NATO a ales sateliții Planet Labs pentru a urmări mișcările armatei Rusiei ce vizează Europa de Est.
NATO a anunțat că un furnizor american de imagini satelitare, Planet Labs, a fost selectat pentru a implementa inițiativa.
Pierre Vandier, comandantul-șef al Forței de Transformare a NATO, a declarat că Alianța își mărește capacitățile de monitorizare prin satelit pentru a acoperi mai multe zone.
NATO a ales sateliții Planet Labs pentru a urmări mișcările armatei Rusiei ce vizează Europa de Est
Într-un interviu acordat Bloomberg, Pierre Vandier, a subliniat că Alianța trebuie să-și extindă capacitățile de monitorizare prin satelit pentru a putea proteja Flancul Estic.
„Astăzi, nu suntem siguri că rușii se vor opri în Ucraina. Le putem spune: vă vedem”, a declarat Vandier, potrivit Bloomberg.
Noul proiect se numește Smart Indication And Warning Broad Area Detection (SINBAD).
Citește și: Putin pregătește următoarea mișcare. SUA: „Aliații NATO trebuie să depășească Rusia, acum”
Scopul său este de a monitoriza frecvent zone extinse ale planetei pe tot parcursul anului, folosind inteligența artificială pentru a detecta schimbările și a genera automat avertizări.
Potrivit unuia dintre reprezentanții Alianței, această tehnologie poate fi utilizată și pentru monitorizarea Arcticii, o regiune care câștigă importanță strategică pe măsură ce interesele Rusiei și Chinei cresc.
Planet Labs lansează și operează sateliți mici Dove
Planet Labs este o companie privată americană specializată în imagini satelitare. A devenit cunoscută pentru crearea celei mai mari constelații de sateliți mici - Dove -pe orbită, care fotografiază zilnic întreaga suprafață a planetei.
Citește și: Șefii militari din Europa decid o „apărare colectivă” independentă de NATO. Rusia, inamicul nr.1
Din 2022, compania cooperează activ cu Ucraina, furnizând imagini din satelit Forțelor Armate, guvernului, jurnaliștilor și analiștilor, în special în domeniul OSINT.
Imaginile lor sunt utilizate în mod regulat în rapoarte analitice despre agresiunea rusă, infrastructura distrusă, mișcarea echipamentelor militare.