NATO ar putea trimite trupe în Ucraina, avertizează fostul șef al Alianței. Care sunt condițiile?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.06.2023 - 09:27
NATO ar putea trimite trupe în Ucraina, avertizează fostul șef al Alianței - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Un grup de țări NATO ar putea fi dispuse să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele membre, inclusiv SUA, nu oferă garanții tangibile de securitate Kievului la summitul alianței de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen.

SHARE

Rasmussen, care a fost consilierul oficial al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cu privire la locul Ucrainei în viitoarea arhitectură de securitate europeană, a efectuat un turneu în Europa și la Washington pentru a evalua schimbările de dispoziție înainte de începerea summitului critic din 11 iulie.

NATO ar putea trimite trupe în Ucraina

El a avertizat, de asemenea, că, chiar dacă un grup de state ar oferi Ucrainei garanții de securitate, altele nu vor permite ca problema viitoarei aderări a Ucrainei la NATO să fie exclusă de pe ordinea de zi la Vilnius.

El a făcut aceste remarci în timp ce actualul șef al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că problema garanțiilor de securitate va fi pe ordinea de zi la Vilnius, dar a adăugat că NATO - în conformitate cu articolul 5 din Tratatul de la Washington - oferă garanții de securitate depline doar membrilor cu drepturi depline.

Citește și: Washingtonul trimite peste 100 de avioane în Europa pe fondul războiului Rusiei în Ucraina

Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat: "Avem în vedere o serie de opțiuni pentru a semnala că Ucraina avansează în relația sa cu NATO".

"În cazul în care NATO nu poate conveni asupra unei căi clare de urmat pentru Ucraina, există o posibilitate clară ca unele țări, în mod individual, să ia măsuri. Știm că Polonia este foarte angajată în furnizarea de asistență concretă pentru Ucraina. Și nu aș exclude posibilitatea ca Polonia să se angajeze și mai puternic în acest context la nivel național și să fie urmată de statele baltice, poate inclusiv cu posibilitatea de a trimite trupe pe teren.

Cred că polonezii s-ar gândi serios să intre și să asambleze o coaliție de bunăvoință dacă Ucraina nu obține nimic la Vilnius. Nu ar trebui să subestimăm sentimentele polonezilor, polonezii simt că prea mult timp Europa Occidentală nu le-a ascultat avertismentele împotriva adevăratei mentalități rusești”, a declarat Rasmussen.

Citește și: Fregata "Regele Ferdinand", în misiune de monitorizare a traficului naval în Marea Mediterană

Mai mult, fostul șef al NATO a declarat că ar fi pe deplin legal ca Ucraina să solicite o astfel de asistență militară.

Sugestia sa frapantă că unele state ar putea considera miza suficient de importantă pentru a-și folosi propriile trupe ar putea fi văzută ca un avertisment adresat țărilor că riscurile, inclusiv amenințarea la adresa unității NATO, nu apar doar dacă Ucrainei i se oferă o cale rapidă de aderare la NATO sau garanții puternice de securitate. 

Rasmussen a declarat că este imperativ ca Ucraina să primească garanții de securitate scrise, de preferință înainte de summit, dar în afara cadrului NATO.

Acestea trebuie să acopere schimbul de informații, formarea comună a Ucrainei, o producție sporită de muniție, interoperabilitatea NATO și o aprovizionare cu arme suficientă pentru a descuraja Rusia de la un nou atac.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te