Operțiune militară pentru protejarea cablurilor de alimentare Estonia-Finlanda. NATO se implică.
O operațiune militară pentru a proteja cablul submarin Estlink-1 a început în Golful Finlandei.
NATO a declarat că își va spori prezența militară în Marea Baltică, iar Estonia a trimis o navă de patrulare pentru a-și proteja cablul de alimentare subacvatic Estlink1, după ce Rusia a fost acuzată că a sabotat principala alimentare din Golful Finlandei - Estlink-2.
Operțiune militară pentru protejarea cablurilor de alimentare Estonia-Finlanda
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a vorbit cu președintele Finlandei, Alexander Stubb, precizând că NATO își va spori prezența în Marea Baltică.
Nava Eagle_S, ce face parte din flota-fantomă a Rusiei pentru transport de petrol, este suspectată că a deteriorat cablul Estlink 2, iar autoritățile finlandeze au arestat nava rusească.
Scopul principal al conexiunii Estlink între Estonia și Finlanda este de a asigura alimentarea cu energie electrică în ambele regiuni pentru a integra piețele energetice baltice și nordice, făcând parte din infrastructura critică, deci un obiectiv strategic.
Ministrul Apărării al Estoniei, Hanno Pevkur, a spus că contează pe ajutorul aliaţilor NATO în această problemă.
„Am hotărât joi seară împreună cu comandantul Forțelor de Apărare să lansăm o operațiune navală în această dimineață, în cadrul căreia nava Marinei estoniene Raju a pornit deja pentru a proteja EstLink 1,” a declarat vineri ministrul Apărării, Hanno Pevkur.
„Acest lucru este pentru a ne asigura că nu se întâmplă nimic acolo și că legătura noastră critică cu Finlanda rămâne operațională”.
Forțele de Apărare au desfășurat și nava Kindral Kurvits, care a plecat vineri dimineața împreună cu grupul de scafandri al Marinei pentru a investiga unul dintre cablurile de comunicație avariate.
Pevkur l-a contactat pe ministrul finlandez al Apărării și i-a propus ca Estonia și Finlanda să asigure în comun EstLink 1.
NATO ar putea desfășura grupuri navale pentru protejarea infrastructurii critice
"Nu doar cu Finlanda, ci cu toți aliații noștri. Am convenit că NATO va fi consultată la nivel militar. Comandantul Apărării va contacta Comandamentul Suprem Aliat în Europa (SACEUR).
Pevkur a remarcat că evoluțiile ulterioare sunt o chestiune militară și tactică și poate nici măcar să nu fie necesar să se discute dacă aceasta implică consultări în temeiul articolului 4 sau încheierea de acorduri bilaterale.
„Pentru noi, viteza este crucială. Dacă SACEUR și comandantul Forțelor de Apărare ajung la o înțelegere, o soluție ar putea fi, de exemplu, desfășurarea forțelor suedeze aici. Sau ar putea fi Germania, Polonia sau oricine altcineva. Prin relații bilaterale, putem găsi soluții mai rapide decât așteptarea NATO în ansamblu”.
În același timp, Comandamentul Suprem Aliat Europa are și autoritatea de a desfășura în mod independent grupuri navale NATO.