„The Crown” este unul din cele mai populare seriale ale Netflix, înfățișând patru decenii ale domniei reginei Elizabeta a II-a.
Sugestia lui Dowden a fost criticată de unii istorici care nu o consideră necesară însă acesta își menține poziția.
„Este o operă de ficțiune frumos realizată, așa că la fel ca și în cazul altor producții TV Netflix ar trebui să facă foarte clar la început că este exact asta. Fără acest lucru mă tem că o generație de spectatori care nu a trăit în timpul acestor evenimente ar putea confunda ficțiunea drept fapte”, a adăugat Dowden.
Ministrul intenționează să înainteze o cerere oficială către Netflix pentru introducerea unui avertisment la începutul fiecărui episod.
Sezonul actual al seriei, lansat de Netflix mai devreme în cursul lunii noiembrie, înfățișează o perioadă tumultoasă din domnia reginei Elizabeta a II-a din anii 1980 prezentată într-o manieră incomodă pentru membrii familiei regale britanice.
Este vorba de începutul relației prințului Charles cu prințesa Diana, destrămarea mariajului acestora și relația extraconjugală a lui Charles cu Camilla Parker-Bowles.
Alte evenimente prezentate sunt neînțelegerile dintre premierul conservator Margaret Thatcher și regiza Elizabeta a II-a, precum și relația reginei cu soțul său, prințul Filip și cu copiii lor.
Și contele Spencer, fratele prințesei Diana, a cerut Netflix un lucru similar.
Câțiva biografi regali și jurnaliști au criticat anterior serialul fiindcă ar devia de la fapte însă creatorul acestuia, Peter Morgan, nu a susținut niciodată că „The Crown” ar fi complet fidel realității.