Oamenii de știință din China nu mai pot publica liber studii despre coronavirus în Occident

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.04.2020 - 14:59

China nu le mai permite oamenilor de știință să publice studii despre originea noului coronavirus. Potrivit CNN, măsura a fost cuprinsă într-o directivă a guvernului şi anunțată de două universităţi, care, ulterior, au șters informările pe această temă.

SHARE

Postul de televiziune american a stat de vorbă cu un cercetător chinez, care, sub protecția anonimatului, a apreciat că decizia autorităților de la Beijing poate obstrucţiona cercetări importante.

„Cred că este un efort coordonat al Guvernului chinez pentru a controla relatările şi să facă să pară că epidemia nu a început în China. Nu cred că vor tolera cu adevărat vreun studiu obiectiv care investighează originea bolii”, a spus el.

Potrivit directivei emise de Ministerul Educaţiei, „lucrările academice despre identificarea originii virusului trebuie să fie gestionate strict şi ferm”.

Aceste studii, potrivit ordinului, trebuie aprobate de comitete academice şi universităţi, apoi trimise la departamentul de ştiinţă şi tehnologie al Ministerului Educaţiei, care le direcţionează către grupul de lucru din cadrul Consiliului de Stat, unde sunt din nou verificate. Doar după ce primesc răspuns de la grupul de lucru, universităţile pot trimite studiile pentru publicare.

Alte studii despre Covid-19 vor fi verificate de comitete din universităţi, pe baza unui barem, care vizează, între altele, „valoarea academică” a studiului şi dacă „momentul publicării” este potrivit.

Cercetătorii chinezi au publicat, începând cu luna ianuarie, în reputate jurnale medicale internaţionale, mai multe studii referitoare la Covid-19. Aceste studii, care demonstrau răspândirea rapidă a SARS-CoV-2 au ridicat semne de întrebare privind cifrele raportate de Guvern şi au stârnit controverse pe reţelele de socializare chineze.

De la depistarea noului coronavirus, în luna decembrie a anului trecut, în oraşul Wuhan (provincia Hubei), în lume au fost înregistrate peste 1,8 milioane de cazuri de infectare şi mai mult de 114.000 de decese.

La finalul lunii decembrie, autorităţile din Wuhan au raportat depistarea unui coronavirus care provoca un nou tip de pneumonie. A fost atunci făcută legătura cu o piaţă din oraş, iar la scurt timp, au fost găsite asemănări cu virusul care a cauzat pandemia SARS în 2002 - 2003. Oamenii de ştiinţă din China au spus că noul coronavirus este posibil să se fi transmis la om de la lilieci, printr-o gazdă intermediară.

Oficialităţile chineze şi presa de stat au susţinut că nu există dovezi clare privind originea coronavirusului. Luna trecută, Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a promovat teoria că acesta îşi are originea în Statele Unite şi că a fost adus în China de militari americani. Profesorul Yanzhong Huang, care lucrează la Council on Foreign Relations din Washington, a spus că originea coronavirusului a devenit un subiect politic sensibil în China.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te