Parlamentul European a votat norme pentru a opri procesele abuzive contra jurnaliştilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.07.2023 - 13:46
PE, norme contra proceselor abuzive împotriva jurnaliştilor - Foto: Wallpaper Flare
PE, norme contra proceselor abuzive împotriva jurnaliştilor - Foto: Wallpaper Flare

Parlamentul European dorește să întărească protecția jurnaliștilor și a activiștilor din Uniunea Europeană, împotriva proceselor nefondate și abuzive, care vizează reducerea lor la tăcere, prin ameninţarea lor cu trimiterea în instanţă a articolelor scrise.

SHARE

Conform proiectului de lege aprobat în plen, jurnaliștii, organizațiile media, apărătorii drepturilor omului, activiștii, cercetătorii și artiștii vor fi protejați în UE de acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice (SLAPP), al căror scop este intimidarea și sancționarea lor.

PE, norme contra proceselor abuzive împotriva jurnaliştilor

Cu 498 voturi pentru, 33 împotrivă și 105 abțineri, eurodeputații și-au adoptat poziția de negociere cu privire la noile norme pentru a-i proteja pe cei care se ocupă de chestiuni de interes public, cum ar fi drepturile fundamentale, activitățile funcționarilor publici sau acuzațiile de corupție.

Noile norme trebuie aplicate în cazurile transfrontaliere în care pârâtul, reclamantul și instanța nu își au sediul în aceeași țară sau când actul de participare publică (fie că este vorba despre un articol de presă, o postare pe platformele de comunicare socială, un material video, un document de cercetare sau o operă de artă) prezintă relevanță pentru mai multe state membre și poate fi accesat electronic.

Citeşte şi: Jurnalist, ucis în Mexic. A fost găsit în pungi de plastic, pe câmp, cu un mesaj pe piept

Proiectul de directivă prevede garanții pentru victimele SLAPP, inclusiv posibilitatea de a solicita respingerea anticipată a procesului, situație în care reclamantul va avea sarcina să demonstreze legitimitatea cazului său în faţa instanţei.

În acest caz, reclamantul va trebui, de asemenea, să acopere toate costurile procedurilor, inclusiv reprezentarea juridică a pârâtului, și să plătească penalități, în timp ce victima SLAPP va putea solicita despăgubiri, inclusiv pentru prejudicii psihologice sau reputaționale.

Pentru a limita practica de a alege instanța care prezintă cea mai mare probabilitate de a simpatiza cu reclamantul, cauzele de defăimare vor fi admisibile numai în instanța națională a pârâtului.

Citeşte şi: Ca să-l elibereze pe jurnalistul Evan Gershkovich, Rusia vrea un schimb de prizonieri

Statele membre nu ar trebui să recunoască hotărârile SLAPP ale țărilor terțe împotriva persoanelor fizice și a companiilor care își au reședința pe teritoriul lor. De asemenea, vor trebui să permită ca persoanele vizate să fie despăgubite în instanța națională.

Asistență și formare la nivel național Eurodeputații doresc ca statele membre ale UE să înființeze ghișee unice unde victimele SLAPP să poată solicita informații și consiliere, spune Parlamentul European

Norme de descurajare

Ei solicită autorităților naționale să ofere asistență financiară, juridică și psihologică celor vizați de SLAPP. Țările UE vor trebui să se asigure că practicienii din domeniul dreptului beneficiază de o formare adecvată pentru a trata cazurile SLAPP și că asociațiile lor profesionale adoptă norme care îi descurajează pe membri să se ocupe de procese abuzive.

Deputații solicită, de asemenea, statelor membre să colecteze date relevante, în special cu privire la hotărârile judecătorești, și solicită Comisiei să înființeze un registru al UE privind SLAPP.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te