Parlamentul European previne folosirea abuzivă de spyware. Cere investigații complete și garanții

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.06.2023 - 13:31
Parlamentul European previne folosirea abuzivă de spyware - Foto: Pixabay/Macedo_Media

Parlamentul European încearcă să prevină folosirea abuzivă de softuri de tip spyware şi cere pentru aceasta investigații complete și garanții. PE a adoptat o rezoluţie, în care a prezentat planul de reforme care este necesar pentru reglementarea spyware.

SHARE

Utilizarea programelor informatice de spionaj (spyware) ar trebui permisă numai în cazuri excepționale și pentru o perioadă limitată de timp, conform legislativului european.

Parlamentul European previne folosirea abuzivă de spyware

Recomandări specifice au fost adresate de Parlamentul European, Ungariei, Poloniei, Greciei, Ciprului și Spaniei, după presupuse abuzuri. Un laborator tehnologic al UE ar putea ajuta cu cercetări, investigații și analize criminalistice.

Pe baza unei anchete de un an, pentru examinarea utilizării Programului Pegasus și a altor programe de spionaj echivalente, eurodeputații susțin că, din cauza utilizării ilicite a programelor spyware, „însăși democrația este în joc”.

Ei solicită investigații credibile, modificări legislative și o mai bună aplicare a normelor existente, pentru a combate folosirea abuzivă.

Citeşte şi: Un program-spion de tip Pegasus ar fi fost folosit de România şi alte nouă state din lume

Rezoluția a fost adoptată cu 411 de voturi pentru, 97 împotrivă și 37 abțineri. Deputații solicită Ungariei și Poloniei să respecte hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului și să restabilească independența judiciară și organismele de supraveghere.

Cele două țări ar trebui, de asemenea, să asigure că folosirea programelor spion este condiționată de obținerea unei autorizații judiciare independente și specifice, să lanseze anchete credibile, în cazurile de folosire abuzivă, și să garanteze că cetățenii au acces la căi juridice efective de atac. 

Parlamentul solicită guvernului elen „să restabilească și să consolideze de urgență garanțiile instituționale și juridice”, să abroge licențele de export care nu respectă legislația Uniunii, privind controlul exporturilor, și să respecte independența Autorității Elene pentru Securitatea și Confidențialitatea Comunicațiilor.

Citeşte şi: Ungaria admite că a cumpărat programul de spionaj Pegasus și susține că l-a folosit „legitim”

Eurodeputații menționează că Ciprul a servit drept centru de export pentru programele spyware și spun că statul ar trebui să abroge toate licențele de export care nu sunt aliniate la legislația Uniunii.

Autoritățile spaniole ar trebui să asigure "anchete complete, echitabile și eficace”, în special pentru cele 47 de cazuri în care nu este clar cine a autorizat folosirea programelor spyware.

Autoritățile spaniole ar trebui, de asemenea, să se asigure că persoanele vizate dispun de căi juridice de atac reale, spun deputații.

Spyware-ul sau malware-ul este un tip de software rău-intenționat, instalat pe un dispozitiv informatic, fără ca utilizatorul său final să știe asta. Software-ul invadează dispozitivul, fură informații sensibile și date de utilizare a Internetului și le transmite agențiilor de publicitate, firmelor de date sau diferiţilor utilizatori externi, conform TechTarget.

Reguli clare pentru prevenirea utilizării abuzive

Pentru a opri imediat folosirea ilicită a programelor spyware, deputații susțin că ele ar trebui utilizate doar: în țările Uniunii în care acuzațiile de folosire abuzivă a programelor spyware au fost investigate în detaliu, dacă legislația națională respectă recomandările Comisiei de la Veneția și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și dacă au fost puse în aplicare normele de control al exporturilor.

Eurodeputații doresc norme, la nivelul Uniunii, privind utilizarea programelor spyware, de către autoritățile de aplicare a legii.

Folosirea lor ar trebui autorizată numai în cazuri excepționale, pentru un scop predefinit și pentru o perioadă limitată de timp.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te