VIDEO Kievul, sub tirul rachetelor. reuniune extraordinară a Consililului de Afaceri Externe al UE

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.02.2022 - 07:18
Explozii în Kiev Foto: captură video
Kievul asediat/foto: daily mail

Forţele terestre ucrainene au precizat că Kievul este vizat de "tiruri de rachetă", precizând că au distrus în zbor două din aceste rachete. Avansul forţelor ruse ridică temeri că va avea loc un asalt asupra capitalei şi asupra unor instalaţii strategice şi guvernamentale.

SHARE

Un consilier al ministrului de Interne a scris că forţele ucrainene au reuşit să doboare un avion rus. 

Armata a publicat un scurt video de amatori care arată un bloc de apartamente în flăcări.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, de resturile de rachete căzute într-un cartier rezidenţial din sud-estul capitalei.

Într-o fotografie publicată de Kliciko se văd doi pompieri pregătindu-se să intervină în faţa unui imobil puternic avariat şi din care iese fum.



Un consilier al ministrului de Interne ucrainean a scris că forţele ucrainene au reuşit să doboare un avion rus, potrivit DPA.

În noaptea de joi spre vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat asupra prezenţei la Kiev a unor "grupuri de sabotori ruşi" şi a făcut apel la locuitori să dea dovadă de vigilenţă şi să respecte interdicţia de circulaţie intrată în vigoare.

El a mai spus că 137 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în prima zi.

În afară de Kiev, Ministerul Apărării ucrainean a semnalat de asemenea vineri un tir de rachetă rus la primele ore ale dimineţii asupra unui post de frontieră în regiunea Zaporojia, un atac care, conform sursei citate, a făcut morţi şi răniţi.

Ucrainenii controlează aerodromul Gostomel de lângă Kiev

Joi, Trupele aeriene ruse au preluat controlul aerodromului Gostomel, dar liderul Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski, a anunțat că acestea nu vor ieși din perimetrul cucerit, fiind încercuite.

„Parașutiștii inamici din Gostomel au fost blocați, iar trupele au primit ordin să-i distrugă”, a spus Zelenski într-un discurs video.

AFP a raportat elicoptere zburând deasupra orașului în nord, iar comandantul șef al forțelor armate al Ucrainei, Valeri Zalujni, a confirma că „luptele sunt în curs pentru aerodromul Gostomel”.

Aerodromul Gostomel, care se află lângă aeroportul Antonov, se află imediat la marginea de nord a Kievului, iar luptele de acolo sunt cele mai apropiate de capitala Ucrainei în prima zi a invaziei.

Polițiștii de frontieră ucraineni au confirmat că forțele terestre ruse echipate cu tancuri au trecut și la sud peste granița Belarus-Ucraina în regiunea administrativă Kiev, îndreptându-se spre capitală.

Reuniune de urgență a Consiliului de Afaceri Externe al UE

Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene se întâlnesc vineri într-o reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE) dedicată invadării Ucrainei de către Rusia, transmite dpa.

Reuniunea este programată să începe la ora 14:00 GMT, iar pe agendă se află discutarea unor noi opţiuni de sprijinire a Ucrainei şi a modului în care Uniunea Europeană ar trebui să trateze pe viitor cu Rusia.

Dacă se reuşeşte finalizarea verificărilor de natură tehnică şi juridică până la prânz, s-ar putea chiar aproba oficial un nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei.

Liderii UE au convenit joi asupra unui nou pachet masiv de sancţiuni la adresa Rusiei, care vizează sectoarele energetic, financiar şi al transporturilor.

Un bilanț infernal

Un oficial american a spus că peste 100 de rachete - balistice cu rază scurtă de acțiune, dar și rachete balistice cu rază medie de acțiune, rachete de croazieră, rachete sol-aer și rachete lansate de pe mare - au fost lansate în primele ore ale invaziei rusești, cu sute de morți și răniți de o parte și de cealaltă.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că armata sa a distrus 83 de ținte terestre ucrainene, a declarat agenția de presă Interfax.

„Ministerul rus al Apărării și-a atins toate obiectivele în Ucraina pentru joi”, se arată în comunicatul ministerului.

Citește și

Ucraina a impus legea marțială pentru 30 de zile. Aeroport, la 350 km de România, a fost bombardat

Rusia atacă Insula Șerpilor, aflată la numai 40 de kilometri est de localitatea românească Sulina

Rusia intenționează să înlăture Guvernul ucrainean și pe președintele Volodimir Zelenski , de aceea trebuie să ajungă la Kiev, iar atacuri decisive se așteaptă să aibă loc mâine.

Câteva mii de ucraineni au trecut în țările vecine, în principal în Moldova și România, în timp ce se estimează că 100.000 au fugit din casele lor și sunt dislocați în țară după invazia Rusiei, a anunțat joi agenția ONU pentru refugiați.

Proteste masive în Rusia antirăzboi

Peste 1.000 de protestatari au fost reținuți în demonstrațiile împotriva războiului care au avut loc în 39 de orașe rusești în urma atacului de joi dimineață asupra Ucrainei, a declarat monitorul OVD-Info.

Activista de opoziție din Moscova, Marina Litvinovici, a fost una dintre persoanele reținute după ce a cerut proteste în masă împotriva războiului în întreaga țară.

ONU acuză Rusia că a încălcat Carta organizației

António Guterres a reiterat că acțiunile militare ale lui Vladimir Putin în Ucraina încalcă direct Carta ONU, care interzice membrilor să folosească forța pentru a amenința integritatea teritorială sau independența politică a unei alte țări.

„Este greșit. Este împotriva Cartei. Este inacceptabil, dar nu este ireversibil”, a spus Guterres, repetându-și cererea adresată lui Putin de a-și retrage trupele din Ucraina.

„Deciziile din zilele următoare vor modela lumea noastră”, a adăugat Guterres. „Nu este prea târziu pentru a salva această generație de flagelul războiului. Avem nevoie de pace.”

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te