Nouriel Roubini, supranumit "profetul apocalipsei", spune că SUA și China sunt pe curs de coliziune

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.05.2023 - 11:06
Nouriel Roubini, economist şi profesor american - Foto: Flickr/World Economic Forum

În ciuda eforturilor SUA de a reduce tensiunile cu China și a atenției oficialilor chinezi față de decuplarea economică, încercarea de a restabili încrederea între cele două puteri pare zadarnică, spune Roubini, profesor emerit la Stern School of Business.

SHARE

În acest climat din ce în ce mai fragil, afirmă economistul, fragmentarea depășește cooperarea, iar pericolul unui conflict militar asupra Taiwanului este mare.

Nouriel Roubini, despre coliziunea SUA - China

"Am participat recent la China Development Forum (CDF), de la Beijing, o întâlnire anuală a liderilor de afaceri străini, academicieni, foști factori de decizie și înalți oficiali chinezi", relatează Roubini, consultant american de origine turcă, pe Project Syndicate.

Conferința din acest an a oferit observatorilor occidentali oportunitatea de a se întâlni cu noua conducere a Chinei, inclusiv cu noul premier, Li Qiang.

Ce spune Roubini, în continuare.

"Înainte de a deveni premier, în martie, Li a fost secretar al Partidului Comunist Chinez (CPC), la Shanghai. Ca reformator economic și susținător al antreprenoriatului privat, el a jucat un rol crucial în a convinge Tesla să construiască o megafabrică în oraș.

Citeşte şi: Economistul Nouriel Roubini: Se „creează condițiile pentru mama tuturor crizelor stagflaționiste”

În timpul pandemiei de COVID-19, el a aplicat politica strictă de zero COVID a lui Xi și a supravegheat un shut-down pandemic de două luni, în Shanghai. Din fericire pentru Li, el a fost recompensat pentru loialitatea sa și nu a fost transformat într-un țap ispășitor, pentru eșecul politicii Zero Covid.

Relația sa strânsă cu Xi i-a permis de asemenea să-l convingă pe președintele chinez să inverseze restricțiile zero-COVID peste noapte, când politica s-a dovedit a fi nesustenabilă. În timpul întâlnirii noastre, Li a reiterat angajamentul Chinei "de reformă și deschidere”, mesaj pe care l-au transmis și alți lideri chinezi.

Li Qiang şi Li Keqiang

Inteligența remarcabilă a lui Li a contrastat puternic cu comportamentul mai rezervat al fostului premier, Li Keqiang, pe care l-am întâlnit în anii anteriori, când era premier.

În timpul întâlnirii noastre, l-a făcut pe CEO-ul Apple, Tim Cook, să râdă în hohote, atribuind starea sa de bucurie videoclipului viral în care Cook este aplaudat de mulțime, în timpul vizitei sale la un magazin Apple din Beijing.

El a glumit chiar și despre un videoclip cu parlamentarii americani, care îl interogau pe CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, care devenise și el viral în acea săptămână.

Citeşte şi: Nouriel Roubini: „Există diverse păreri privind riscul unui nou şoc economic”

Spre deosebire de Cook, a remarcat el, șeful TikTok, asediat, nu a zâmbit în timpul audierii sale din Congres. Gluma lui Li includea un avertisment implicit că, deși firmele americane sunt încă binevenite în China, guvernul chinez poate juca tare, dacă firmele și interesele sale sunt tratate cu duritate în Statele Unite.

Amenințarea voalată a lui Li surprinde atitudinea actuală a Chinei față de SUA: deși înalți factori de decizie economică din China vorbesc adesea despre deschidere, politicile Chinei încă dau prioritate securității și controlului asupra reformei.

Qin Gang, noul ministru de Externe al Chinei, a adoptat o atitudine interesantă, în timpul discursului său. Dând o lovitură implicită asupra SUA, Qin a avertizat participanții occidentali că, în timp ce China își propune să mențină un regim comercial global deschis, țara va răspunde în forță oricărei încercări de a o atrage într-un nou război rece.

Preocupări de securitate

Într-un discurs recent, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a încercat să atenueze îngrijorările Chinei, că Statele Unite încearcă să îi stopeze ascensiunea și să se decupleze de economia sa.

Acțiunile americane recente, care limitează comerțul cu China, a clarificat ea, s-au bazat mai degrabă pe preocupări de securitate națională, decât pe un efort de a împiedica creșterea economică a țării.

Dar calmarea Chinei va fi dificilă atunci când SUA intenționează să introducă restricții ample asupra investițiilor chineze în SUA și asupra investițiilor americane în China.

Blinken, Ursula şi agresivitatea gesturilor diplomatice

Până în prezent, oficialii chinezi nu au fost receptivi la eforturile lui Yellen și ale secretarului de stat Antony Blinken, de a stabili un dialog, despre cum să maximizeze cooperarea, să minimizeze zonele de confruntare și să gestioneze escaladarea competiției strategice și a rivalității celor două puteri.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut recent un discurs la fel de pragmatic, în care a susținut că Europa ar trebui să „se concentreze pe micşorarea riscurilor, mai degrabă decât pe decuplare” de China, dar a subliniat și numeroasele moduri în care politicile chineze reprezintă o amenințare pentru Europa și Occident.

Discursul ei nu a fost bine primit la Beijing și ea a fost efectiv respinsă, atunci când a vizitat China, împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, în aprilie, în timp ce Macron, mai îngăduitor, a primit un bun venit pe covorul roșu.

Pană

În prezent, China încearcă să creeze o pană între Uniunea Europeană și SUA. Având în vedere că companiile din UE au interese semnificative în China, mulți directori executivi europeni au participat la CDF, în contrast cu prezența limitată a liderilor de afaceri americani.

Iar comentariile controversate ale lui Macron, în timpul vizitei sale din aprilie, în special declarația sa, că Europa nu trebuie să devină un vasal al SUA, au sugerat că efortul ar fi putut reuși.

Dar un comunicat ulterior G7 a reafirmat poziția Occidentului față de Taiwan și a condamnat politicile agresive ale Chinei față de insula sudică, iar sprijinul tacit al Chinei pentru invazia brutală a Ucrainei, de către Rusia va descuraja probabil Europa să îşi continue ofensiva de farmec asupra Chinei.

Risc de război fierbinte

Pregătirea alegerilor prezidențiale din SUA, împreună cu suspiciunea Chinei că SUA încearcă să-i controleze creșterea economică, vor împiedica eforturile de a construi încredere și de a reduce tensiunile dintre cele două țări.

Având în vedere că atât democrații, cât și republicanii concurează pentru a fi considerați duri cu China, războiul rece chino-american este probabil să se intensifice, crescând riscul unui eventual război fierbinte asupra Taiwanului.

În ciuda eforturilor oficialilor americani, de a stabili balustrade pentru competiția strategică cu China, și a insistenței oficialilor chinezi, că nu au nici un interes în decuplarea economică, perspectivele de cooperare par din ce în ce mai îndepărtate.

Fragmentarea și decuplarea devin noua normalitate, cele două țări rămân pe un curs de coliziune, iar o adâncire periculoasă a „depresiei geopolitice” în curs este aproape inevitabilă."

nota: intertitlurile aparţin Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te