi de un munte de documente pentru echipamentele lor'', au scris artiştii.
„Costurile suplimentare vor face ca mai multe turnee să fie neviabile, în special în cazul tinerilor muzicieni care ies la suprafaţă, care deja se luptă să îşi ţină capul deasupra apei din cauza interdicţiei COVID asupra muzicii live'', au menţionat semnatarii.
Marea Britanie şi-a finalizat demersul de ieşire din Uniunea Europeană la data de 31 decembrie. Una dintre consecinţele Brexitului este aceea că britanicii nu se mai bucură de libera circulaţie în ţările UE şi viceversa.
Muzicienii au solicitat guvernului să negocieze un acord reciproc care să permită călătoriile fără documente pentru artiştii aflaţi în turneu.
Printre semnatarii scrisorii se numără artişti din aproape toate genurile muzicale, de la Sex Pistols şi Iron Maiden la aclamatul violoncelist Sheku Kanneh-Mason, care a cântat la nunta prinţului Harry cu Meghan Markle, notează Reuters.
Radiohead, Elton John, Bob Geldof, Peter Gabriel, Brian Eno, Liam Gallagher, dar şi Brian May şi Roger Taylor (Queen), s-au numărat de asemenea printre semnatari.
Roger Daltrey, solistul The Who, care s-a declarat în mod deschis în favoarea Brexitului şi anterior a respins temerile cu privire la turnee după ieşirea Marii Britanii din UE, este la rândul său pe lista vedetelor care au semnat scrisoarea deschisă.
Ministrul Culturii, Caroline Dinenage, a dat vina pe UE, spunând că a respins propunerile înaintate de Marea Britanie în numele artiştilor creativi. Guvernul s-a arătat dispus să discute în continuare problema cu blocul comunitar, potrivit Agerpres.