Angajații bolnavi, responsabili pentru 40% din focarele de intoxicații alimentare din restaurante

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.06.2023 - 13:45
Angajații bolnavi, responsabili pentru 40% din focarele de intoxicații alimentare - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Persoanele care s-au prezentat la locurile lor de muncă din restaurante în timp ce erau bolnave au fost responsabile de 40% din focarele de intoxicații alimentare cu o cauză cunoscută din 2017 până în 2019, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

SHARE

Pentru a combate epidemiile din restaurante și alte unități de alimentație publică, ar putea fi necesare politici care să sprijine lucrătorii bolnavi, inclusiv concedii plătite, a declarat agenția într-un raport din această săptămână.

Angajații bolnavi, responsabili pentru 40% din focarele de intoxicații alimentare

Concediul medical plătit și alte politici care sprijină lucrătorii bolnavi ar putea îmbunătăți rezultatele privind siguranța alimentară, potrivit raportului, care s-a bazat pe o analiză a 800 de focare de intoxicații alimentare, folosind date furnizate de 25 de departamente de sănătate de stat și locale.

Din cele 500 de focare în care anchetatorii au identificat cel puțin o cauză, 205 au implicat lucrători care s-au prezentat bolnavi, se arată în raport. Alte cauze comune au inclus produse alimentare crude contaminate, în 88 de cazuri, și contaminarea încrucișată a ingredientelor, în 68 de cazuri.

Citește și: Bolnavi dintr-un spital, lăsați fără mâncare la prânz de firma de catering. Cine le-a asigurat hrana

În 555 dintre focare, anchetatorii au reușit să determine ce virus, bacterie, toxină, substanță chimică sau parazit a fost de vină. Cele mai multe focare au fost cauzate de salmonella sau norovirus, se arată în raport.

Extinderea concediilor medicale, o soluție pentru a reduce aceste focare

Pentru a combate aceste focare, "probabil că vor fi necesare politici cuprinzătoare privind lucrătorii bolnavi", se arată în raport.

Acesta a evidențiat cercetările care au arătat că extinderea concediilor medicale plătite a redus frecvența cu care lucrătorii din sectorul serviciilor alimentare se prezintă la serviciu bolnavi și a menționat că reglementările privind concediile medicale plătite au fost asociate cu rate mai mici de îmbolnăviri cauzate de alimente.

Citește și: Industria din România care „rupe” topurile salariilor. Câștiguri de 23.000 de dolari/an

Daniel Schneider, profesor de politică socială la Harvard Kennedy School, a declarat că raportul "dă de gândit" și a subliniat că Statele Unite sunt singura țară bogată care nu are concediu medical plătit la nivel federal.

"Rapoarte ca acesta arată urgența reală a acestui lucru, nu doar pentru că este în interesul lucrătorilor, deși este, ci pentru că este în interesul public", a declarat profesorul Schneider.

Dintre cei 725 de manageri care au fost intervievați de departamentele de sănătate locale și de stat, 665 au declarat că au cerut lucrătorilor din sectorul alimentar să anunțe un manager dacă sunt bolnavi. Imediat 620 au spus că angajaților bolnavi li s-a restricționat sau li s-a blocat accesul la muncă. Mai puțin de jumătate dintre manageri - 316 - au declarat că afacerea lor a oferit concediu medical plătit lucrătorilor.

Profesorul Schneider este director al Shift Project, care colectează date despre persoanele din industria de retail și din industria alimentară. El a spus că lucrătorii au declarat că s-au prezentat bolnavi pentru că nu era nimeni în măsură să le țină locul, că s-ar simți vinovați lăsându-și colegii în criză de personal, că nu-și puteau permite să lipsească de la serviciu sau că se temeau de represalii din partea conducerii.

Pentru a-i descuraja pe lucrători să se prezinte bolnavi la locul de muncă în restaurante, întreprinderi de catering și camioane și cărucioare de alimente, întreprinderile ar putea fi nevoite să aplice mai bine politicile existente, cum ar fi cele care interzic lucrătorilor să se prezinte bolnavi; să vină cu planuri pentru a asigura personalul unui restaurant atunci când cineva anunță că este bolnav; și să adopte "o cultură a siguranței alimentare în care absenteismul din cauza bolii nu este penalizat".

În fiecare an, 48 de milioane de persoane se îmbolnăvesc din cauza unei boli de origine alimentară, potrivit estimărilor C.D.C. Dintre aceștia, 128.000 sunt spitalizați și 3.000 mor, potrivit nytimes.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te