Măsură drastică în Elveția: vârstnicii trebuie să accepte că nu ar fi reanimați în cazurile grave

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 24.11.2020 - 12:16
Vârstinicii din Elveția nu vor fi reanimați în caz de necesitate/FOTO: romaniajournal.ro

Medicii din Elveția îi îndeamnă pe oamenii din categoriile vulnerabile la COVID-19 să-și declare în avans dorințele privind sfârșitul vieții. Intenția cadrelor medicale a fost de a mai reduce din presiunea asupra secțiilor de terapie intensivă.

SHARE

Unele organizații pentru vârstnici au considerat acest apel excesiv, dar doctorii spun că realitatea îl face necesar pentru că locurile la ATI sunt limitate. Instrucțiunile vor ajuta rudele și medicii.

Alexandru Dobrinov, medic român stabilit în Elveția, a declarat că aceste reguli au fost deja stabilite înainte de pandemie.

"Este vorba despre dispoziții de sfârșit de viață, este un formular care se trimite familiilor și persoanelor în vârstă în care să menționeze dacă, în caz de reanimare, doresc să fie reanimate. Regulile se aplică și pentru pandemie. Dacă persoanele ajung la terapie intensivă, a devenit o obligație să spui clar acest lucru. Ține de pragmatism, săptămâna trecută, locurile la ATI erau extrem de limitate, pacienții erau duși cu elicopterul dintr-un spital în altul și trebuiau să spună dacă acceptă sau nu că nu vor fi reanimați în caz de necesitate. Acum, situația s-a mai relaxat, deoarece este carantină în fiecare canton. Este un pragmatism elvețian.”, spune medicul român.

În Elveția există societăți – una dintre ele se numește Exit - unde se plătește o sumă forfetară iar persoana poate fi chemată într-un moment al vieții și să ceară o injecție letală, este vorba despre sinuciderea asistată. Aceste societăți sunt în Elveția de peste 20 de ani, este o noțiune acceptată public la un moment dat. Îți poți decide soarta și că, dată fiind starea înainte de a fi internat, preferi ca în cazul că ai nevoie de reanimare să nu fii reanimat.", a povestit medicul.

Alexandru Dobrinov a povestit că a trecut personal printr-o astfel de experiență cu mama lui și a spus că a trecut printr-o stare emoțională puternică. El a povestit că a trebuit să își interneze mama într-un spital, având o problemă de sănătate extra-Covid și că șeful de clinică l-a obligat să ia o decizie având în vedere că dacă va fi internată și va avea nevoie de reanimare, nu va fi reanimată.

"Este o stare emoțională foarte dificilă, am fost pus în fața faptului, nu avea o boală la care se putea aștepta o reanimare, dar mi s-a spus că poate lua Covid sau să facă o complicație în spital și trebuie să dea un răspuns clar, altfel nu va fi internată. L-am rugat să mă lase să mă gândesc, am vorbit cu tatăl meu, m-am simțit foarte rău.

Este foarte greu de decis așa ceva", a afirmat medicul român, potrivit Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te