Votul în favoarea suspendării, al delegaţilor din partidele membre PPE, reuniţi la Bruxelles a fost covârșitor: 190 de voturi „pentru” şi doar 3 „împotrivă”.
Formațiunea premierului ungar, aflată la guvernare, a fost sancționată pentru repetaatele înălcări ale principiilor statului de drept și pentru o campanie în anti-UE, în care ținta principală a fost președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care acuza forurile europene pentru politicile imigraționiste.
„Suspendarea presupune că nu poate participa la nicio reuniune a partidului; nu are drept de vot; nu are drept de a propune candidaţi pentru posturi", a explicat Joseph Daul pe Twitter.
Înainte de vot, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar, a declarat agenţiei de presă MTI că FIDESZ va părăsi imediat Partidul Popular European (PPE) dacă va fi suspendat.
„FIDESZ nu poate accepta nicio decizie de suspendare a calităţii sale de membru în grupul Partidului Popular European (PPE). Este vorba despre demnitatea FIDESZ şi a ţării", a spus Gulyas.
„Suspendare voluntară”
După luarea deciziei, Viktor Orban a declarat că, de fapt, PPE a fost de acord nu să suspende FIDESZ, ci să îi permită voluntar să nu mai participe la activitatea formaţiunii pan-europene, până când o comisie independentă va finaliza analiza asupra respectării statului de drept în Ungaria.
De altfel, în declarația adoptată de PPE, se arată că "preşedinţia PPE şi FIDESZ au convenit de comun acord suspendarea FIDESZ până la publicarea unui raport de către o comisie de evaluare". Durata suspendării nu este precizată.
Potrivit Reuters, evaluarea va fi făcută de o comisie condusă de Herman Van Rompuy, fostul preşedinte al Consiliului European şi fost premier belgian.
Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi 13 partide din PPE au cerut expulzarea FIDESZ, însă şefa creştin-democraţilor germani (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, a propus un compromis înaintea întâlnirii.
Potrivit europarlamentarului Siegfried Muresan, PNL a votat pentru suspendarea partidului lui Orban.