Miniştrii apărării din statele membre NATO se reunesc la Bruxelles. Avioanele de război, pe agendă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.02.2023 - 08:28
Miniştrii apărării din statele membre NATO se reunesc la Bruxelles. Avioanele de război, pe agendă - FOTO. Profimedia Images

Miniştrii apărării din statele membre NATO se reunesc, timp de două zile (14-15 februarie 2023), la Bruxelles, pentru a trata subiectele fierbinţi pe agenda curentă a organizaţiei, printre care capacitatea de consolidare a apărării şi descurajării Alianţei şi sprijinirea Ucrainei

SHARE

Secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg a punctat, la 13 februarie 2023, în conferinţa de presă susţinută la Bruxelles, necesitatea continuării ''cursei logistice'' subliniind că ''viteza va salva vieţi'', mai ales în ce priveşte sprijinirea cu echipament militar a forţelor armate ucrainene, potrivit www.nato.int.

Oficialul Alianţei a făcut apel public către statele membre, înaintea reuniunii, pentru urgentarea trimiterii de echipament militar astfel încât să fie transmise capabilităţi cheie de luptă înainte ca Rusia să preia iniţiativa pe câmpul de luptă.

Un subiect spinos pe agenda miniştrilor apărării din statele Alianţei îl reprezintă evaluarea posibilităţii trimiterii de avioane de luptă Ucrainei, scrie agenţia Reuters.

Citește și: VIDEO Măcinată de război, Ucraina trimite 88 de salvatori și 10 câini să ajute victimele din Turcia

Va trimite sau nu NATO avioane de război Ucrainei?

Potrivit secretarului general al NATO, ''se discută în prezent asupra chestiunii trimiterii de avioane Ucrainei şi această temă urmează să fie abordată în reuniunea de la Bruxelles'', menţionând, totodată, că acest demers de furnizare a avioanelor de luptă către Kiev nu face NATO parte din conflict, conform Reuters.

Miniştrii apărării urmează să aprobe noi măsuri ambiţioase în ce priveşte planificarea apărării în NATO şi să răspundă modalităţilor de dezvoltare a capacităţii industriale de apărare şi de refacere a stocurilor. 

Citește și: SURSE: PSD și PNL negociază o rocadă Apărare - Interne. Ciucă vrea să se întoarcă în fruntea MApN

Se va discuta şi despre adoptarea paşilor necesari pentru protejarea infrastructurii critice subacvatice şi despre modalităţile de gestionare şi creştere a cheltuielilor destinate apărării în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, conform www.nato.int.

În prima zi a discuţiilor de la Bruxelles, are loc întâlnirea Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei, în deschidere susţinând un discurs secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru ca ulterior să se desfăşoare reuniunea ministerială propriu-zisă la nivelul Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la care participă în calitate de invitat şi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.

În cea de-a doua zi a reuniunii, NAC se reuneşte şi cu participarea miniştrilor de resort din statele invitate să adere la Alianţă, Finlanda şi Suedia. La finalul reuniunii, secretarul general al organizaţiei susţine conferinţa de presă pentru prezentarea, către public, a concluziilor întâlnirii.

Reuniunea ministerială a apărării statelor membre NATO dezbate problemele stringente aflate pe agenda Alianţei şi adoptă măsurile necesare în chestiunile care vizează elementele logistice şi politicile de planificare privind securitatea şi apărarea statelor membre.

La reuniunea, desfăşurată pe parcursul a două zile, participă miniştrii apărării din statele membre, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice şi reprezentanţi militari cu rol de comandă şi decizie din cadrul NATO, printre care şeful Comitetului Militar al Alianţei. Chestiunile tehnice adoptate sunt transpuse apoi pentru implementare de către statele membre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te