O fetiță de 9 ani a făcut o descoperire istorică. Dintele unui prădător vechi de 15 milioane de ani

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.01.2023 - 11:26
O fetiță de 9 ani a făcut o descoperire istorică. Dintele unui prădător vechi de 15 milioane de ani - FOTO: Profimedia

O fetiță de 9 ani din Maryland, SUA a făcut cea mai mare descoperire paleontologică: un dinte de megalodon vechi de 15 milioane de ani.

SHARE

Molly Sampson de 9 ani, împreună cu sora ei, Natalie Sampson, în vârstă de 17 ani, și cu tatăl ei, Bruce Sampson, au ieșit la vânătoare de „comori” într-un golf de lângă Calvert Cliffs în ziua de Crăciun.

Tânăra a fost pregătită pentru vânătoarea de fosile din acea zi, deoarece a putut purta noile cizme izolate pe care le „ceruse”, a declarat ea.

Molly Sampson și familia ei au plecat de acasă la ora 9:30 dimineața pentru a vâna dinți de rechin.

În timp ce se afla în apă până la genunchi a văzut ceva ce semana cu un dinte numai că acesta era un dinte de megalodon lung de 15 centimetri.

"When I picked [the tooth] up, I was the first person to touch it and that is really cool to think about," Molly Sampson told Fox News Digital.

Citește și: Oficial NATO: Alianța, pregătită pentru confruntare directă cu Rusia. România, „o linie roșie”

Sora și tatăl ei s-au dus să vadă de ce era atât de încântată fetița și au fost uimiți de descoperire.

„Acesta este genul de descoperire la care visează orice vânător de fosile”

"Sunt atât de încântat de dintele de megalodon găsit de Molly. A fost ceva ce mi-am dorit întotdeauna să găsesc și nu mi-a venit să cred. Acesta este genul de descoperire la care visează orice vânător de fosile", a declarat Bruce Sampson, tatăl fetiței.

Aceasta nu este prima dată când găsește un dinte de megalodon în timpul vânătorii de fosile - dar nu a găsit niciodată unul atât de mare.

„Am mai găsit alți cinci dinți de megalodon, dar aceștia au doar un centimetru sau doi", a spus ea.

Molly Sampson, a 9-year-old from Prince Frederick, Maryland, found a 5-inch-long megalodon tooth in the water during a fossil-hunting trip with her sister and father on Christmas Day.

Citește și: Partidul premierului austriac Karl Nehammer câștigă alegerile regionale, dar pierde majoritatea

„Găsirea unuia atât de mare este foarte rară [și unică] din cauza dimensiunilor sale".

Dintele de megalodon are o vechime de aproximativ 15 milioane de ani

Familia a dus comoara preistorică la Dr. Stephen J. Godfrey, curator de paleontologie la Muzeul Marin Calvert din Solomons, Maryland, pentru a vedea ce informații ar putea împărtăși despre creatura care a avut odată dintele.

"Din locul în care a găsit dintele de-a lungul falezei Calvert Cliffs, acesta are o vechime de aproximativ 15 milioane de ani. Deci provine din mijlocul a ceea ce geologii ar numi epoca Miocenă", a declarat Godfrey.

Oamenii de știință sunt capabili „să îmbătrânească” sedimentele în care se găsește o fosilă pentru a îmbătrâni apoi fosila însăși, împreună cu prezența "izotopilor radiometrici" care pot fi folosiți pentru a "îmbătrâni radiometric" sedimentele în care se găsește o fosilă, a spus Godfrey.

On Jan. 25, Molly Sampson was brought onto the Maryland House floor during a session and honored for her discovery of a prehistoric tooth. 

"Izotopii radioactivi se schimbă în timp", a mai spus el, "iar această rată foarte constantă (asemănătoare unui ceas) de schimbare este cea care poate fi folosită pentru a îmbătrâni sedimentele și, prin extensie, fosilele din acestea".

Pe baza mărimii dintelui, Godfrey a putut oferi o estimare a mărimii creaturii căreia i-a aparținut dintele.

Megalodonul avea 45-50 de metri

"Dintele de megapixel al lui Molly ar fi provenit de la un rechin cu o lungime cuprinsă între 45-50 de metri. Așadar, atunci când a scăpat de acest dinte, nu ar fi fost un megalodon atât de mare pe cât ar fi putut ajunge să fie", a declarat Godfrey.

"A fost un "tânăr adolescent"", a spus el. "Se calculează că cei mai mari megalodongi au avut o lungime de 65 de metri".

Dintele uriaș de megalodon al lui Molly Sampson este cel mai mare din colecția sa, dar este și unul dintre cei mai mari dinți găsiți în zona Calvert Cliffs, a spus Godfrey.

Megalodon - cel mai mare prădător marin pe care lumea l-a cunoscut vreodată

Megalodonii sunt "unul dintre - dacă nu chiar cel mai mare macrodepredator marin pe care lumea l-a cunoscut vreodată", a spus Godfrey. 

"Megalodonii au trăit de la aproximativ 25 de milioane de ani în urmă până la aproximativ 2,5 milioane de ani".

Au modelat și dominat ecosistemul marin global, rețelele alimentare marine globale și evoluția multor tipuri diferite de mamifere marine, prada lor preferată, potrivit FoxNews.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te