Olaf Scholz este așteptat la Moscova pentru a discuta dezescaladarea situației din Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.02.2022 - 11:14
Olaf Scholz este așteptat marți la Moscova pentru a discuta dezescaladarea situației din Ucraina/FOTO: dw.com

Cancelarul german Olaf Scholz este așteptat marți la Moscova în căutarea unei soluții diplomatice pentru a evita un război în Ucraina, în timp ce Occidentul și Rusia au semnalat speranțe timide de relaxare a conflictului tensionat.

SHARE

Discuțiile sale cu Vladimir Putin sunt cele mai recente dintr-o luptă diplomatică intensă pentru a-l descuraja pe liderul rus să atace Ucraina, fostul său vecin sovietic, relatează The Moscow Times.

Liderii occidentali consideră că acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina este cea mai gravă amenințare la adresa securității continentului de la Războiul Rece încoace și au pregătit un pachet de sancțiuni economice paralizante ca răspuns la orice atac asupra vecinului său.

În timp ce oficialii occidentali din domeniul informațiilor au avertizat că ziua de miercuri ar putea marca începutul unei invazii, comentariile lui Putin și ale miniștrilor săi de externe și de apărare păreau să ofere speranța unei dezescaladări.

Citește și:Putin se va hotărî în 48 de ore dacă invadează Ucraina. A alocat 500 de miliarde $ pentru război

În timpul unei întâlniri atent coregrafiate luni cu Putin, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că „există întotdeauna o șansă" de a ajunge la un acord cu Occidentul în privința Ucrainei.

El i-a spus lui Putin că schimburile cu liderii din capitalele europene și de la Washington au arătat o deschidere suficientă pentru ca progresul în ceea ce privește obiectivele Rusiei să merite să fie urmărit.

Înaintea discuțiilor de marți, ministrul german de externe Annalena Baerbock a avertizat că „situația este deosebit de periculoasă și poate escalada în orice moment".

Citește și:Euronews România, o televiziune plătită din bani publici românești, dar controlată de la Budapesta

„Responsabilitatea pentru dezescaladarea situației revine în mod clar Rusiei și este de datoria Moscovei să își retragă trupele", a spus ea într-o declarație, adăugând că „trebuie să folosim toate oportunitățile de dialog pentru a ajunge la o soluție pașnică".

Liderul rus și principalii săi consilieri au susținut în mod constant că actuala criză este rezultatul faptului că Statele Unite și Europa de Vest ignoră preocupările legitime ale Moscovei în materie de securitate.

Rusia, care neagă orice plan de invadare a Ucrainei, controlează deja teritoriul Crimeei, confiscat în 2014, și sprijină forțele separatiste care controlează regiunea Donbas din est.

Kremlinul insistă că NATO trebuie să dea asigurări că Ucraina nu va fi niciodată admisă ca membru și să se retragă din țările est-europene care fac deja parte din alianță, decupând efectiv Europa în sfere de influență. Statele Unite și aliații săi europeni resping aceste cereri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te