Pentru 20 de milioane de dolari oferiți de Trump, Iranul a recunoscut că a răpit un spion CIA

DE Adina Mutăr | 09.11.2019 - 20:16

După ce Donald Trump a oferit 20 de milioane de dolari pentru informații referitoare la agentul FBI Robert Levinson, care a dispărut în timpul unei misiuni secrete pentru CIA în 2007, Iranul a recunoscut că acesta se află într-un „proces” la Teheran.

SHARE

Este pentru prima dată când Teheranul recunoaște că are un dosar deschis în fața Curții Revoluționare în cazul dispariției fostului agent FBI, aflat, după cum s-a scris ulterior, într-o misiune CIA neautorizată.

Într-o adresă către ONU, Iranul a declarat că procesul lui Robert Levinson este „în desfășurare”, fără să dea detalii asupra acuzațiilor aduse.

Această adresă este urmarea presiunilor pe care SUA le-a exercitat în cazul lui Levinson, ultima fiind oferta de 20 de milioane de dolari din partea Administrației Trump și pe fondul creșterii tensiunilor provocate de prăbușirea acordului nuclear. Banii sunt în plus față de 5 milioane de dolari care au fost oferiți anterior de FBI.

Associated Press a obținut, sâmbătă, textul adresei depuse de Iran la Grupul de lucru pentru dispariții forțate sau involuntare al ONU: „Conform ultimei declarații a Departamentului de Justiție din Teheran, domnul Robert Alan Levinson are un caz în desfășurare la Curtea Revoluționară și Parchetul Public din Teheran.”

Curtea Revoluționară iraniană se ocupă de obicei de cazuri de spionaj și altele care implică contrabandă, blasfemie și încercări de răsturnare a guvernului islamic.

Occidentalii și cei cu dublă cetățenie, incluzând cea iraniană, sau iranieni cu legături cu Occidentul se trezesc adesea judecați și condamnați în procese cu ușile închise în aceste instanțe, urmând ca mai târziu să fie folosiți ca monedă de schimb în negocieri.

Levinson a fost văzut, de la dispariția sa, doar în câteva imagini și un videoclip în 2010 și 2011, obținute de grupul Radio Free Europe / Radio Liberty, care le-a predat soției lui, Christine Levinson, în aprilie 2011.

Era bărbos, cu părul lung, neîngrijit, îmbrăcat în salopetă portocalie ca prizonierii din închisoarea americană din Golful Guantanamo. Ținea în mâini o hârtie pe care scria: „Acesta este rezultatul după 30 de ani în serviciul SUA”.

În videoclip, care avea pe fundal o melodie de nuntă Pashtun populară în Afganistan, Levinson se plângea de sănătatea precară.

Cum nu era clar modul în care Radio Liberty a intrat în posesia fotografiilor, soția lui Levinson a decis să nu le facă publice la acea vreme.

Washington Post a raportat pentru prima dată cu privire la cazul Levinson, că acesta a dispărut din insula Kish din Iran la 9 martie 2007.

Ani de zile, oficialii americani au spus doar că Levinson, un investigator meticulos al FBI, specializat pe mafia rusă și italiană, lucra pentru o firmă privată în cazul care l-a dus în Iran.

În decembrie 2013, AP a dezvăluit că Levinson fusese într-o misiune pentru analiștii CIA, care nu aveau autoritatea de a conduce operațiuni de spionaj.

Familia lui Levinson a primit o rentă de 2,5 milioane de dolari de la CIA pentru a opri un proces prin care cerea detalii despre activitatea agentului. În același timp, CIA a dat afară trei analiști veterani și i-a ținut sub supraveghere pe alți șapte.

Zvonurile despre Levinson au tot circulat, un pont indicând că acesta se afla într-o închisoare din Teheran, condusă de Garda Revoluționară paramilitară, în timp ce oficiali americani susțineau că nu se află în Iran.

Dawud Salahuddin, un fugar american care trăiește în Iran, căutat pentru asasinarea unui fost diplomat iranian în Maryland în 1980, este ultima persoană cunoscută care l-a văzut pe Levinson înainte de dispariția sa.

De atunci, Iranul a oferit o serie de declarații contradictorii despre Levinson, sub presiunea că acesta este totuși prizonier în Teheran. Mai mult, Teheranul a solicitat, în februarie, Grupului de lucru pentru dispariții forțate sau involuntare al ONU să își închidă ancheta asupra lui Levinson, deoarece „reclamantul nu a prezentat nicio dovadă pentru a demonstra prezența sus-menționatului în centrele de detenție din Iran".

Această săptămână marchează, de asemenea, 40 de ani de la începerea crizei ostaticilor din Iran în care studenții iranieni au intrat în Ambasada SUA la Teheran și au luat ostatici 52 de diplomați.

Familia Levinson a emis o declarație la începutul săptămânii către Washington Post, care spunea: „Bob Levinson a fost ținut de peste 10 ori mai mult - 4.624 de zile. Bob Levinson trebuie să vină acasă, iar luarea de ostatici ca polițe guvernamentale iraniene trebuie să înceteze.”

Washington Post a raportat că familia lui Levinson a depus o plângere la Grupul de lucru al Națiunilor Unite privind disparițiile forțate sau involuntare în 2016.

La acea vreme, familiei i s-a spus să nu creadă că Iranul va răspunde, întrucât nu a răspuns anterior în cazuri similare.

Însă, luna trecută, soția a fost înștiințată că autoritățile iraniene au răspuns, susținând că Levinson are un proces în instanțele de la Teheran.

Sarah Moriarty, una dintre fiicele lui Levinson, a declarat săptămâna aceasta: „Dacă au acuzații împotriva lui, care sunt acestea?”

Secretarul de stat Mike Pompeo a participat la un eveniment la începutul acestei săptămâni pentru a marca 40 de ani de la criza ostaticilor, precizând că Administrația Trump este concentrată să aducă acasă în siguranță pe cei încă deținuți.

„Administrația Trump a subliniat că regimul din Iran trebuie să elibereze toți americanii dispăruți și reținuți în mod greșit, inclusiv pe Robert Levinson, Xiyue Wang, Siamak Namazi și alții. Nu ne vom odihni până când nu vor fi reuniți cu familiile lor”, a subliniat Pompeo.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te