Pakistanul, „în război” împotriva Rusiei. Ar fi dat Ucrainei obuze de artilerie de 463 milioane $

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.11.2023 - 14:52
Pakistanul, „în război” împotriva Rusiei? Ar fi dat Ucrainei obuze de artilerie de 463 milioane $ - Foto: Profimedia images

Pakistanul a fost acuzat că ar fi furnizat în secret obuze de artilerie în valoare de 463 de milioane de dolari Ucrainei prin intermediul a două companii americane.

SHARE

Publicația BBC Urdu relatează că Pakistanul ar fi semnat contracte de vânzare a obuzelor de 155 mm cu Global Military și Northrop Gruman în august 2022, citând sistemul federal de date privind achizițiile publice din SUA.

Pakistanul, „în război” împotriva Rusiei. Ar fi dat Ucrainei obuze de artilerie de 463 milioane $

Datele de la Banca de Stat din Pakistan arată că exporturile sale de arme au crescut vertiginos de la 13 milioane de dolari  în 2021-22 la 415 milioane de dolari în 2022-23.

În aprilie, Ministerul pakistanez de Externe a insistat că nu a furnizat niciodată arme și muniții Ucrainei, negând astfel comentariile făcute de Volodomir Zelenski la BBC, în care a spus că au fost primite rachete din Pakistan.

Pakistanul nu a comentat încă raportul BBC Urdu, potrivit The Telegraph.

UE va rata obiectivul de 1 milion de obuze pentru Ucraina

Această informație apare după ce ministrul german al Apărării, Boris Pistorius a declarat că Uniunea Europeană își va rata obiectivul de a furniza Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie și rachete până în martie anul viitor.

Obiectivul a fost stabilit ca răspuns la nevoia urgentă și continuă a Ucrainei de obuze de artilerie de 155 de milimetri, care au devenit un element-cheie în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, pe măsură ce conflictul a degenerat într-un război intens de uzură.

Citește și: VIDEO UE nu poate furniza muniția promisă. Ucraina se bazează pe HIMARS și drone împotriva Rusiei

"Nu am promis 1 milion de cartușe și asta a fost intenționat. Întrebarea corectă care trebuie pusă ar fi dacă 1 milion a fost vreodată un obiectiv realist", a declarat Pistorius reporterilor.

"Au existat voci care au avertizat: "Ar fi bine să ai grijă, 1 milion se spune ușor, banii sunt disponibili, (dar) producția trebuie să fie acolo". Aceste voci de avertizare au fost dovedite chiar acum, din păcate", a spus el.

Citește și: Rusia cere înapoi armele de pe unde le-a vândut. Egiptul îi revinde motoare de elicopter

"Presupun că obiectivul de 1 milion de obuze nu va fi atins".

Mai mulți oficiali au în mai multe rânduri că industria europeană nu avea capacitatea de producție pentru a atinge obiectivul.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că blocul comunitar a furnizat peste 300 000 de proiectile de artilerie și rachete în cadrul primei etape a programului, care a implicat statele membre ale UE să livreze din propriile stocuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te