Mandate de arestare pentru Netanyahu și liderii Hamas. Acuzațiile Curții Penale Internaționale

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.05.2024 - 19:07
Benjamin Netanyahu - Foto: Profimedia Images

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Sunt acuzații de crime de război și crime împotriva umanității în timpul atacurilor din 7 octombrie 2023.

SHARE

Mandate de arestare pentru liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Curtea Penală Internațională solicită astfel de măsuri în cazul celor doi pentru acuzații de crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și în războiul ulterior din Gaza.

Mandate de arestare pentru Netanyahu și liderii Hamas. Acuzațiile Curții Penale Internaționale

Procurorul șef al curții, Karim Khan, a afirmat că vor fi solicitate mandate și pentru ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de vârf ai Hamas: Mohammed Diab Ibrahim al-Masri (mai cunoscut sub numele de Mohammed Deif) - liderul Brigăzilor Al Qassem - și Ismail Haniyeh, liderul politic al formațiunii.

Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează o premieră în care Curtea vizează politici dintr-un stat aliat SUA. Decizia îl pune pe Netanyahu în acceași linie cu președintele rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Citește și: Războiul Israel-Hamas: Premierul Netanyahu vrea „altceva” în locul Autorității Palestiniene actuale

Un grup de judecători al Curții Penale Internaționale va analiza acum cererea lui Khan pentru mandatele de arestare.

Khan a spus că acuzațiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri includ „exterminare, omor, luarea de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

„Lumea a fost șocată pe 7 octombrie când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibutzuri din Israel”, a spus Khan pentru CNN, adăugând că „oamenii au suferit enorm” ca urmare a acțiunilor Hamas.

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea de foamete ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare, țintirea deliberată a civililor în perioadă de război”, a spus Khan.

Citește și: Israelul nu va recurge la „anexarea” pe model rusesc a Fâșiei Gaza. Va urma modelul „Transnistria”

Când au apărut luna trecută primele relatări conform cărora procurorul-șef al Curții ia în considerare asemenea decizii, Netanyahu a replicat că orice mandat de arestare împotriva oficialilor militari și ai guvernului israelian „ar fi un scandal de proporții istorice” și că Israelul „are un sistem juridic independent care investighează riguros orice încălcăre a legii.”

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale. Cu toate acestea, CPI susține că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania, după ce liderii palestinieni au convenit în mod oficial să fie subordonați principiilor fondatoare ale curții în 2015, scrie Digi 24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te