Negocieri în curs, cu aliații, pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune și avioane

DE Alexandru Pop | Actualizat: 30.01.2023 - 13:19
Negocieri în curs, cu aliații, pentru a furniza Ucrainei rachete și avioane cu rază lungă de acțiune - Foto: captură YouTube, Lockheed Martin
Negocieri în curs, cu aliații, pentru a furniza Ucrainei rachete și avioane cu rază lungă de acțiune - Foto: captură YouTube, Lockheed Martin

Negocieri rapide sunt în desfășurare cu aliații occidentali, pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune și avioane, pentru "distrugerea infrastructurii din spate", potrivit lui Mihailo Podoliak, consilierului preşedintelui Volodimir Zelenski.

SHARE

„După părerea mea, există două poziții foarte importante pe masa negocierilor, pentru această etapă a războiului chiar acum: rachete cu rază lungă de acțiune — rachete cheie care vor permite distrugerea infrastructurii din spate a Rusiei, în primul rând depozitele de artilerie, un număr mare. dintre care sunt situate, de exemplu, pe teritoriul Crimeei – și, de asemenea, aviație”, a declarat Podolyak sâmbătă în presa ucraineană, adăugând că negocierile sunt „rapide”.

Podolyak a spus că procesul de instruire a soldaților ucraineni pentru a utiliza echipamente noi este de asemenea în curs. El a adăugat că Ucraina a cerut „un număr concret de tancuri” de la partenerii săi occidentali, fără a menționa câte.

Germania a promis că va trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina, în timp ce SUA au promis 31 de tancuri M1 A2 Abrams, Polonia a spus că va furniza 60 de tancuri, iar Marea Britanie a angajat deja 14 tancuri Challenger 2.

Citeşte şi: Petr Pavel, fost şef al Comitetului Militar al NATO, a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia

Ministrul german al Apărării a spus însă că este exclus ca Germania să furnizeze avioane de luptă.

Decizia Germaniei, a Statelor Unite și a altor state, de a trimite principalele tancuri de luptă în Ucraina, a mers mai departe decât credeau mulți, în urmă cu câteva luni.

Națiunile occidentale, dând dovadă de unitate și dorind să îndepărteze o ofensivă rusă reînnoită, au lăsat deoparte temerile că armamentul mai avansat riscă să-l provoace pe președintele rus Vladimir Putin.

Cu tancurile bifate pe listă, liderii ucraineni și-au reînnoit apelurile publice pentru avioanele de luptă occidentale.

„Anul trecut i-am trimis lui Moș Crăciun o felicitare cu lista de dorințe, iar avioanele de luptă [au fost] incluse în această listă de dorințe”, a declarat ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, pentru CNN, săptămâna aceasta.

Citeşte şi: Finlanda va contribui la „coaliția tancurilor” pentru Ucraina. „Nu suntem țară NATO”

În mod public, liderii occidentali evită discuțiile despre avioanele de luptă care vor merge în Ucraina. Acestea nu au fost oficial pe ordinea de zi a unei întâlniri dintre Ucraina și aliații săi, de la Ramstein, din Germania, de săptămâna trecută.

Dar, în timp ce anul trecut livrarea avioanelor de luptă a fost declarată de secretarul de presă al Pentagonului a aduce „capacități puțin crescute, cu risc ridicat”, acum Jon Finer, consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, spune că „nu au exclus sau exclus niciunul. sisteme specifice”, inclusiv F-16.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a recunoscut că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut avioane de luptă.

„Vorbim constant cu ucrainenii despre nevoile lor și vrem să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a le satisface – și dacă nu putem, unii dintre aliații și partenerii noștri pot”, a spus Kirby.

De asemenea, Țările de Jos au stârnit uimire săptămâna trecută, când ministrul lor de Externe i-a spus unui parlamentar, întrebat despre F-16, că, atunci „când vine vorba despre lucruri pe care Țările de Jos le pot furniza, nu există tabuuri”.

F-16, dezvoltat pentru prima dată în anii 1970, este un avion de luptă foarte manevrabil, capabil să transporte șase rachete aer-aer sau aer-sol. Nu mai este achiziționat de SUA, dar noi versiuni sunt încă achiziționate de țări precum Bahrain și Iordania.

Actualul producător al avionului de luptă Lockheed Martin a luat act. Directorul său de operațiuni, Frank St. John, a recunoscut săptămâna aceasta pentru Financial Times că au existat „o mulțime de conversații despre transferul de F-16 de către terți” și că o nouă versiune F-16, care tocmai intră în producție, ar putea satisface cererea potențială.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te