Paza de corp a lui Trudeau, organizator al protestului camionagiilor

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.02.2022 - 22:49
Paza de corp a lui Trudeau, organizator al protestului camionagiilor/foto: global news

Timp de aproape două săptămâni, demonstranții antivaccin din Canada s-au înrădăcinat în zona parlamentară din Ottawa, reușind să evite acțiunile poliției de evacuare și pentru că au avut „strategi” militari și polițiști. Unul din organizatori, paza de corp a premierului.

SHARE

Grupul Poliția de Gardă, format în perioada pandemiei, a sprijinit greva camionagiilor. Pe site-ul său web, sunt identificați public peste 150 de ofițeri de poliție, în mare parte pensionați, care sunt împotriva măsurilor de sănătate publică impuse de Guvern, cum ar fi mandatul de vaccinare. Peste 50 de foști soldați ai Forțelor Canadiene sunt, de asemenea, numiți pe site-ul grupului.

Organizația spune că și-a pus „ghetele pe pământ” în Ottawa și a dat linkuri la videoclipuri de pe YouTube cu membrii săi care participă la protest.

Echipa de conducere a protestatarilor care s-au autointitulat Convoiul pentru Libertate îi include, potrivit CBS News, pe:

Daniel Bulford, fost ofițer RCMP (Royal Canadian Mounted Police) care a fost în echipa de securitate a primului ministru, știind în detaliu toate procedurile de pază și protecție a acestuia. A demisionat anul trecut după ce a refuzat să-și facă vaccinul și a devenit șeful securității convoiului camionagiilor și, uneori, și purtător de cuvânt.

Tom Quiggin, fost ofițer de informații militare care a lucrat și cu RCMP și a fost considerat unul dintre experții de top în combaterea terorismului din țară.

Tom Marazzo, fost ofițer militar care, conform profilului său LinkedIn, a servit în Forțele Canadei timp de 25 de ani și acum lucrează ca dezvoltator de software independent.


Liderii Convoiului pentru Libertate au pregătire militară și de poliție, spune expertul
Michael Kempa, profesor asociat de criminologie la Universitatea din Ottawa.

Expertiza polițienească și militară a convoiului putea fi văzută în coordonarea activităților în centrul orașului Ottawa.

„Au acest tip de pregătire militară sau de poliție sau cel puțin de supraviețuire. S-a observat în modul eficient în care campau în centrul orașului Ottawa. Părea o operațiune militară”, a spus Kempa.

Specialistul a dat de exemplu corturile și structurile din lemn folosite pentru bucătăriile pe care organizatorii le-au amenajat și lanțul de aprovizionare care a apărut în oraș pentru a menține oamenii hrăniți, odihniți, apți de proteste îndelungate. 

Citește și

Germania a oprit autorizarea gazoductului Nord Stream 2 ca urmare a acțiunilor Rusiei

Iohannis anunță organizarea unui summit extraordinar B9

Kempa spune că poliția a făcut „gravă eroare” când a permis camioanelor de transport să conducă până la porțile Dealului Parlamentului.

Aceștia și-au făcut o adevărată fortăreață, având tot necesarul în interior, apărați de poliție în exterior de mașini și camioane abandonate cu cauciucurile scoase, care blocau străzile. 

Dar poate cel mai bun exemplu de coordonare militară s-a putut observa în tabăra de logistică înființată de protestatari la doar șase kilometri est de Dealul Parlamentului, pe stadionul de baseball RCTG de pe Coventry Road.

Acolo a fost înființat un centru de aprovizionare cu alimente și a fost amplasat un șir de toalete portabile.

Totul era pregătit pentru proteste de durată, cu scopul de a da jos Guvernul.

Trudeau apără decizia de a invoca Legea situațiilor de urgență

Premierul canadian Justin Trudeau a apărat utilizarea măsurilor de urgență pentru a pune capăt protestelor conduse de camionagii și a susținut luni că amenințările încă persistă și necesită ca măsurile să rămână în vigoare deocamdată.

Decizia lui Trudeau de la începutul acestei luni de a invoca Legea privind situațiile de urgență - doar pentru a doua oară în istoria Canadei - a fost criticată ca fiind exagerată de oponenții săi politici.

Uniunea Canadiană pentru Libertăți Civile dă în judecată Guvernul.

„Această stare de urgență nu s-a încheiat”, a spus Trudeau în prima sa apariție în fața reporterilor, de când autoritățile au întrerupt în weekend ceea ce prim-ministrul a numit proteste „periculoase și ilegale” care au blocat capitala Ottawa și au blocat punctele de trecere a frontierei cu Statele Unite.

„Există în continuare îngrijorări reale în zilele următoare”, a adăugat el.

„După săptămâni de activități periculoase și ilegale, după săptămâni în care oamenii au fost hărțuiți în cartiere și după dovezi privind creșterea activității extremismului violent motivat ideologic în întreaga țară, autoritățile locale aveau nevoie de mai multe instrumente pentru a restabili ordinea”, a spus Trudeau.

„Un val de dezinformare a cuprins Canada” în timpul protestelor, inclusiv din surse străine, a spus el, iar blocadele și taberele de ocupare „au primit sume îngrijorătoare din finanțare străină pentru a destabiliza democrația Canadei”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te